Mikulec: Zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine nie je správnym rozhodnutím

Zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine nie je podľa bývalého ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) správne rozhodnutie. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že Slovensko bolo od začiatku vojny na Ukrajine konzistentné v tom, že pomáhalo Ukrajine a dodávalo jej aj zbrane.

07.10.2023 13:36
debata (13)
Do boja s Ruskom. Slovenské migy odleteli na Ukrajinu
Video
Pozrite si video Ozbrojených síl SR. Ministerstvo obrany informovalo, že prvé štyri stíhačky MiG-29 sú už na Ukrajine.

„Myslím si, že ich veľmi potrebovali a boli sme za to aj ocenení. Dokonca na rokovaniach v rámci NATO bolo Slovensko vyzdvihnuté ako sused Ukrajiny, ktorý bol veľmi aktívny," uviedol Mikulec a pokračoval s tým, že zámer Roberta Fica zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine, ako vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej, že pri otázke poskytnutia ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine treba rešpektovať výsledky volieb a počkať na závery rokovaní o zostavení vlády sú ústupkom, za ktorú si Slovensko vyslúžilo kritiku v zahraničí.

zelenskyj čaputová Čítajte viac Čaputová sa postavila proti ďalšej vojenskej pomoci Kyjevu. Vplyv ruských agentov na Slovensku je šialený, komentuje Kyjev

„Už dnes sa ozývajú mnohé krajiny. Nie je to vnímané ako pozitívne. Robert Fico je mnohými krajinami vnímaný ako trójsky kôň Vladimíra Putina a Moskvy. Zahraničnopolitické smerovanie je pre nás kľúčové a my absolútne budeme podporovať všetky možné snahy o to, aby sme zostali v priestore smerom na západ, členom EÚ a NATO," vyhlásil Mikulec s tým, že ak chce byť Slovensko platným členom EÚ a NATO, tak aj takéto rozhodnutia sp veľmi dôležité.

Zbohom, Samopal vzor 58. Slovenskí vojaci si budú zvykať na pušky z USA
Video
Slovenské ministerstvo obrany oznámilo, že pre ozbrojené sily zaobstará americké útočné pušky M4A1 s príslušenstvom. Zdroj: US Army

Poslanec Tomáš Valášek (PS) vyjadril v otázke vojenskej pomoci Ukrajine súhlas s Mikulcom. „Myslím si, že prezidentku ctí, že chce rešpektovať výsledky volieb, ale aplikácia toho princípu v tomto prípade nesedí," uviedol Valášek a dodal, že nerozumie, prečo nastala situácia, keď sa o balíku vojenskej pomoci pre Ukrajinu rozhoduje až po voľbách.

hufnica Čítajte viac Nešla na Ukrajinu. Slovensko zničilo svoju kazetovú muníciu

„Posledný balík vojenskej pomoci Ukrajine odišiel v apríli. Medzičasom prišla nová vláda, ktorá vládla síce iba chvíľu, ale s plnými právomocami a mohla slobodne rozhodnúť o ďalšej vojenskej pomoci. Nerozhodla a balík nakoniec prišiel až po voľbách. Tá pomoc mala prísť pred mesiacmi," uviedol Valášek a uzavrel s tým, že za túto situáciu a za to, že sa o vojenskej pomoci Ukrajine rozhoduje päť minút po dvanástej, nemôže ani Robert Fico, ani predošlá vláda, ale úradnícka vláda.

fabrika, Way Industries, Krupina, odmínovače, Božena Čítajte viac Nahliadli sme do fabriky, kde vzniká „darček pre Putina“
13 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenská pomoc #vojna na Ukrajine #Roman Mikulec