NKÚ preverí nákup, skladovanie a likvidáciu vakcín proti covidu. Účet za pandémiu mal byť vysoký

Najvyšší kontrolný úrad preverí nákup, skladovanie a likvidáciu vakcín proti covidu. Poukázal na to, že účet za pandémiu mal byť vysoký. Upozornil na neverejnú zmluvu Európskej komisie a spoločnosti Pfizer, ktorá sa podľa neho z predbežných informácií javí ako nevýhodná pre Slovensko.

02.02.2024 18:37
Najvyšší kontrolný úrad / NKÚ / Foto: ,
debata (21)

„Napríklad v roku 2022 spoločnosť Pfizer dodala na Slovensko na základe výstupov zo spoločného nákupu členských krajín 5,8 milióna dávok vakcín. Naša krajina však v tom čase nepotrebovala podľa údajov z rezortu zdravotníctva žiadne nové vakcíny. (…) V polovici minulého roka bolo v skladoch dostupných viac ako šesť miliónov vakcín a zároveň v tom čase Slovensko darovalo iným krajinám 5,3 milióna kusov vakcín v odhadovanej sume 100 miliónov eur,“ poznamenal predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Video
Profesor Krčméry o boji s vírusom: Strata autority vedie k chaosu (Archívne video)

Kontrolóri poukázali na to, že zmluva bola bez možnosti vypovedania a neverejná. „Základné informácie súvisiace s transparentným použitím verejných zdrojov, ako je jednotková cena či hodnota kontraktu, sú utajené,“ doplnil Andrassy.

očkovanie, Covid, NFS, Čítajte viac Od zmluvy s Pfizerom sa nedá odstúpiť. Najbližšie roky prídu na Slovensko milióny vakcín, záujem o ne nie je

NKÚ sa plánuje pozrieť na to, ako rezort zdravotníctva o tejto veci komunikoval s Eurokomisou. Členské krajiny mali možnosť podľa neho nepristúpiť k predbežným kúpnym zmluvám, k samotným zmluvám a aj k ich dodatkom v určitej lehote.

Úrad preverí tiež nákup vakcín od iných spoločností. „V týchto dňoch sme oslovili partnerské kontrolné inštitúcie členských krajín EÚ, aby nám odpovedali na dotazník k nákupu vakcín v ich krajinách. Výstupy z tejto kontroly chcem potom zaslať Európskemu parlamentu, keďže on má kontrolnú kompetenciu voči EK,“ uzavrel šéf NKÚ.

Očkovanie proti koronavírusu Čítajte viac Zatiaľ strata 62 miliónov eur. Štát hľadá firmu, ktorá zničí nechcené vakcíny proti covidu

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo začatie kontroly a deklaruje, že bude plne súčinné. Podotklo, že od podpísania dodatku k zmluve v roku 2023 nenakúpilo žiadne ďalšie vakcíny proti ochoreniu Covid-19 a aktuálne dodávky sú výsledkom kontraktov z predchádzajú­cich rokov.

„Slovensko postupuje podľa platnej zmluvy o dodávkach vakcín z roku 2021. Dodatkom č. 5 z roku 2023 sa podarilo dosiahnuť výrazné zníženie počtu dávok a rozloženie dodávok vakcín až do roku 2026. Tým si Slovensko zabezpečilo v prípade príchodu nových variantov ochorenia dodávky najnovších aktualizovaných vakcín bez dodatočných nákladov,“ ozrejmil rezort.

Ursula Von der Leyenová Čítajte viac NYT žaluje eurokomisiu kvôli správam medzi Leyenovou a šéfom Pfizeru
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #NKÚ #vakcína proti koronavírusu