Danko: Súčasnú vládu nerozbijú ani uznesenia z Bruselu, ani nič iné

Súčasnú vládu nerozbijú ani uznesenia z Bruselu, ani nič iné, uviedol v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo šéf SNS Andrej Danko, kde diskutoval s kandidátom na prezidenta Ivanom Korčokom.

21.01.2024 13:59 , aktualizované: 16:05
debata (65)

„Pre mňa je dôležité, aby tí nímandi ako Sulík, Matovič a aj progresívci a aj ľudia, ktorí slúžia len západným záujmom ako Korčok, aby sa už nedostali k moci," vyhlásil Danko.

Súčasná vláda sa podľa šéfa SNS Bruselu nepoklonkuje. „Tak ako Maďari v mnohých veciach používajú právo veta, je na to pripravená aj naša vláda," dodal Danko.

Video
Danko: Čaputovej prázdne vzdychy nás nezaujímajú

Vzhľadom na aktuálnu neschopnosť parlamentu prijímať zákony je pre Danka teraz prioritou zmena rokovacieho poriadku. Poukazuje na dlhé minutáže na vystúpenia. Korčok na margo opozičných obštrukcií v parlamente poznamenal, že opozícia si robí svoju prácu.

„Priniesol som návrh slovinského parlamentu, kde je desať minút v rozprave, päť minút ústnym prihláseniam a mnohé iné veci. To je moja predstava, lebo ináč sa nebude dať vládnuť,“ skonštatoval Danko. Zmeny by mal podľa neho navrhnúť predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas), je zvedavý na jeho postoj.

Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini pripúšťa určité zmeny v návrhu novely Trestného zákona

Podľa Korčoka si opozícia parlamentnými obštrukciami robí svoju prácu efektívne. „Stavia sa k tomu aj spôsobom sebe vlastným vládna koalícia, ktorá im už zamkla ústa. A teraz vidím, že pán Danko chce vložiť celé svoje úsilie a politický talent aj schopnosti, skúsenosti, aby to ešte aj systémovo zmenili,“ podotkol.

Rokovanie Pellegriniho s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom k zmenám v trestnej politike Danka prekvapilo. Stojí za vládnym návrhom Trestného zákona. Avizovaný návrh úpravy od šéfa parlamentu nevidel.

Korčok sa zhoduje s vecnými výhradami odbornej verejnosti k novele Trestného zákona. Vyzval koalíciu, aby „zatiahla ručnú brzdu“. Obáva sa škôd, ktoré zmeny podľa neho spôsobia. Uznesenie Európskeho parlamentu k smerom k Slovensku podľa neho popiera argumentáciu vlády, že má všetko odkonzultované v Bruseli. Danko dodal, že súčasnú vládu ani bruselské uznesenie nerozbije.

Video
Radačovský hrozí spojencom: My Slovania urobíme z Európy trávnik
SNS, kandidátka, Andrej Danko, Tomáš Taraba, Michal Radačovský, Rudolf Huliak Čítajte viac Radačovský v europarlamente: Ak sa my Slovania spojíme, zo západnej Európy urobíme trávnik

K téme Ukrajiny Danko povedal, že by nikdy nemala byť v Európskej únii. Mala by byť podľa neho nárazníkovou zónou. Apeluje na ukončenie konfliktu. Poukázal na riešenie na Cypre. Korčok oponoval, že celistvosť a nezávislosť Ukrajiny je v záujme Slovenska. Nepáči sa mu, že Ficova návšteva Ukrajiny nebude v Kyjeve.

Danko odmieta, že by si zranenie po svojej nehode vymyslel. Poprel tiež, že by sa vyhýbal polícii alebo dychovej skúške na alkohol. „Poškodil som semafor, škodu som zaplatil, polícia to vyšetruje a určite som jej dal maximálnu súčinnosť,“ vyhlásil. Podľa svojich slov je v kontakte aj so starostom bratislavskej Dúbravky.

Korčok považuje Dankovo správanie po nehode za zbabelé a arogantné. Namieste by bolo podľa neho vyvodiť politické dôsledky. V prezidentskej kandidatúre by prijal Korčok podporu hnutia Slovensko. Na protivládnych protestoch neplánuje vystupovať.

SR Bratislava opozícia protest ÚŠP BAX Čítajte viac V Bratislave proti Ficovej vláde protestovalo 26-tisíc ľudí: Neuhneme. Pridalo sa viac miest ako pred týždňom
65 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Andrej Danko