IPčko očakáva počas vianočných sviatkov nárast dopytu po poradenstve a pomoci, kapacity však majú obmedzené

Občianske združenie IPčko počas minulých Vianoc zaznamenalo 80-percentný nárast dopytu po poradenstve a pomoci. IPčko predpokladá, že tieto Vianoce to bude podobné. Kapacity však majú pre tentokrát obmedzené a do nového roka vstupujú s 30-percentným šetrením nákladov pre nedostatok financií.

15.12.2023 14:30
IPčko,  Kreate Klub Foto: ,
V poradí tretím klubom pre mladých z dielne psychológov a psychologičiek IPčka na Slovensku je Kreate klub, ktorý otvorili v Prešove 26. januára 2023. Na snímke psychológ Vladimír Čema.
debata

IPčko o tom informovalo a dodalo, že na základe rozhovorov, ktoré aktuálne prebiehajú s psychológmi, zostavili pre verejnosť desaťbodový plán odporúčaní pre lepšie zvládnutie Vianoc. IPčko pridalo aj ďalšie aktivity v online a offline priestore, ktorých súčasťou je aj pomáhajúci stream pre mladých ľudí, a to priamo na Štedrý deň.

IPčko súčasne upozornilo na to, že počas celých sviatkov bude dostupná Krízová linka pomoci anonymne a bezplatne na čísle 0800 500 333. Nepretržite bude fungovať aj chatová linka IPčko.sk a nonstop bude dostupné aj poradenstvo cez e-mail poradna@ipcko.sk. V pohotovosti bude aj celoslovenský výjazdový Krízový intervenčný tím IPčko.

Marek Madro Čítajte viac Psychológ Madro: Po Zámockej sme kričali, aby sa konalo. Mladí berú zodpovednosť do vlastných rúk

Psychológovia odporúčajú premýšľať nad zmyslom a odkazom vianočných sviatkov. V prípade núdze je podľa IPčka vhodné nebáť sa požiadať o pomoc. Ďalšími odporúčaním IPčka je mať súcit k sebe samému a ľuďom okolo.

„V stresovej situácii počítajte do desať a až potom reagujte. Rozprávajte sa otvorene o svojich očakávaniach a túžbach,“ uviedlo IPčko, ktoré odporúča tiež odísť zo situácií, ktoré sú nepríjemné. V prípade že nie je kam odísť, stačí zostať pozorovateľom. Dobré je podľa psychológov zapájať sa do aktivít a spoločných príprav. Potrebné je tiež vyhnúť sa alkoholu či iným drogám. „Využite akékoľvek slnečné lúče, skvelý nápad je tráviť čas v prírode. Buďte v kontakte s ľuďmi. Skúste kontaktovať niekoho, koho máte radi a dlho ste v kontakte neboli, potešte ho,“ odporučilo IPčko.

smartfón, smartphone, mobil, kamery, bezpečnosť, ochrana súkromia, dom Čítajte viac Porno, samovraždy, vraždy. Na Whatsappe láka mladých nebezpečná skupina
debata chyba
Viac na túto tému: #mládež #psychológ #úzkosť #Vianoce #IPčko #psychológovia #psychologická pomoc