Generál Zmeko: Nové systémy protivzdušnej obrany plnohodnotne nahradia aj S-300

Systémy protivzdušnej obrany, ktoré chce Slovensko kúpiť od Izraela a Poľska, by mali plnohodnotne nahradiť darovaný systém S-300, väčšiu časť systémov Kub a systémy Igla. Uviedol to náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko.

21.10.2023 09:20
SR B.Bystrica Múzeum SNP vojenská prísaha BBX Foto: ,
Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko.
debata (60)

Nová technika podľa neho zásadne zvýši spôsobilosti OS SR. Oba systémy sú odskúšané na bojisku. Minister obrany Martin Sklenár doplnil, že momentálne je rezort v úvodných rokovaniach, výsledkom ktorých bude konkrétna zmluva.

Ako NATO ochráni slovenské nebo? Vysvetľuje minister obrany
Video
Zdroj: Ministerstvo obrany

„Jeho technické možnosti sú rádovo vyššie ako S-300, či už je to pokrytie perimetru, počet sledovaných a ostreľovaných cieľov, takisto má spôsobilosti aj na ochranu proti balistickým raketám, čo mala S-300 veľmi obmedzené, navyše je moderný, nový,“ povedal Zmeko o systéme stredného dosahu, ktorý by sa mal podľa rozhodnutia vlády kúpiť od Izraela. Cena je podľa neho primeraná. Hovorí o prvom kroku, keďže na kompletné pokrytie je potrebných šesť takýchto jednotiek.

Patriot, vojna na Ukrajine Čítajte viac Nová protivzdušná obrana je na dosah ruky. Náhradu za S-300 chce Slovensko kúpiť od dvoch krajín

Prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu od Poľska majú nahradiť systémy Igla. Ako zdôvodnil Zmeko, väčšina munície pre igly je na hranici životnosti. Ide o systém obsluhovaný jedným človekom.

Stíhačka F-16: prvý slovenský sokol už ovládol nebo
Video
Prvé zo 14 objednaných stíhacích lietadiel F-16 Block 70 pre slovenské vzdušné sily má za sebou úspešný prvý let. Slovensko sa dodaním amerických stíhačiek F-16 stane prvou európskou krajinou, ktorá bude disponovať touto najnovšou verziou Fighting Falcon (Bojujúci Sokol). Zdroj: Lockheed Martin

Vláda začiatkom októbra schválila zámer Ministerstva obrany SR na obstaranie systémov protivzdušnej obrany (PVO). Nákupy sa budú realizovať formou medzivládnych dohôd. O obstaraní mobilného systému stredného dosahu bude rezort rokovať s Izraelom.

Minister obrany Martin Sklenár Čítajte viac Rozhovor s ministrom obrany Sklenárom: NATO nefunguje tak, ako hovorí Fico

Prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu by mohlo Slovensko kúpiť od Poľska. Zmluvy musí pred podpisom odobriť vláda. Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur. Ide o prvú etapu akvizície palebných prostriedkov protivzdušnej obrany.

Daniel Zmeko Čítajte viac Zmeko: Zrušenie povinnej vojny nám zdegradovalo tvorbu záloh
60 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Zmeko #systém protivzdušnej ochrany