Slovenské vlky sa strieľať nejdú, Malá Fatra sa rušiť nebude. Taraba vysvetľoval svoje slová, opozíciu vysmial

Hanba opozície. Tak označil utorkové dianie v Národnej rade (NR) SR minister životného prostredia Tomáš Taraba, ktorý mal na parlamentnom výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie objasňovať ochranu vlka dravého a budúcnosť Národného parku Malá Fatra. Pre nedostatok prítomných poslancov však výbor neotvorili, nebol totiž uznášaniaschopný.

05.12.2023 08:35 , aktualizované: 09:20
debata (68)
Minister T. Taraba: Slovenské vlky sa strieľať nejdú, Malá Fatra sa rušiť nebude
Video
Zdroj: TV Pravda

Podľa poslankyne Tamary Stohlovej z Progresívneho Slovenska (PS) môže ísť o zastierací manéver, pretože tento rok sa zmena ochrany vlka aj tak už pravdepodobne časovo nestíha tak, aby ovplyvnila relevantnú poľovnícku sezónu.

Na debatu o ochrane a budúcnosti vlka dravého sa nezišlo dostatok poslancov, parlamentný výbore preto nerokoval. „Videli ste totálny rozklad opozície. Zvolajú výbor a sú neuznášaniaschopní. To je taká hanba, že to sa ešte nestalo,“ reagoval po neotvorení zasadnutia šéf envirorezortu Taraba, ktorý mal v utorok po ôsmej objasňovať zámer prehodnotiť celoročnú ochranu vlka dravého na Slovensku a tiež vysvetliť zámer zrušiť Národný park Malá Fatra a nahradiť ho prírodným parkom. Koaliční poslanci sa podľa neho nedostavili na výbor preto, lebo vedeli, že nebude uznášaniaschopný.

Taraba o budúcnosti Malej Fatry a vlkov i zásahových tímoch pre medveďa
Video
Zdroj: ta3

Taraba tvrdí, že opozícia zvolala výbor kvôli vymyslením vyjadreniam, ktoré nepovedal, a neráči prísť ani na výbor. „K Malej Fatre som nedal jedno jediné vyjadrenie, že sa má rušiť,“ vyhlásil po neotvorenom výbore, na ktorý prišiel spolu so štátnym tajomníkom Filipom Kuffom. „Malá Fatra sa rušiť nebude,“ deklaroval minister.

„Slovenské vlky sa strieľať nejdú, je to druhá pseudotéma slovenskej opozície,“ zdôraznil Taraba s tým, že jediné, čo podpísali je vyhláška, aby sa k téme mohli vyjadrovať odborníci a spoločnosť, čo chcú následne vyhodnotiť v rámci zákonných lehôt.

Opozícii odporučil, aby skôr zvolala výbor k premnoženej raticovej zveri, ktorá podľa Tarabu spôsobuje „stomiliónové škody na slovenských poliach“. Opozíciu kritizoval, že ju zaujímajú len parciálne témy, ale nie to, že sa ľudia boja premnožených medveďov. Odpovede na to, aké kroky sa chystajú smerom k raticovej zveri očakáva aj od ministerstva pôdohospodárstva. Vlky podľa neho nespôsobujú také škody ako raticová zver.

Poslankyňa T. Stohlová: Výbor sa neotvoril pre obštrukciu koalície
Video
Zdroj: TV Pravda

Štátny tajomník Filip Kuffa tvrdí, že vôbec nehovoril o rušení Národného parku Malá Fatra. „Spomenul som prírodný park, tá iniciatíva je tu dlho. Tieto veci sme prezentovali aj v predvolebnej kampani,“ uviedol Kuffa mladší s tým, že hoci je to vízia, momentálne nie je prehodnotenie parku na stole ministerstva. Taraba zopakoval, že sa zmenou statusu parku nezaoberá.

vlk dravý Čítajte viac Ochranári, poľovníci a strach. Po medveďovi prišiel rad na vlka. Jeho odstrel schvaľuje aj von der Leyenová

Stohlová: Išlo o obštrukciu koaličných poslancov

Poslankyňa Stohlová, ktorú predseda výboru Rudolf Huliak poveril v utorok vedením výboru, v reakcii na Tarabu uviedla, že opozícia prišla, no výbor sa neotvoril pre obštrukciu koaličných poslancov.

„Chýbalo sedem poslancov z radov koalície,“ okomentovala s tým, že boli pripravení odborne rokovať o vlkoch aj národnom parku. Zároveň je však rada, že minister deklaroval, že sa zrušenie celoročnej ochrany vlka dravého nechystá. Hovorí to podľa nej o tom, že tlak verejnosti v podobe 35-tisíc podpisov pod akciou za ochranu vlka aj opozície mal zmysel.

Vlk dravý / Canis lupus / Čítajte viac Vlk je podľa jednej vyhlášky chráneným živočíchom a podľa druhej sa môže loviť, rezort pôdohospodárstva chce úpravu zjednotiť

Ku Kuffovi uviedla, že na sociálnej sieti má stále status, kde povedal, že Malá Fatra bude prvým prírodným parkom na Slovensku. „Myslím si, že mohli by sme aj z úst ministra životného prostredia počúvať fakty a nie prekrúcanie faktov a manipuláciu,“ pokračovala. Rada však počula ubezpečenie o tom, že Malá Fatra sa rušiť nebude. „Čo nám z toho vyplýva? Hoci sa pasujú za Slovenskú národnú stranu, tak sú ochotní sa pohrávať s verejnou mienkou, ohrozovať naše národné prírodné dedičstvo. Vidíme jasne, že sa vyjadrujú podľa toho k akému publiku hovoria,“ dodala Stohlová.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #vlk #Tomáš Taraba #Štvrtá Ficova vláda