Matovičovi sa rúca Slovensko. Z hnutia odchádzajú ďalší členovia aj bývalá jednotka kandidátky

Hnutie Slovensko (bývalé OĽaNO) opúšťajú viacerí členovia a bývalí poslanci Národnej rady SR. Prekáža im nekritický prístup vedenia, netransparentné skladanie kandidátky či politická izolácia.

13.02.2024 11:56 , aktualizované: 12:16
debata (246)
On je jedinečný a nezmení sa, povedala o Matovičovi Šofranko v máji 2020
Video
Zdroj: TV Pravda

Od Igora Matoviča odchádza bývalá jednotka kandidátky OĽaNO v predošlých parlamentných voľbách v roku 2020 Mária Šofranko, bývalý poslanec a predseda Výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský, exposlanci Peter Liba, Vojtech Tóth, bývalá generálna tajomníčka služobného úradu Ministerstva financií SR Veronika Gmiterko a bývalý poslanec a exriaditeľ Slovenského pozemkového fondu Ján Marosz. Odchádzajú tiež ďalší bývalí poslanci a členovia, ktorí nechcú byť menovaní.

Eduard Heger, predčasné voľby Čítajte aj Heger v OĽaNO skončil. Dík za spoločnú cestu, odkázal Matovič

„Po viacerých neúspešných pokusoch o zmenu fungovania v rámci hnutia Slovensko (bývalé OĽANO), sme sa rozhodli ukončiť členstvo a spoluprácu s hnutím Slovensko pod vedením Igora Matoviča,“ uviedli v spoločnom stanovisku. Ako dôvod uviedli chýbajúci kritický prístup a ochotu férovo diskutovať aj o nepríjemných témach. Hovoria o politickej izolácii a nepremyslených krokoch vedenia, napríklad uponáhľaná zmena názvu hnutia.

OĽaNO TK, demisia Matovič, ponuka, Čítajte viac Občiansko-demokratická platforma okolo Budaja odchádza z klubu OĽANO

Členmi hnutia sa podľa vlastných slov stali, aby sa zasadili za rozvoj a zlepšovanie života v krajine i za očistu verejného života. „Za posledný rok sa však do politiky bývalého OĽANO dostalo stále viac populizmu, konfliktnosti a politického obchodovania,“ uviedli s tým, že vedenie hnutia nie je otvorené diskusii a kritické pripomienky ignoruje alebo bagatelizuje. V hnutí podľa nich prevládajú individuálne záujmy a o všetkom rozhoduje „pár spriaznených ľudí“.

Za poslednú kvapku označili odchádzajúci členovia kandidatúru predsedu hnutia v prezidentských voľbách. „Pre nás ľudia s iným názorom nie sú nepriateľmi, spoluprácu a slušnú diskusiu považujeme za veľmi dôležitú,“ dodali.

György Gyimesi, Igor Matovič, Michal Šipoš, OĽaNO Čítajte aj Gyimesi odchádza z OĽaNO. Dôvodom je Heger, vojna na Ukrajine a pôrodnice: Naď ho nazval pomätencom
246 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Ján Marosz #Mária Šofranko #Peter Kremský #Hnutie Slovensko