Šutaj Eštok spúšťa bezpečnostný audit na základných a stredných školách, reaguje tak aj na útok v Prahe

Ministerstvo vnútra (MV) SR v spúšťa bezpečnostný audit na základných a stredných školách. Šéf rezortu Matúš Šutaj Eštok (Hlas) o tom informoval na pondelkovej tlačovej konferencii po rokovaní s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas). Avizuje aj prípravu dotazníka pre vysoké školy. Obaja ministri označili tému bezpečnosti na školách a duševného zdravia za prioritu.

15.01.2024 13:48 , aktualizované: 14:40
debata (1)
Streľba v Prahe: Študenti na rímse, výstrely zo strechy, všade množstvo policajtov
Video

Na základe auditu by sa mala nastaviť kategorizácia škôl z hľadiska bezpečnosti. „Z našej operatívnej činnosti vieme už dnes predikovať určité rizikové lokality, ale tento bezpečnostný audit by nám mal pomôcť a dať jasné ukazovatele aj v rámci dát a štatistík,“ načrtol Šutaj Eštok. Kategorizácia škôl má dať predstavu, ako reagovať na bezpečnosť na školách efektívne a hospodárne. Ešte v prvom štvrťroku by chceli pripraviť aj vysokoškolský au­dit.

Chcel zabíjať ako útočník z Prahy. Policajné komando zasiahlo
Video

Polícia je pripravená vyčleniť pre každú školu jednu kontaktnú osobu. V prípade útoku by mala zabezpečovať aj rýchlu intervenčnú časť v každom krajskom meste.

Polícia / Kukláč / NAKA / Komando / Čítajte viac "Stane sa to, čo v Prahe". Košičan sa vyhrážal streľbou v škole, skončil v cele

V oblasti duševného zdravia by chcel Drucker v rámci prevencie pôsobiť na deti, učiteľov i celé rodiny. Ako vysvetlil, deti by mali vedieť, ako sa správať v rôznych krízových situáciách alebo na koho sa obrátiť v prípade šikany. Zdôrazňuje tiež potrebu intenzívnejšej práce s učiteľmi a riaditeľmi škôl. Zamerať sa chce aj na rodiny, rokovať chce s príslušným ministerstvom. Za potrebné považuje tiež vytvoriť štandardy a infraštruktúru pre podporu. „Máme detské linky pomoci, mnohé z nich robí neziskový sektor,“ poznamenal minister školstva. Dodal, že nemalé peniaze pôjdu tento aj budúci rok do podporných činností, ako sú psychológovia na školách.

česko, strelec, filozofická fakulta, polícia čr Čítajte viac Bez pochybení. Kontrola zhodnotila zásah polície proti strelcovi z Prahy ako rýchly a profesionálny

Policajný prezident Ľubomír Solák skonštatoval, že niektoré bezpečnostné opatrenia môžu byť dnes vnímané ako bežná vec. Ide napríklad o uzamykanie škôl. „Na stole je otázka detekčných rámov, strážnej služby, turniketov alebo kamerového systému. Toto je podmienené tým, aké množstvo finančných prostriedkov k tomu bude. Pri tom množstve škôl je jasné, že sa to nedá aplikovať na každú jednu školu. Preto príde ku kategorizácii škôl,“ vysvetlil.

Ako dodal Šutaj Eštok, o kamerách bude rokovať napríklad s ministerstvom regionálneho rozvoja, ktoré pripravuje výzvu na kamerové systémy do miest a obcí. Tá by sa mala nastaviť tak, aby kamery pomohli aj pri mapovaní bezpečnosti na školách. Minister školstva doplnil, že dnes neuvažujú o zavedení kamier do tried.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Drucker #Matúš Šutaj Eštok #masová streľba v Prahe