SaS žiada stiahnutie novely o oznamovateľoch a čas na rokovanie o rozpočte

Opozičná SaS vyzvala predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho (Hlas), aby stiahol z programu schôdze novelu zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Vyzýva tiež na vytvorenie riadneho priestoru na dostatočné prerokovanie návrhu štátneho rozpočtu vo výboroch.

15.12.2023 14:15 , aktualizované: 15:10
debata (13)
Dlugošová: Vládne návrhy sú hrozbou pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti
Video

Poslankyňa za SaS Mária Kolíková upozornila, že novela týkajúca sa oznamovateľov ide proti zmyslu samotného zákona. Poukázala aj na slová šéfky Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzany Dlugošovej, podľa ktorej po novelizácii úrad stratí svoj zmysel. Vyzvala preto Pellegriniho na stiahnutie návrhu.

Boris Susko a Daniel Lipšic Čítajte viac Lipšic varuje pred novelou Trestného zákona, hovorí o premlčaní káuz. Minister Susko to odmieta

Okrem toho Kolíková kritizovala aj priebeh rokovania parlamentu a nedostatok priestoru vo výboroch venovať sa štátnemu rozpočtu. „Demokracia sa tu dusí,“ vyhlásila. Apelovala na šéfa parlamentu, aby prerušil rozpravu o ostatných návrhoch v pléne a dal riadny priestor výborom. SaS pripomenula aj prísľub o päťhodinovej prestávke v rokovaní, aby mohli zasadať výbory. Tie totiž nemôžu rokovať v čase, keď zasadá plénum.

SR ÚOO Dlugošová vládne návrhy TK BAX Čítajte viac Dlugošová: Vládne návrhy sú hrozbou pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti

Aj hnutie Slovensko kritizuje snahu zmeniť zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Poslanec Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) na piatkovej tlačovej konferencii upozornil, že pri novelizácii nie sú splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie. „Jediným dôvodom je to, že sa potrebujú zbaviť vyšetrovateľov, čurillovcov, ktorí majú štatút chráneného oznamovateľa. Nič iné za tým nie je,“ povedal. Kritizuje aj to, že vláda v novele navrhuje, aby zamestnávateľ mohol dať preskúmať udelený štatút oznamovateľa. Všetko to podľa neho smeruje k tomu, aby vládna koalícia zamedzila akúkoľvek snahu oznámiť korupciu. Dodal, že koalícia chce zabezpečiť beztrestnosť pre ľudí spriaznených so Smerom, ktorí sú obvinení alebo už odsúdení.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o ochrane oznamovateľov korupcie