Čurillovci sa bránia. Tvrdia, že Šutaj Eštok konal protizákonne. Rezortu hrozí pokuta do 700-tisíc eur

Policajní vyšetrovatelia okolo Jána Čurillu podali do rúk ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas) takzvaný rozklad, teda opravný prostriedok proti personálnemu rozkazu, ktorým boli postavení mimo službu. Na sociálnej sieti to uviedla poslankyňa Lucia Plavákova (Progresívne Slovensko). Dôvodov pre namietanú nezákonnosť personálneho rozkazu je podľa nej niekoľko.

03.11.2023 12:55
debata (157)
Matúš Šutaj Eštok o prioritách na rezorte vnútra
Video

„Po prvé, je to nesplnenie požiadaviek zákona o štátnej službe policajtov na riadne konanie, ktoré mu má predchádzať a v ktorom si môžu dotknuté osoby uplatniť svoje práva. Minister svoje rozhodnutie riadne nezdôvodnil a zároveň v rozpore so zákonom nezobral do úvahy existujúce rozhodnutie, ktoré konštatuje neopodstatnenosť trestného stíhania vyšetrovateľov," vysvetlila Plaváková.

Minister si podľa nej nevyžiadal ani súhlas Úradu na ochranu oznamovateľov napriek tomu, že vyšetrovatelia majú status chránených oznamovateľov. „Bez súhlasu úradu je v dôsledku toho úkon neplatný. Personálny rozkaz nespĺňa ani požiadavku na maximálnu dobu, na ktorú je možné policajta postaviť mimo službu, a to šesť mesiacov," zdôraznila opozičná poslankyňa.

Minister má teraz podľa Plavákovej možnosť rozhodnúť o rozklade sám, ak by mu v plnom rozsahu vyhovel. „Keďže takýto krok môžeme len ťažko predpokladať, do 30 dní musí rozklad predložiť spolu so svojím stanoviskom a spisovým materiálom na rozhodnutie rozkladovej komisii, ktorá musí rozhodnúť do 60 dní od podania rozkladu. Akokoľvek toto konanie dopadne, je zjavné, že dovtedy vyšetrovateľov nepustia naspäť k ich práci. A to bola zjavne hlavná úloha ministra," dodala poslankyňa.

peter kubina Čítajte viac Kubina: Vyšetrovatelia NAKA „čurillovci" boli odpočúvaní v rozpore so zákonom

Šutaj Eštok koncom októbra rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby u šiestich príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry známych ako „čurillovci". Podľa rezortu vnútra konal v súlade so zákonom o štátnej službe príslušníkov policajného zboru, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Vyšetrovatelia a operatívci NAKA okolo Čurillu sú obvinení z manipulovania vyšetrovaní veľkých káuz. Ako je známe, prostredníctvom Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti dostali viacerí policajti od Úradu špeciálnej prokuratúry štatút chránenej osoby.

„Na takýto úkon sa vyžaduje podľa zákona predchádzajúci súhlas Úradu na ochranu oznamovateľov. Takýto súhlas udelený nebol. Personálny rozkaz o dočasnom pozbavení štátnej služby je preto neplatný a jeho vydanie je zneužitím právomoci verejného činiteľa,“ povedal koncom októbra advokát obvinených policajtov Peter Kubina.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto / Čítajte viac Nové vedenie nemôže stiahnuť „čurillovcov". Získali status chránených oznamovateľov

„Keďže títo policajti sú nedôvodne stíhaní už dva roky a doteraz neboli postavení mimo služby, ide o jasné odvetné opatrenie, ktoré nijako nesúvisí s vývojom ich trestného stíhania. Presne pre takýto prípad žiadali a aj dostali ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Na situáciu budeme reagovať zákonnými prostriedkami,“ dodal Kubina.

Nový minister vnútra odstavil šiestich vyšetrovateľov od práce minulý týždeň v piatok. Vznikol spor, či to mohol spraviť, keďže od októbra mali status chráneného oznamovateľa a minister voči nim zakročil bez toho, aby mu to odsúhlasil Úrad na ochranu oznamovateľov. Riaditeľka úradu Zuzana Dlugošová vyhlásila, že ministrovi nedali súhlas na postavenie čurillovcov mimo služby. Rozhodnutie Šutaja Eštoka tak podľa zákona neplatí. Minister vnútra trvá na tom, že zákon neporušil. Bez súhlasu Úradu na ochranu oznamovateľov minulý týždeň zosadil minister aj viceprezidenta polície Branka Kišša.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Matúš Šutaj Eštok #Ján Čurilla