Pellegrini v Ide o pravdu: Prezidentka ako keby vyplakávala za opozíciu. Podpísať trestný zákon a obrátiť sa na súd nie je zodpovedné

Skrátenie debaty parlamentu o novele trestného zákona pri obštrukcii opozície bolo podľa predsedu parlamentu a šéfa strany Hlas Petra Pellegriniho zákonné aj demokratické. Uviedol to v relácii Ide o pravdu.

16.02.2024 10:00
debata (167)
Pozrite si debatu Petra Bielika a Petra Pellegriniho v relácii Ide o pravdu (relácia bola nakrútená vo štvrtok)
Video
Zdroj: TV Pravda

Pellegrini nevidí problém, v tom, že novela trestného zákona bola premiérom podpísaná až v stredu, podľa neho je na všetko dostatok času, keďže má vstúpiť do platnosti až 15. marca. On osobne novelu podpísal hneď po jej prijatí. Vyjadril sa aj k úvahám, či prezidentka má zákon podpísať a obrátiť sa na Ústavný súd alebo vetovať a vrátiť do parlamentu.

„Ak ho pani prezidentka podpíše, tak to si neviem predstaviť, lebo svojim podpisom potvrdzuje, že s ním súhlasí tak, ako je schválený. Tu neobstojí argument "ale ja som ho podpísala, len aby som ho mohla dať na Ústavný súd“, pretože potom buď pani prezidentka je už dopredu dohodnutá s Ústavným súdom, a to by nemala byť, pretože Ústavný súd by mal byť úplne nezávislý aj od prezidentky… alebo potom ide hrať vabank a teraz je na 50:50, či jej to na Ústavnom súde vyjde. Nemyslím si, že toto je zodpovedný postoj prezidenta alebo prezidentky," uviedol Pellegrini vo štvrtok ešte pred rozhodnutím prezidentky Zuzany Čaputovej. Prezidentka v piatok oznámila, že zákon podpísala a napadne ho na súde.

Je za to, aby sa najvyšší ústavní činitelia – prezident, predseda NR SR a premiér – pravidelne stretávali, nielen v krízových situáciách.

Pellegrini nepredpokladá, že by pre novelu Trestného zákona Brusel zastavil Slovensku eurofondy. Podľa neho vláda na pripomienky Európskej komisie reagovala a po pozmeňovacích návrhoch v konečnom znení zákona Brusel uvidí, že nie je ohrozená ochrana európskych peňazí.

„Mňa až mrazí v chrbte, keď vidím niektorých opozičných politikov, ktorí to na tlačovke rozprávajú až im žiaria oči, ako keby až si želali – keby sa to stalo, to by bolo super, lebo by sa tu tejto vláde uškodilo, a zasa by sme boli ako opozícia na koni – to je ako až taká chuť bez ohľadu na to, čo to spôsobí, škodiť vlastnej krajine… to je taká komplikovaná procedúra, ak by sa niekto do nej pustil – a som presvedčený, že ani nezačne – toto rozhodnutie by mohlo prísť o rok či dva,“ uviedol Pellegrini a dodal, že okrem toho prichádzajú eurovoľby, ktoré „úplne zmenia“ zloženie Európskeho parlamentu aj Európskej komisie.

Čo hovorí na nomináciu Pavla Gašpara na čelo SIS? Ako sa pripravuje strana Hlas na eurovoľby? Ako zmenil predseda parlamentu podmienky práce pre novinárov, ktoré predtým sprísnil pre incident s poslancom Matovičom? Čo očakáva od cesty do Prahy, na ktorú sa chystá? Pozrite si reláciu Ide o pravdu.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
167 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #novela Trestného zákona #Ide o pravdu