Ďalší dramatický incident na škole: Chlapec chcel vyskočiť z okna, zabránili mu v tom spolužiaci

Na Základnej škole (ZŠ) Budatínska v bratislavskej Petržalke riešili tento týždeň mimoriadnu situáciu, pri ktorej zasahovala aj polícia. Počas prestávky mal nečakane na okennú parapetu vstúpiť jeden zo žiakov a pokúsiť sa otvoriť okno. Udalosť sa zaobišla bez zranení.

30.11.2023 17:55
ZŠ Budatínska Foto:
Základná škola Budatínska v bratislavskej Petržalke.
debata (4)

Pre TASR to potvrdila riaditeľka školy Marta Režnáková. Na prípad upozornil Nový Čas. „Situácia bola bezpečne vyriešená a nikto nebol zranený,“ ubezpečila Režnáková. Pre portál vyzdvihla najmä postoj žiakov, ktorí okamžite dali najavo, že im na spolužiakovi záleží.

Pre žiakov danej triedy následne zabezpečili krízovú intervenciu prostredníctvom Centra poradenstva a prevencie (CPP) Bratislava V. Rozhovory o konkrétnej krízovej situácii, ale tiež prevencii viedla riaditeľka školy spolu so školskou psychologičkou. Uskutočnili sa aj v ďalších triedach, aby sa podľa riaditeľky „predišlo šíreniu neoverených informácií a klebiet“.

Základná škola Parchovany Čítajte viac Polícia vyšetruje streľbu v Parchovanoch. Bola to mama šikanovaného Romana, ktorý skočil zo strechy školy

Zásah polície na škole potvrdila aj bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková. „Policajti boli 28. novembra vyslaní do jednej zo základných škôl k prevereniu udalosti,“ uviedla pre TASR Šimková s tým, že bližšie informácie k prípadu nie je možné poskytnúť.

Mestskú časť, ktorá je zriaďovateľom základnej školy, vzniknutá situácia mrzí. „Keďže však nepoznáme jej celé pozadie, nevieme, či išlo o dlhotrvajúcu šikanu žiaka, psychické problémy alebo chvíľkový skrat, z pozície mestskej časti sa nevieme k danej veci relevantne a objektívne vyjadriť,“ povedala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Základná škola Kataríny Brúderovej vo Vajnoroch Čítajte viac Starší žiaci bili mladších, zatvárali ich a držali za nohy von oknom. Bratislavská škola rieši problém so šikanou

Poznamenala, že v rámci podpory mentálneho zdravia žiakov, prevencie kriminality či šikany realizuje mestská časť na svojich základných a materských školách viaceré podporné aktivity. Oddelenie školstva zároveň pravidelne komunikuje s Centrom poradenstva a prevencie, školy sú zapojené do série projektov. Do pozornosti dáva tiež národný projekt, ktorý má pomôcť udržať na školách pozície školských podporných tímov, pedagogických asistentov, pomocných vychovávateľov či školských digitálnych koordinátorov.

„Okrem toho zamestnanci oddelenia školstva prvýkrát rozbiehajú intervenčné a prevenčné aktivity na školách v spolupráci s kolegami z oddelenia sociálnych vecí na podporu detí zo sociálne slabších pomerov, ktoré v najbližšom období predstavíme verejnosti,“ doplnila Halašková.

Záchranka / Sanitka / Ambulacia / Čítajte viac Chlapec neprežil pád zo strechy školy na východnom Slovensku. Mal 15 rokov

Podobný incident sa stal minulý týždeň v obci Parchovany v okrese Trebišov. Ten však skončil tragicky. Zo strechy školy tam vyskočil 15-ročný chlapec. Zraneniam z pádu podľahol v nemocnici. O udalosti informovali viaceré médiá s tým, že išlo o dôsledok šikany. Udalosťou sa zaoberá trebišovský vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície, ktorý vedie vyšetrovanie pre trestný čin usmrtenia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #žiaci #škola #šikana