Kaštieľ, kde sa na Slovensku liečili ťažké choroby, ale aj jediný mrakodrap u nás zahalila „hmlová šou“

Zábery z kaštieľa v Horných Lefantovciach, „hmlová šou“ z Bratislavy a Petržalky, ale aj krásny vrch Skalnatá v Malých Karpatoch. To sú najlepšie videá, ktoré poslali naši čitatelia Pravde.

20.01.2024 05:00
koláž, fotky, mReportér Foto:
Koláž fotiek od mReportérov.
debata

Video nám poslali naši čitatelia cez aplikáciu mReportér. Staňte sa našim mReportérom aj vy. Stačí si zdarma stiahnuť aplikáciu.

Liečebný ústav v Horných Lefantovciach je historický kaštieľ, ktorý sa nachádza v okrese Nitra. Pôvodne bol postavený ako paulínsky kláštor v roku 1369. V štyrid­siatych rokoch 20. storočia bol kaštieľ prebudovaný na liečebný ústav pre pacientov s tuberkulózou a patril k najväčším ústavom na Slovensku, kde sa choroba liečila.

V najväčšom rozmachu, v roku 1989, tu bolo hospitalizovaných až 1200 pacientov. Zariadenie sa zameriavalo na liečbu tuberkulózy pľúc, ale poskytovali aj liečbu ďalších ochorení dýchacích ciest. V roku 2009 bol liečebný ústav zatvorený. Odvtedy kaštieľ chátra a je predmetom sporov o jeho budúcnosť.

Kaštieľ v Horných Lefantovciach
Video
Zdroj: mReportér: Andy Snijders

Koncom roka 2023 sme mohli pozorovať na Slovensku výraznú inverziu – hmlisté počasie v nížinách a dolinách a bezoblačné počasie vo vyšších polohách s výrazným teplotným rozdielom. Naši mReportéri boli pri tom, aby sa o svoje pekné zábery mohli podeliť s vami. Videá zachytávajú najvyššiu budovu v Bratislave a okolie mesta, ktoré sa ponorili do hustej hmly. Eurovea Tower je 168 metrov vysoký mrakodrap, ktorý ponúka zhruba 400 rezidencií s panoramatickými výhľadmi na mesto.

Prelievanie hustej hmly nad Bratislavou
Video
Zdroj: mReportéri: Antonije Levičanin, Samuel Kendra

Petržalka sa koncom roka zahalila do hmly a náš mReportér neváhal, aby sa s vami podelil o to, čo sa mu podarilo zachytiť. Hmla je atmosférický aerosól pozostávajúci z veľmi malých kvapôčiek vody, prípadne ľadu. Tieto sú rozptýlené vo vzduchu a znižujú dohľadnosť pri zemi pod 1 km.

Petržalka zahalená do hmly
Video
Zdroj: mReportér: Antonije Levičanin

Vrch Skalnatá má výšku okolo 700 metrov nad morom. Práve tam zavítal náš mReportér Ivan. Vybral sa tam z Modry, lokality Piesok. Jedna cesta rýchlou chôdzou ho vyšla na jednu hodinku. Dokopy tak celá túra trvala iba niečo cez dve hodiny. Na Skalnatej ho čakala snehová krajina, aká sa len tak nevidí. Ešte o štvrtej poobede bolo krásne slniečko, ktoré si užívali viacerí ľudia na kopci. Zábery odtiaľ naozaj potešia každého fanúšika prírody.

Vrch Skalnatá v Malých Karpatoch
Video
Zdroj: mReportér: Ivan Gašpar
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR koláž, fotky, mReportér Čítajte viac Očarujúce miesto, ktoré patrí k najkrajším vrchom s výhľadom na Slovensku, ale aj nočná Bratislava, akú neuvidíte každý deň
debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #kaštiel #Horné Lefantovce #Eurovea Tower #mREPORTÉR