Najväčšie jazero v Nízkych Tatrách vás svojou krásou dostane, ale aj žiarivé vrchy Západných Tatier ako z katalógu

Zábery z Vrbického plesa v Nízkych Tatrách, žiarivé vrchy Západných Tatier, ale aj jedinečné banícke múzeum, ktoré sa nachádza v obci Dúbrava na Liptove. To sú najlepšie videá, ktoré poslali naši čitatelia Pravde.

18.11.2023 05:00
koláž, fotky, mReportér Foto:
Koláž fotiek od mReportérov.
debata

Video nám poslali naši čitatelia cez aplikáciu mReportér. Staňte sa našim mReportérom aj vy. Stačí si zdarma stiahnuť aplikáciu.

Vrbické pleso je ľadovcové pleso a najväčšie prirodzené jazero v Nízkych Tatrách. Jazero má maximálnu hĺbku 8 metrov. Nachádza sa v nadmorskej výške 1 113 metrov nad morom v západnej časti Demänovskej doliny. Je obľúbeným miestom pre turistiku a ponúka úchvatné výhľady na okolité vrchy.

Prístup k nemu vedie z rôznych turistických chodníkov a jeho okolie je obklopené malebnou prírodou. Toto jazero je ideálnym miestom na oddych a fotografovanie. Od roku 1975 je pleso prírodnou pamiatkou a platí preň najvyšší, piaty stupeň ochrany.

Vrbické pleso
Video
Zdroj: mReportér: Ľubomír Vajda

Druhým najvyšším pohorím Slovenska sú Západné Tatry. Najväčšia časť pohoria sa nachádza na Liptove, o niečo menšia časť na Orave a zhruba štvrtina územia je v Poľsku. Jednou z turisticky najkrajších a najpríťažlivejších častí Západných Tatier sú Roháče na západnom okraji pohoria.

Západné Tatry ponúkajú nádherné horské scenérie s vrcholmi dosahujúcimi výšku až cez 2000 metrov nad morom. Sú obľúbeným miestom pre turistiku a horolezectvo vďaka svojej svojej krásnej prírode a rozmanitosti terénu. Turisti si môžu užiť jedinečné výhľady a príjemnú atmosféru z tohto hornatého regiónu.

Žiarivé vrchy Západných Tatier na Liptove
Video
Zdroj: mReportér: Pavel Hajko

V obci Dúbrava na Liptove, kde sa ťažil antimón, baníci sprístupnili pre verejnosť banícke múzeum. Múzeum dokumentuje prácu baníkov, pracovné prostredie aj používané pracovné prostriedky. Antimón je striebrolesklý kov s modrastým nádychom, ktorý sa využíval najmä pri výrobe ocele určenej pre zbrojársky priemysel.

Banícke múzeum v Dúbrave
Video
Zdroj: mReportér: Marián Hrnčiar
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR koláž, fotky, mReportér Čítajte viac Legendárna kapela Olympic zahrala svoje najväčšie hity, prvý sneh v Tatrách, ale aj monopost F1 na Slovensku
debata chyba
Viac na túto tému: #Západné Tatry #Nízke Tatry #Liptov #Vrbické pleso #mREPORTÉR