Prezidentka sa lúčila, Pellegrini hovoril o obrate a Fico avizoval zmeny. Čo zaželali ľuďom do nového roka?

Potrebujeme viac pravdy a lásky, pokoj a stabilitu, ale aj väčšiu politickú kultúru. Aj to želajú do nového roka 2024 obyvateľom Slovenska traja najvyšší ústavní činitelia prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) a premiér Robert Fico (Smer). Kým hlava štátu a šéf Národnej rady (NR) SR sa zamerali na domáce dianie, premiér už po prvej minúte premostil k Európskej únii, Ukrajine a Spojeným štátom americkým. Jeho kabinet sa chce v novom roku venovať zmene zákona o verejnom obstarávaní a dotiahnuť novelu trestného kódexu.

02.01.2024 18:00
debata (40)
Novoročný príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej
Video
Zdroj: FB/Zuzana Čaputová

Zdravie, spokojnosť a porozumenie zaželala obyvateľom Slovenska do nového roka prezidentka Zuzana Čaputová. V novoročnom prejave hovorila o nádeji, ktorá býva v ťažkých časoch konfrontovaná s realitou. Pripomenula politické konflikty, striedanie vlád v minulom roku, ostrú kampaň, ale aj predčasné parlamentné voľby, ktoré vyhrala strana Smer.

„Voľbami sa však nevymieňa spoločnosť a nesmú sa meniť demokratické hodnoty, na ktorých je založená. Ak je tu snaha o zásadné zmeny, tak nevyhnutne po dôkladnej analýze a poctivej diskusii,“ vyhlásila v prejave na výročie vzniku Slovenskej republiky.

Ľudia oslavujú príchod Nového roka 2024 na...
Silvestrovské oslavy na Hlavnej ulici 31....
+15Novoročné oslavy 1. januára 2024 na Hlavnej...

Hlava štátu sa nevyhla ani udalostiam, ktoré hýbali spoločnosťou posledné týždne pred Vianocami. Vyzvala na ochraňovanie ústavných a demokratických hodnôt a spomenula ochranu inštitúcií, ktorých fungovanie je pre demokraciu potrebné vrátane slobodných médií, mimovládnych organizácií či orgánov vymožiteľnosti práva. Za najviac ohrozené označila neúplné jednorodičovské rodiny a deti.

Prezidentka reflektovala aj na tragické udalosti, keď ukončili svoj život mladí ľudia. „Naše chyby, nevšímavosť a nezodpovednosť totiž bytostnejšie pocíti dnešná mladá generácia než my, jej rodičia,“ podotkla.

Čaputová vystúpila v rámci svojho päťročného mandátu s novoročným prejavom poslednýkrát. „S odstupom piatich rokov od nástupu do funkcie som presvedčená, že jednou z najväčších bŕzd nášho rozvoja je nekultúrnosť, najmä v politike a množstvo konfliktov v našej spoločnosti,“ uviedla prezidentka s tým, že pre mnohých je to prekážka zotrvania na Slovensku alebo návratu domov.

Ivan Korčok, Ján Kubiš, Peter Pellegrini Čítajte viac Boj o post prezidenta sa rozbieha pomaly. Karty môže zamiešať Danko, Pellegrinimu pomáha imidž menej kontroverzného Fica

Sprievodným znakom verejného života sa podľa nej stáva nevraživosť, ktorá sa prelieva do rodín, domácností aj do bežných vzťahov medzi ľuďmi. „Hrubosť, vulgárnosť a klamstvo nie sú prejavom sily, ale slabosti. Uchyľujú sa k nim slabí ľudia, na ktorých takéto správanie robí dojem, a preto ho opakujú,“ povedala prezidentka s tým, že potrebujeme viac pravdy a lásky.

Politológ Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave pre ta3 konštatoval, že napriek tomu, že prezidentka nevyslovila žiadne mená ani názvy politických strán, niektorí politici sa medzi riadkami v jej prejave našli. Najviac zarezonovala v jej prejave podľa politológa téma politickej kultúry.

Príhovor Petra Pellegriniho k roku 2024
Video
Zdroj: FB/Peter Pellegrini

Politika má byť službou, nie jarmokom

Viac dôvodov na radosť ako na smútok, život v pokojnejšom a bezpečnejšom svete a ľudí, ktorým sa dá dôverovať a na ktorých je možné sa spoľahnúť, želal do nového roka ľuďom predseda NR SR Pellegrini. Budúcnosť krajiny vidí v silnom štáte.

Posledné štyri vlády sa podľa neho podpísali každá svojou mierou „pod neutešený stav Slovenska, ktorý charakterizoval predovšetkým zmätok, chudobnenie a všadeprítomný marazmus“. Najlepšie vysvedčenie pre slovenskú demokraciu preto ukázali výsledky predčasných parlamentných volieb, ktoré nikto nespochybnil.

Vo svojom novoročnom prejave sa dotkol aj situácie v parlamente a hovoril aj o politickej kultúre a istotách. Politika má byť podľa neho služba ľuďom a nie „potulným jarmokom“. Kritizoval, ak niekto v mene krátkodobých politických cieľov vedome rozoštváva ľudí. „Stavať celú svoju politickú existenciu na šírení zla a nenávisti je nielen úbohé, ale pre spoločnosť aj mimoriadne nebezpečné,“ vyjadril sa predseda NR SR.

Prejav premiéra Roberta Fica 1. januára 2024
Video
Zdroj: FB/Robert Fico

Ficovou prioritou bude aj covid

Predseda vlády Robert Fico zaželal všetkým šťastný nový rok 2024, zablahoželal ľuďom k 31. výročiu vzniku samostatného Slovenska a pripomenul, že uplynulo 15 rokov od prijatia európskej meny. Euro označil za mimoriadne úspešnú kapitolu našej európskej integrácie.

Myslí si, že Európska únia (EÚ) bude v novom roku čeliť výzvam. Okrem toho vymenoval, čo Slovensko a EÚ rozdeľuje – „spoločnú reč“ podľa jeho slov nemáme v zahraničnej politike, líšime sa v názoroch na vojnu na Ukrajine, situáciu v Gaze aj na migráciu. Fico hovoril, že EÚ zabúda na to, že v nej žijú milióny ľudí, ktorí potrebujú rešpektovanie ich názorov. Problém vidí v tom, že ak „štandardná európska politická scéna“ nenájde na výzvy odpovede, odpoveď ponúkne krajná pravica a „rôzni politickí géniovia“.

fico, vláda, kabinet Čítajte viac Anketa: odľahčenie peňaženiek i nová národná nemocnica. Čo chystajú ministri v roku 2024?

Fico citoval v novoročnom prejave kardinála Jána Korca a jeho slová, aby premiér nezabúdal na Slovensko. Spomenul aj prezidentku Čaputovú, ktorej vyčítal výhrady voči štátnemu rozpočtu na rok 2024. Fico tvrdí, že nikdy nepočul, že by kritizovala rozpočty iných vlád.

Premiér tiež načrtol, aké budú kroky vlády v najbližších mesiacoch. „Pokiaľ ide o právny štát, dokončíme ako prioritu predovšetkým projekt zmien v trestnom systéme. V oblasti sociálneho štátu sa sústredíme osobitne na vysoké ceny základných potravín,“ povedal premiér a pokračoval, že aby mali dostatok zdrojov na sociálne priority, jeho kabinet chystá „možno už vo februári“ rozsiahlu zmenu zákona o verejnom obstarávaní. Za svoju prioritu považuje aj „vysporiadanie sa s témou covidu“.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová #Štvrtá Ficova vláda