OĽaNO: Nominácie na ministrov sú hanba, výsmech a návrat o 15 rokov

Hnutie OĽANO a priatelia kritizuje nominácie na ministrov od Hlasu a SNS. Sú podľa neho hanbou, výsmechom a návratom Slovenska o vyše 15 rokov späť. Poslanec Národnej rady (NR) SR Michal Šipoš vyzval prezidentku, aby využila svoje kompetencie a nominácie zastavila. Zástupcovia hnutia to uviedli na utorkovom tlačovom brífingu.

17.10.2023 14:24 , aktualizované: 15:50
debata (77)

V prípade nominácií za SNS na ministerstvá kultúry a životného prostredia podľa neho ide o najhoršie scenáre pre dané rezorty. „Je to zúfalstvo Andreja Danka, ktorý nemá pod kontrolou svoj poslanecký klub. (…) Preto potrebujú upratať poslancov, ktorí sa cez kandidátku SNS dostali do parlamentu, porozhadzovať ich na ministerstvá, len aby ich dostali z národnej rady,“ skonštatoval.

Hlas: Predstavenie kandidátov na ministrov
Video
huliak, danko, šimkovičová Čítajte viac Danko potvrdil šéfa envirorezortu. Huliak ministrom? Zlý vtip, vrátime sa späť v čase, reagujú ochranári

Za hanbu a výsmech hnutie považuje aj niektorých nominantov Hlasu. Poslanec Roman Mikulec poukázal napríklad na Denisu Sakovú, ktorá má viesť rezort hospodárstva, Tomáša Druckera, ktorý má viesť rezort školstva, či Matúša Šutaja Eštoka, ktorý má viesť ministerstvo vnútra. Na svoju budúcu funkciu podľa Mikulca nemajú kompetencie ani predpoklady. Poslankyňa Veronika Remišová skritizovala aj nomináciu Richarda Rašiho na ministra investícií. Jediný, kto podľa nej nie je hanbou, je kandidát na vicepremiéra pre plán obnovy Peter Kmec.

Pellegrini, Hlas, pdsedníctvo strany, ministerstvá Čítajte viac Pellegrini oznámil mená nových ministrov. Kto obsadí aké rezorty za stranu Hlas?

Jurinová a Viskupič sa vzdajú mandátov, uprednostnili funkcie predsedov samosprávnych kra­jov

Zvolení poslanci Národnej rady (NR) SR Erika Jurinová a Jozef Viskupič z OĽANO a priatelia sa vzdajú poslaneckých mandátov. Obaja uprednostnili funkcie predsedov samosprávnych krajov. Informovali o tom na utorkovej tlačovej konferencii.

Viskupič sa bude zaoberať aj svojou budúcnosťou v hnutí. Na ďalšom sneme chce vystúpiť s požiadavkou, aby sa OĽANO a priatelia viac zameralo na otázky samospráv. Rozhodne sa aj na základe reakcie. „V samosprávnej politike je možné zastávať mandáty aj do budúcna ako nezávislý kandidát. Máme veľa otázok a veľa odpovedí by som rád počul od predsedníctva a samotného predsedu,“ uviedol.

Jurinová vysvetlila, že do parlamentu by nastúpila, ak by prekrúžkovala na kandidátke lídra hnutia Igora Matoviča a OĽANO a priatelia by bolo súčasťou vlády. „Oveľa prospešnejšia budem na úrade Žilinského samosprávneho kraja,“ skonštatovala. Zhodnotila, že ak by chcela zodpovedne pristupovať k obom funkciám, nedalo by sa to zvládnuť.

PS vyzvalo Fica a Pellegriniho, aby zabránili nomináciám SNS

Progresívne Slovensko (PS) kritizuje nomináciu Rudolfa Huliaka na šéfa envirorezortu a Martiny Šimkovičovej na ministerku kultúry. Predseda hnutia Michal Šimečka vyzval lídra Smeru Roberta Fica a predsedu Hlasu Petra Pellegriniho, aby týmto nomináciám SNS zamedzili. TASR o tom informovali z komunikačného oddelenia PS.

Šimečka vyhlásil, že vládne rezorty majú viesť odborníci, nie ľudia, ktorí svoje minimálne skúsenosti kompenzujú osobnými útokmi a šírením konšpirácií či nenávisti. „Vyzývam Roberta Fica a Petra Pellegriniho, aby zamedzili týmto nomináciám,“ uviedol. S Huliakom a Šimkovičovou na daných postoch podľa neho nedosiahnu, aby vláda pôsobila navonok aspoň trochu kompetentne a Slovensko malo aspoň základný rešpekt na medzinárodnej scé­ne.

Pellegrini v utorok uviedol, že rešpektuje nominácie jednotlivých politických strán. Ako skonštatoval, zodpovedať za ne musí vedenie a predseda príslušnej strany. Ako dodal, Hlas nie je vedúcou stranou v koalícii ani on nie je premiérom.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #OĽaNO #Hlas #predčasné voľby 2023 #parlamentné voľby 2023 #Štvrtá Ficova vláda