Olexa končí ako šéf TANAP-u, na poste vydržal iba niekoľko dní. V minulosti ho odsúdili za pytliactvo

Riaditeľ TANAP-u Peter Olexa pred rokmi usmrtil mimo lovnej sezóny vlka dravého. Z koristi si nechal lebku, ktorú skryl do mrazničky a mal ju priznať až neskôr, v rámci novej sezóny. Súd ho v roku 2014 uznal za vinného z pytliactva. Olexa po prevalení prípadu na svoj post rezignoval, potvrdilo ministerstvo životného prostredia.

11.01.2024 12:37 , aktualizované: 16:30
debata (151)
Video
Minister Taraba reaguje na pytliactvo šéfa TANAP-u Petra Olexu

„Ak bol Peter Olexa v minulosti uznaný vinným z prečinu pytliactva, informácia o tom sa môže nachádzať iba v odpise registra trestov, ktorým však ministerstvo životného prostredia nedisponuje ani nemôže disponovať. Odpisy z registra trestov si totiž môžu vyžiadať pre účely trestného konania iba orgány činné v trestnom konaní, prokuratúra a súdy. Envirorezort sa tak nemôže na kandidáta s čistým registrom trestov pozerať inak, ako na bezúhonného. Peter Olexa považuje celý medializovaný prípad iba za súčasť politického boja, ktorého sa nemieni zúčastňovať. Riaditeľ TANAP-u preto požiadal o svoje uvoľnenie z funkcie,“ uviedol envirorezort v stanovisku.

Na pytliactvo šéfa TANAP-u upozornil Korzár. Zo súdneho spisu vyplýva, že Olexa nelegálne ulovil vlka v auguste 2012 vo večerných hodinách v lokalite Mogyla.

V rozpore so zákonom o poľovníctve ulovil legálne držanou guľobrokovou kozlicou vlka dravého. V spise z roku 2014 sa uvádza, že to bolo „na mieste a v čase, v ktorom je podľa zákona o poľovníctve lov vlka dravého zakázaný.“

Z takto neoprávnene uloveného zvieraťa si ponechal lebku, ktorú vyčistil, a potom ju držal v mieste svojho trvalého bydliska, čím porušil zákon, uviedol sudca.

Súd Olexovi uložil peňažný trest vo výške 300 eur, prepadnutie veci, konkrétne lebky vlka dravého, tiež mu zobrali zbraň.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba Olexovi odporučil, že ak nechce byť súčasťou politického boja, mal by rezignovať, prípadne vyvodiť následky. Olexa je podľa neho odborník, má dobrú víziu pre národný park a stojí za ním.

„Ministerstvo nemá odkiaľ vedieť, že niekto pred 14 rokmi zastrelil vlka. Zo zákona môžeme pozerať iba na výpis registra trestov, ktorý ten pán má čistý. Z pohľadu zákona je bezúhonný, aj keď zastrelil vlka,“ poznamenal Taraba vo videu na sociálnej sieti.

Podľa poslanca SNS Rudolfa Huliaka išlo o individuálne zlyhanie a ostatných nominantov rezortu si chcú teraz lepšie preveriť.

Marek Kuchta Čítajte viac Riaditeľ NAPANT-u končí vo funkcii. Taraba odvolal Kuchtu bez udania dôvodu

Na odsúpenie Olexu vyzvalo aj opozičné hnutie Progresívne Slovensko. „Náš najstarší národný park nemôže viesť usvedčený pytliak", vyhlásila podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová.

Hnutie označilo za nemysliteľné to, aby človek, ktorý bol schopný pytliačiť na vlka, teraz tvoril víziu najvýznamnejšieho národného parku v krajine. „Aká bude tá vízia, riaditeľská poľovačka v Tichej doline?” pýta sa europoslanec a ekológ Michal Wiezik.

„Zistenie o preukázateľnom pytliačení na vzácneho vlka je pre riaditeľa Olexu diskvalifikačné, preto žiadame jeho odstúpenie. V prípade, že sa k tomuto kroku neodhodlá sám, budeme to žiadať od ministra Tarabu a v prípade potreby k tomu zvoláme aj výbor,” uzavrela Stohlová.

Peter Olexa Čítajte viac TANAP má nového riaditeľa. Vo výberovom konaní uspel Olexa

Menovanie Olexu za riaditeľa TANAP-u je podľa opozičného poslanca Alojza Hlinu (SaS) výsledkom straníckeho eldoráda SNS na ministerstve životného prostredia. „Olexa nemal jediný osobnostný ani profesijný predpoklad viesť túto inštitúciu. Bol to výsmech všetkým poctivým ochrancom prírody a celej slovenskej verejnosti. Zotrvanie tohto človeka vo vedení TANAP-u bolo pre nás absolútne neospravedlniteľné a neprijateľné,“ povedal.

Ďalšie dôvody, pre ktoré by mal byť Olexa odvolaný, súviseli podľa Hlinu aj s tým, že nemá žiadne reálne skúsenosti s ochranou prírody a uspel v neverejnom výberovom konaní. Poslanec zároveň apeluje na ministra, aby výberové konania viedli v budúcnosti transparentne.

Na okamžité odvolanie Olexu z funkcie vyzvala ministra Tarabu aj strana Demokrati. Za svoju nomináciu sa má podľa strany verejne ospravedlniť. Olexa podľa experta strany na životné prostredie Michala Kiču neponúkol verejnosti žiadnu víziu rozvoja TANAP-u. Prichádza s kontroverznými návrhmi, ako napríklad chov losov či budovanie parkovacích miest, poznamenal.

Kiča tvrdí, že Olexa pri výberovom konaní zatajil, že je odsúdený za pytliactvo. Značí to podľa neho o jeho morálnej nevyzretosti. Vníma to ako fatálne zlyhanie Tarabu. „Ten je buď naozaj totálne neschopný, keďže si nedokáže ani len preveriť minulosť svojich nominantov, alebo o tom vedel, a teda je to prejav absolútnej arogancie,“ povedal Kiča.

Kuffa a Majko o výmene na čele správy TANAP-u
Video
Zdroj: TASR

Olexa sa do čela Tatranského národného parku postavil vlani v decembri. Na pozícii nahradil Pavla Majka, ktorého v novembri 2023 odvolal minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Majko skončil vo funkcii šéfa TANAP-u po 16 rokoch, na poste pôsobil od marca 2006. Odvolanie mu oznámil štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa. Ako Majko dodal, dôvody jeho odvolania mu Kuffa neuviedol. "Je škoda to vôbec komentovať, súdny človek si názor urobí sám,“ skonštatoval Majko.

Tomáš Taraba Čítajte viac Hľadá sa nový riaditeľ TANAP-u, exšéf Majko tam skončil po 16 rokoch. Tvrdí, že bez udania dôvodu

© Autorské práva vyhradené

151 debata chyba
Viac na túto tému: #vlk #TANAP #pytliactvo #Peter Olexa