Začína sa kampaň za zastavenie násilia páchaného na ženách

Tohtoročná kampaň Zastavme násilie na ženách 2023 zdôrazňuje dôležitosť urýchlených investícií, ktoré pomôžu predchádzať a odstraňovať násilie páchané na ženách a dievčatách.

25.11.2023 10:59
debata (8)

Pri príležitosti sobotňajšieho Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách a začiatku súvisiacej kampane to pripomína Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách (KMC) Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR). V poradí piatym ročníkom kampane sa centrum pridáva k celosvetovej iniciatíve OSN proti rodovo podmienenému násiliu Orange the World.

Z obete domáceho násilia sa nesmie stať obeť vraždy
Video

Kampaň Zastavme násilie na ženách bude trvať do 10. decembra, ktorý je Dňom ľudských práv. „Tieto dva dni, vyhlásené OSN, rámcujú 16 dní aktivizmu proti rodovo podmienenému násiliu počas ktorých verejnosť, mimovládne organizácie i verejné inštitúcie, ako aj známe osobnosti vyjadrujú odmietnutie každej formy násilia, ktoré dievčatá a ženy zažívajú na celom svete,“ pripomenula vedúca manažérka KMC Barbora Burajová.

Medzinárodné gesto #signalforhelp Čítajte viac Pred domácim násilím sa dá ujsť. Ako volať o pomoc aj bez slov?

Upozornila, že kampaň na Slovensku bude mať rôzne formy, medziiným sa uskutočnia vzdelávacie semináre o prevencii násilia v partnerských vzťahoch na stredných školách v jednotlivých regiónoch Slovenska. „V sobotu počas Medzinárodného dňa za odstránenie násilia bude symbolickou oranžovou farbou osvetlený Prezidentský palác i ďalšie dominanty hlavného mesta. Pridá sa aj Trnava osvetlením svojej radnice,“ dodáva Burajová.

boris kollár Čítajte viac Násilím trpí každá tretia Slovenka. Kollárova kauza ukazuje, že k nemu potrebujeme nulovú toleranciu polícia páska Čítajte viac Zvrat v prípade? V súvislosti so smrťou mladej ženy v Novom Meste nad Váhom zadržali dvoch mužov

Avizovala aj aktivity kampane v regiónoch, ktoré koordinátori a koordinátorky KMC pripravujú s miestnymi mimovládnymi organizáciami. „V mestách Trnava, Nitra a Michalovce sa verejnosť sa uskutoční mnoho podnetných podujatí pre verejnosť a mládež,“ dodala manažérka KMC.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #násilie na ženách #rodovo podmienené násilie