Reportáž: Migračná vlna otriasa Schengenom. Susedné štáty spustili kontroly, ako vyzerá situácia na českých či poľských priechodoch?

Pre migračnú krízu sú slovenské hranice prísnejšie strážené, a to nielen zvnútra, ale aj zvonku. Od polnoci z utorka na stredu dočasne obnovili hraničné kontroly Rakúsko, Česko aj Poľsko. Slovenská vláda následne rozhodla, že posilní dohľad na južných hraniciach s Maďarskom, hoci premiér Ľudovít Ódor toto opatrenie nepovažuje za efektívne riešenie. Zavedenie kontrol podľa predbežných výpočtov bude štátny rozpočet stáť okolo štyroch miliónov eur mesačne.

04.10.2023 17:16
hranicny prechod Berg Foto:
Rakúsko od stredy dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom
debata (89)

Zavedenie kontrol na slovenských hraniciach s Českom, Rakúskom a Poľskom, ktoré začalo platiť od 4. októbra, zatiaľ spôsobilo komplikácie najmä na Orave. Tam viaceré hraničné priechody do Poľska uzatvorili pre dopravu. Na slovensko-českých a slovensko-rakúskych hraniciach zavedenie kontrol žiadne problémy v stredu nespôsobilo. Premávka bola plynulá počas celého dňa a policajti zastavovali vozidlá iba náhodne.

Kontroly na hraničnom priechode Brodské - Lanžhot
Video
Zdroj: TV Pravda

Napríklad na diaľničnom priechode Brodské – Lanžhot u vodičov a pasažierov osobných áut kontrolovali doklady totožnosti, v prípade dodávok nahliadali do ich vnútorných nákladných priestorov. Na menších hraničných priechodoch policajné hliadky kontrolujú všetky vozidlá prichádzajúce zo Slovenska, v stredu to však kolóny v blízkosti hraníc nespôsobilo.

Poľsko SR hranica kontroly dočasné zavedenie Barwinek Čítajte viac TVN24: Poľské kontroly hraníc so Slovenskom spôsobili zmätok, vozidlo vrazilo do bariéry

Kontroly na hraniciach so Slovenskom zaviedlo od polnoci aj Poľsko. Na kysucký hraničný priechod Skalité – Zwardoň sme prišli krátko pred ôsmou ráno, keď sa striedali policajné služby. Zdržanie tam nebolo žiadne. Väčšina kamiónov a osobných áut prechádzala bez zastavenia. Občas odstavili bokom nejaký nákladiak, prípadne dodávku. Posádku jednej z nich, s ukrajinskou poznávacou značkou, dôkladne prehliadli práve počas našej prítomnosti. Kontrola trvala zhruba päť minút, potom mohol vodič v ceste pokračovať.

Kontroly na hraničných priechodoch

Poľsko, Česko i Rakúsko zaviedli od stredy náhodné dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Opatrenie má trvať desať dní, môže sa však predĺžiť. Od štvrtka sa začali kontroly aj na slovensko-maďarských hraniciach. Potrvajú do 14. októbra.

Fotogaléria
Od štvrtka sa začali kontroly aj na...
Od štvrtka sa začali kontroly aj na...
+15Od štvrtka sa začali kontroly aj na...

„Je to tu také nárazové. Od polnoci do skorého rána sa tu chvíľu tvorili kolóny, ale teraz je pokoj,“ prezradil nám jeden z policajtov. Dodal, že počas služby zatiaľ nenatrafili na žiadnych migrantov a zároveň nás odporučil na ich hovorcu, ktorým je Szymon Mościcki. Toho sme sa pokúsili kontaktovať telefonicky aj e-mailom, no nereagoval.

Zvýšený počet áut, najmä osobných, si ráno všimli na oravských hraniciach Trstená – Chyžné. Potvrdila nám to primátorka Trstenej Magdaléna Zmarzláková. „Dnes je streda a v Jablonke je trh. Keďže hranica v Námestovskom okrese Ujsoły – Novoť je zavretá, všetci idú cez nás,“ povedala. Časovo však zdržanie odhadnúť nevedela.

Keď sme tam chvíľu po desiatej hodine dorazili, už to tam bolo plynule priechodné. Policajti s nami hovoriť nechceli, tiež nás odporučili na svojho hovorcu. Väčšinu kamiónov púšťali bez zastavenia. Skôr to vyzeralo, že sú zameraní na dodávky. Ich šoférov si nasmerovali „bokom“ a po rýchlej prehliadke, keď bolo všetko v poriadku, mohli ísť ďalej.

Ohrozenie verejného poriadku

Vláda na rokovaní v stredu (4.10.) schválila nariadenie, ktorým sa od 5. októbra dočasne obnovujú kontroly na vnútornej hranici Slovenska s Maďarskom. Reagovala tak na zavedenie kontrol v susedných štátoch – Česku, Poľsku a Rakúsku. Opatrenie bolo prijaté z dôvodu ohrozenia verejného poriadku a vnútornej bezpečnosti zvýšenou nelegálnou migráciou, zdôvodňuje vládny kabinet.

Vláda eviduje zvýšený pohyb cez hranice od druhej polovice augusta minulého roka. Vyčíslila, že od začiatku roka 2023 do 1. októbra evidovalo Slovensko 39 688 nelegálnych migrantov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o jedenásťnásobný nárast. „Napríklad len za mesiac september 2023 evidujeme viac nelegálnych migrantov ako za celý minulý rok,“ skonštatovala.

"Kontroly budú vykonávané flexibilným spôsobom na celej dĺžke vnútornej hranice s Maďarskom a budú prispôsobené aktuálnej hrozbe a vývoju bezpečnostnej situácie,” doplnilo ministerstvo vnútra. Južnú hranicu bude strážiť zvýšený počet policajtov, do hliadok sa zapojí aj 500 vojakov.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Královič konkretizoval, že kontroly sa budú vykonávať na všetkých 35 hraničných priechodoch s Maďarskom. "Na hraniciach budú aktívni príslušníci polície, ako aj Ozbrojených síl SR, teda šesť príslušníkov na hraničný priechod na 24 hodín,” uviedol. Výdavky rozpočtu na zvýšenú ochranu štátnych hraníc budú predstavovať okolo štyroch miliónov eur, financované z nich bude personálne obsadenie aj technické zabezpečenie. Královič priblížil, že previerky policajtov sa budú týkať len vytypovaných vozidiel, pri ktorých je predpoklad, že ich využívajú prevádzači.

Nelegálni migranti, ktorí sú umiestnení v... Foto: TASR, Henrich Mišovič
Migranti Nelegálni migranti, ktorí sú umiestnení v dočasnom pracovisku cudzineckej polície v priestoroch Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nových Zámkoch

Reťazová reakcia

Predseda vlády Ľudovít Ódor poverený riadením ministerstva vnútra z prijatého opatrenia nie je nadšený. Podľa neho obmedzenia na vnútorných hraniciach Európskej únie migračnú krízu nevyriešia a touto problematikou sa treba zaoberať na celoeurópskej úrovni. Inak bude podľa neho vzájomné zatvorenie hraníc aj naďalej vyvolávať reťazovú reakciu štátov až po vonkajšie hranice schengenského priestoru.

"Pre každú krajinu dodatočné kontroly na hraniciach znamenajú zvýšenie rozpočtových zdrojov, pre ľudí to potom znamená plytvanie ich drahocenným časom a v konečnom dôsledku migranti nezmiznú z územia EÚ. Preto sme vždy preferovali nejaké spoločné riešenie,” povedal Ódor po zasadnutí vlády.

Kabinet ministrov však musel schváliť posilnenie ochrany hraníc s Maďarskom, aby sa prúd nelegálnych migrantov prichádzajúcich na územie Slovenska aspoň spomalil. „V súčasnosti je v povedomí väčšiny migrantov šírenie skúseností medzi sebou na sociálnych sieťach a na základe inštruktáže od prevádzačov. Slovenskú republiku vnímajú ako prvú bezpečnú krajinu, z ktorej im nehrozí vytlačenie mimo schengenského priestoru,“ informovalo ministerstvo vnútra.

Sprísnenie hraničných kontrol zvonku, teda susednými štátmi, pri nekontrolovanej južnej hranici s Maďarskom by podľa vlády spôsobilo hromadenie nelegálnych migrantov na Slovensku. Tento scenár nie je prijateľný ani pre vládny kabinet, ani pre prichádzajúcich cudzincov, ktorí stále na našom území nezostávajú, iba ním prechádzajú.

SR Nové Zámky Migranti Nelegálni Registrácia NRX Čítajte viac Migranti na Slovensku zostať nechcú. Sme chudobní, xenofóbni a nepohostinní

Situácia sa vyostrovala od leta

O enormnom náraste počtu cudzincov nelegálne prichádzajúcich na Slovensko polícia informovala ešte v polovici júla. Za prvý polrok policajti zaevidovali takmer 11-tisíc nelegálnych migrantov, čo je porovnateľné s ich počtom za celý rok 2022. „V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku ide o 916-percentný nárast,“ upozorňovala vtedy polícia na sociálnej sieti.

Slovenské úrady zaviedli prvé opatrenia proti nárastu nelegálnej migrácie v júli. Vtedy posilnili kontroly v oblasti slovensko-maďarskej hranice na území oboch krajín, prijali kontrolné opatrenia na hraniciach s Rakúskom a zaviedli spoločné hliadky vo vlakoch a na diaľnici D2 s Českom. Na posilnenie kontroly vonkajších hraníc boli slovenskí policajti vyslaní aj do Maďarska a sú zapojení aj do operácií agentúry Frontex.

V septembri sa situácia zhoršila, problémy sa vyskytli hlavne pri hraniciach Slovenska s Maďarskom. „Prevádzači ich dovezú až k našim hraniciam, tam ich vysadia. Keďže u nás všetkých prevádzačov riešime väzobným spôsobom, nemajú záujem byť chytení,“ vravel v septembri Róbert Gucký, v tom čase riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície.

Lampedusa, migracia Čítajte viac Migrácia: Rakúsko sa opevňuje, zavedie kontroly na hraniciach s Talianskom

Južná hranica Slovenska je totiž súčasťou západobalkánskej trasy pre nelegálnych migrantov. Prechádza cez Albánsko, Bosnu a Hercegovinu, Severné Macedónsko a Srbsko. Zo Srbska sa cudzinci dostanú do Maďarská a následne na Slovensko. Cez naše územie len prechádzajú smerom do takzvaných cieľových krajín, ktorými sú Nemecko či Rakúsko.

Problémy s rastúcimi počtami migrantov v septembri začali hlásiť aj susedné krajiny. Podľa údajov poľskej pohraničnej stráže od začiatku tohto roka na hraniciach Poľska so Slovenskom a s Českom zadržali vyše 600 ľudí, čo je päťnásobný nárast v porovnaní s tým istým obdobím minulého roka. Poľsko sa z tohto dôvodu rozhodlo zintenzívniť kontroly na hraniciach so Slovenskom a s Českom.

Zintenzívnenie prúdu nelegálnych migrantov evidujú aj v Česku. Hoci v porovnaní s vlaňajškom počet zaistených cudzincov klesol, počty zadržaných prevádzačov prekročili ich celkový počet za celý rok 2022. Vlani ich bolo 248 a tento rok už 282, informovalo tlačové oddelenie českého ministerstva vnútra.

Migračná kríza sa vyskytuje na Slovensku na jeseň už druhý rok za sebou. Aj vlani okolité krajiny zavádzali dočasné kontroly, ktoré mali zabrániť presunom nelegálnych migrantov. Situácia sa v minulom októbri vyvíjala podobne, Rakúsko a Česko vyhlásili obnovenie kontrol na hraničných priechodoch na 10 dní. Následne ich niekoľkokrát predlžovali. Kontroly napokon zrušili až koncom tohto januára.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #hranice #schengenská hranica #nelegálna migrácia