SaS podáva návrh na odvolanie Gašpara z funkcie predsedu výboru

Opozičná SaS podáva návrh na odvolanie Tibora Gašpara (Smer) z postu predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Ako zdôvodnil poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS), Gašpar je niekoľkokrát obvinený, presadzuje Trestný zákon rozväzujúci ruky kriminálnikom, šíri konšpirácie a v medzinárodnom prostredí je nežiaduca osoba. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii.

10.01.2024 12:14
debata (43)
Liberáli podali návrh na odvolanie Gašpara z pozície predsedu brannobezpečnostného výboru
Video
Zdroj: TV Pravda

„Odmietajú s ním komunikovať diplomati, naši spojenci a partneri. Dokonca vysielajú signály tejto vláde, že si ho neželajú v tejto funkcii,“ vyhlásil Krúpa. Poslanec tiež upozorňuje, že brannobezpečnostný výbor má kontrolovať silové rezorty. Gašparovi vyčíta, že sa nezaujíma o dianie v polícii. Namieta tiež, že Gašpar nemá bezpečnostnú previerku. Ako dodal, v prípade predsedu výboru sa koalícia nemôže vyhnúť diskusii o odvolávaní v pléne.

Video
Zdroj: TV Pravda
Tibor Gašpar, NR SR Čítajte viac Výbor odmietol Čaputovej výhrady: Plaváková už má podklad na Ústavný súd, Gašpar pri SIS účelové zmeny nevidí

Krúpa žiada mimoriadny výbor o plánoch ministra vnútra s NAKA

Poslanec Krúpa žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentného brannobezpečnos­tného výboru. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) má na ňom vysvetliť plány týkajúce sa reorganizácie polície, hlavne Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Podpisy na zvolanie výboru už vyzbieral. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii.

„Dúfam, že sa nestane to, ako sa deje doteraz, že ani jeden z kontrolných výborov Národnej rady SR nebol uznášaniaschopný, pretože ho ignorovala koalícia,“ poznamenal Krúpa. Informácie o možných zmenách či zrušení NAKA považuje za závažné.

Matúš Šutaj Eštok, estok Čítajte viac Minister Šutaj Eštok: Keby išlo o pomstu, tak by už Lipšicovi aj Matovičovi klopalo na dvere komando

Minister vnútra v koncoročnom rozhovore pre TASR potvrdil, že v prípade zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry čakajú organizačné zmeny aj Policajný zbor. V rámci polície je minister zástancom menšieho počtu riadiacich pozícií aj špecializovaných útvarov.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Tibor Gašpar #výbor NR SR #NAKA #Úrad špeciálnej prokuratúry #Juraj Krúpa #SASKA