Prezidentka nevymenuje Huliaka za ministra životného prostredia. SNS trvá na svojej nominácii

Prezidentka Zuzana Čaputová informovala Roberta Fica v rámci prebiehajúcich konzultácií o novej vláde, že nevymenuje Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Slovenská národná strana (SNS) na svojej nominácii trvá.

19.10.2023 11:54 , aktualizované: 18:15
debata (1211)
Huliaka sme zastihli na úrade v Očovej: Vedeli sme, že prezidentka bude robiť problémy
Video
Zdroj: TV Pravda

Prezidentka má svojimi rozhodnutiami zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. „Riadny chod ministerstva životného prostredia nemôže zabezpečiť človek, ktorý svojimi vyjadreniami neguje dlhodobo platnú environmentálnu politiku tohto štátu a medzinárodné záväzky, ktorými je Slovenská republika viazaná,“ informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Huliak reaguje na prezidentku, Čaputovú vraj ovláda jej priateľ
Video
Zdroj: FB/Rudolf Huliak

Huliak nemôže viesť rezort

Čaputová požiadala Roberta Fica o doručenie nového návrhu kandidáta na post ministra životného prostredia, aby bolo možné pristúpiť k vymenovaniu vlády. „Kandidát, ktorý dlhodobo neuznáva vedecký konsenzus o zmene klímy a žiadna skutočná klimatická kríza podľa neho neexistuje, nemôže viesť a reprezentovať rezort, ktorého hlavnou úlohou je v zmysle zákona práve ochrana prírody a krajiny a klimatického systému Zeme,“ konštatuje prezidentská kancelária.

Prezidentka nevymenuje Huliaka za ministra
Video
O rozhodnutí prezidentky informoval jej hovorca Martin Strižinec. / Zdroj: Kancelária prezidentky SR

Kandidát, ktorý verejne schvaľuje násilné vysporiadanie sa s názorovými oponentmi, najmä z radov ochrancov prírody a krajiny, nemôže byť podľa prezidentky spôsobilý viesť ministerstvo, ktorého súčasťou je štátna ochrana prírody a krajiny.

Čaputová je presvedčená, že na rozdiel od ďalších nominantov v prípade Rudolfa Huliaka existujú ústavnoprávne dôvody. „A to v takej intenzite, že nemôže zastávať post ministra životného prostredia, a to vzhľadom na zverené úlohy a poslanie ministerstva. Jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu tohto ústavného orgánu,“ dodala kancelária v stanovisku.

Danko neuhne, na Huliakovi trvá

SNS v reakcii vyzvala prezidentku Čaputovú, aby rešpektovala výsledky volieb. „SNS získala v parlamentných voľbách mandát a v plnom rozsahu zotrváva v nominácií Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia,“ uviedla hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová. „SNS, poslanecký klub ako aj vedenie strany nomináciu Rudolfa Huliaka nezmení,“ uviedla strana v reakcii pre Pravdu.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac Politológ: Nominácie SNS? Je to hanba aj hrozba. Fico Dankovu „radikálnu deviatku“ ustráži, otázny je klub Hlasu

„Chápeme, že okolie pani prezidentky na čele s pánom Rizmanom sa bojí, že začne preverovanie financovania projektov, na ktoré boli peniaze neefektívne vynaložené. Slovenská národná strana je koaličným partnerom a má plné právo konať v personálnej oblasti,“ reagovala hovorkyňa.

Strana vyzvala prezidentku, aby neprekračovala kompetencie. „SNS takisto nepripomienkuje či pán Šimečka má alebo nemá byť podpredsedom Národnej rady Slovenskej republiky a rešpektuje výsledky volieb,“ dodala hovorkyňa.

Rizman ovláda palác, bráni sa Huliak

Rudolf Huliak sa obhajuje, že nie je súdne trestaný a nedá sa mu vytknúť žiadna ekonomická ani iná trestná činnosť. Myslí si, že rozhodujúce by malo byť počet hlasov, ktoré dostal od voličov. Tvrdí, že prezidentka, ktorá odmietla jeho nomináciu, nie je prezidentkou všetkých ľudí a reprezentuje záujmy mimovládneho sektora. Huliak zašiel aj ďalej a z toho, že mu hlava štátu odmietla zveriť ministerstvo životného prostredia viní aj jej blízkeho.

Huliak v relácii ta3
Video
Zdroj: TV Pravda

„Ministerský palác neovláda pani prezidentka, ale jej priateľ pán Rizman,“ vyjadril sa Huliak, podľa ktorého mandát prezidenta ovláda prezidentkin priateľ a nie ona. „Tento človek ovláda prezidentský mandát a pani prezidentka sa stala len jeho bezduchou hovorkyňou,“ pokračoval. Ambície byť ministrom sa Huliak nemieni vzdať.

Partner prezidentky Juraj Rizman reagoval, že environmentálne a advokačné organizácie, v ktorých pôsobil takmer 30 rokov, žiadne peniaze od ministerstva životného prostredia nebrali. „Ani ja, ani organizácie, pre ktoré som pracoval, sa teda nemajú čoho báť,“ skonštatoval. Vyhlásenia, ktoré ho spájajú s rozhodnutím prezidentky nevymenovať nominanta SNS za ministra novej vlády, pripisuje dezinformačnej povahe kandidátov strany.

Fico odmietol argumenty prezidentky

Ak bude SNS trvať na moninácii Huliaka na post ministra životného prostredia, Fico ho po menovaní za premiéra predloží prezidentke Čaputovej v rámci oficiálnych nominácií. Uviedol to na sociálnej sieti. Odmietol argumenty prezidentky, pre ktoré Huliaka nechce vymenovať. Ak tak neurobí, Huliak ako poslanec bude môcť po menovaní vlády podľa Fica podať návrh na Ústavný súd SR.

„Povedať na kandidáta za člena vlády, že má iný názor na klimatické zmeny, ako sa patrí, nie je pre mňa ústavný dôvod na nevymenovanie,“ povedal. Vo štvrtok poslal oficiálny zoznam, v ktorom je aj Huliak. Prezidentke podľa neho slúži ku cti, že verejne povedala tie isté argumenty ako šéfovi Smeru osobne. „Ak tento postoj SNS bude platiť aj naďalej, po vymenovaní za predsedu vlády oficiálne predložím prezidentke návrh na vymenovanie členov vlády, vrátane pána Huliaka. Prezidentský palác mi takmer isto oznámi, že vláda bude vymenovaná, ale bez pána Huliaka, a pani prezidentka vymenuje niektorého z ministrov, aby dočasne riadil aj ministerstvo životného prostredia do doby, kým mi SNS neoznámi nové meno ministra,“ dodal s tým, že Huliak potom bude môcť podať návrh na ústavný súd. „Očakávali sme, že všetko nepôjde ľahko,“ povedal.

Ak bude SNS trvať na Huliakovej nominácii, Fico ho navrhne za ministra
Video
Zdroj: Robert Fico/facebook

Politici rozhodnutie vítajú, Remišová hovorí o alibizme

Huliak v reakcii poďakoval za podpisy pod petíciu na jeho podporu. Petícia vznikla pár dní potom, čo päťdesiatka ochranárov spísalo petíciu proti jeho vymenovaniu.

Podľa poslankyne za OĽaNO Veroniky Remišovej je zo strany Čaputovej alibistické, že stopla len nomináciu Rudolfa Huliaka. „o na ministerstve kultúry nenamieta osobu, ktorá rovnakým spôsobom popiera vedecké poznatky a šíri konšpirácie. Navyše pani Šimkovičová bude na ministerstve kultúry zodpovedná za médiá, hoci posledné roky sa venovala rozkladaniu verejného mediálneho priestoru šírením nezmyslov a klamstiev v alternatívnej „televízii“,“ reagovala Remišová.

Ak by chcela byť podľa Remišovej Čaputová dôsledná vo svojich argumentoch, nominácia SNS na ministerstvo kultúry je rovnako neprijateľná. „Pre zdravie a morálku národa je nevyhnutná nielen ochrana prírody, ale rovnako dôležité je aj zachovanie nášho kultúrneho a duchovného dedičstva, ktoré touto nomináciou zo strany SNS dostalo tvrdú ranu,“ dodala.

Podľa odborníčky PS na životné prostredie Tamary Stohlovej je to pre Slovensko dobrá správa. S Huliakom sa nedávno stretla v diskusnej relácii. „Verím, že aj diskusia na ta3, ktorú som s Rudolfom Huliakom absolvovala napomohla ukázať širokej verejnosti, kto v skutočnosti je, aké sú jeho spôsoby a prečo bol absolútne neprijateľným na post ministra životného prostredia,“ napísala.

Strana SaS víta rozhodnutie prezidentky. „Oceňujem tento jej krok,“ uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

„Pán Huliak tiež pravidelne šíri nenávistné vyjadrenia, bludy, výmysly a konšpirácie – napríklad o tom, že Slovákom klesne IQ na 70 pre to, že sem prídu cudzinci. Táto nominácia SNS bola od začiatku úplne absurdná, bola výsmechom Slovensku a ukážkou hodnôt a politiky SNS,“ napísal.

S výhradami prezidentky Čaputovej sa stotožňuje aj Mária Kolíková (SaS). „Ministerstvo, ktorého hlavným poslaním je boj s klimatickou krízou nesmie viesť človek, ktorý ju sám spochybňuje,“ napísala na sociálnej sieti.

Rozhodnutie komentoval aj bývalý štátny tajomník envirorezortu. „Ukázali sme súdržnosť, avšak príroda nemá vyhraté. Protiprírodná koalícia bude tvrdo atakovať prírodu aj keď bude na čele rezortu ktokoľvek iný. Nesmieme poľaviť,“ uviedol.

Nenávistné výroky, rušenie zonácie či odstrel medveďa

Proti starostovi Očovej sa minulý týždeň ozvali aj ochranárske združenia a odborníci z oblasti ochrany prírody. Vznikajúcej vláde a budúcim poslancom adresovali otvorený list, v ktorom upozorňujú na problematické názory Huliaka.

Líder SNS Andrej Danko bránil svojich nominantov
Video
Zdroj: TV Pravda

Upozornili, že chce zrušiť nové zonácie národných parkov a tiež zrušiť zásahové tímy pre medveďa hnedého a umožniť miestnym poľovníckym združeniam lov medveďov a vlkov. „Obidvaja sú zároveň známi svojimi agresívnymi vyjadreniami voči ochranárskej komunite a tiež šírením hoaxov či konšpiračných teórií, napríklad že „medveď je využitý ako biologická zbraň na likvidáciu vidieka“, alebo že sa medzinárodné elity snažia ľudí pripraviť o vlastníctvo áut tým, že si vymysleli klimatickú krízu (R. Huliak),“ uvádzajú iniciátori petície a otvoreného listu.

Mikulec o Huliakovi: Nemyslím si, že toto je človek, ktorý by mal zastávať post ministra životného prostredia
Video
Zdroj: TV Pravda
SNS, kandidátka, Andrej Danko, Tomáš Taraba, Michal Radačovský, Rudolf Huliak Čítajte viac Huliak nestihol podpis koaličnej dohody. NAKA ho vypočúvala kvôli výrokom o LGBTI+ ľuďoch, termín si stanovil sám

Huliak reagoval aj na otvorený list NR SR a vláde SR k budúcemu ministrovi životného prostredia. „Ten mediálny lynč, ktorý proti mne spustilo 37 mimovládok a celá akademická obec zastúpená zhruba 180 vraj odborníkmi v tejto oblasti, ktorí si spravili doslovne biznis z nášho envira na úkor nás všetkých. Aby ste vedeli, financie ministerstva životného prostredia a projekty majú slúžiť ľuďom a nie konečným poberateľom výhod jednotlivých mimovládnych organizácií,“ vyhlásil Huliak s tým, že 90 percent projektov, ktoré sú financované EÚ, sa nemôže skončiť tak, ako končia teraz.

L. Plaváková z PS: Rudolf Huliak patrí skôr do konšpiračnej scény, jeho nominácia by bola alarmujúca
Video
Zdroj: TV Pravda

Výsluch na NAKA

Predseda SNS Andrej Danko sa po podpise koaličnej zmluvy vyjadril, že jeho nominantov šikanujú médiá a sťažuje sa, že novozvoleného poslanca za SNS Rudolfa Huliaka v pondelok navštívila polícia. „Ohradzujem sa voči útokom na jednotlivých kandidátov. Nechápem ani návštevu polície u pána Huliaka dnes ráno o desiatej,“ skonštatoval Danko s tým, že majú plné právo navrhnúť svojich kandidátov.

SR voľbynrsr23 povolebná diskusia RTVS  BAX Čítajte viac Huliakov brat pôsobí vo firme, ktorá zarába milióny na ťažbe dreva. SNS poslanca nominuje na šéfa envirorezortu

NAKA neskôr informácie, o ktorých hovoril Danko, označila na nepravdivé. „Medializované informácie, ktoré zverejnil predseda jednej z politických strán sa nezakladajú na pravde. U Rudolfa H. dnes nebol vykonávaný žiadny policajný zásah. Uvedená osoba bola operatívne vyťažená ku skutočnostiam, ktoré nasvedčovali podozreniu z možného konania v rozpore so zákonom v súvislosti s podaním odstúpeným na NAKA z ÚŠP GP SR,“ uviedla NAKA v stanovisku s tým, že pondelkový termín, ako aj miesto stretnutia s policajtmi stanovil Huliak ešte 13. októbra.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Zuzana Čaputová #Rudolf Huliak