Prezidentka napadne trestnú novelu na Ústavnom súde: Musela som ju podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona a podá návrh na Ústavný súd SR na preskúmanie tejto novely. Zároveň podáva návrh na pozastavenie účinnosti, kým súd o jej návrhu nerozhodne. Právo veta si v tomto prípade neuplatní. Informovala o tom v piatok v Prezidentskom paláci.

16.02.2024 11:02 , aktualizované: 12:07
debata (577)
Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej k novele Trestného zákona
Video

Prezidentka má k schválenej novele mnohé výhrady. „Som presvedčená, že tento spor medzi vládnou koalíciou na jednej strane a opozíciou, mnohými odborníkmi a mnou ako prezidentkou republiky na druhej strane, už treba rozseknúť. A jediný, kto o tom môže kvalifikovane rozhodnúť, je Ústavný súd SR,“ uviedla.

„Nevyhnutným predpokladom môjho podania na ÚS preto je, že som novelu musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím, a preto ju na súde namietam. Je to však jediný spôsob, ako umožniť, aby sa nespustili účinky novely ani na jeden deň,“ ozrejmila hlava štátu.

Na Ústavný súd sa plánuje obrátiť aj opozícia
Video
Zdroj: tasr

Zákon podpísala v piatok, na začiatku budúceho týždňa chystá podanie na ústavný súd. „Je to z dôvodu, aby som vytvorila časový priestor na zverejnenie v Zbierke zákonov,“ vysvetlila. Podnet na ÚS však podá i v prípade, ak by vláda otáľala so zverejnením zákona v zbierke. Je presvedčená, že ÚS sa i tak bude môcť jej podaním zaoberať.

Novelu namieta ako celok z hľadiska jej prijímania v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré považuje za nezákonné, rovnako na viacerých bodoch akcentuje možný škodlivý účinok pre zabezpečenie spravodlivosti i vymožiteľnosti práva. „Nejde len o otázku premlčania pri násilných trestných činoch. Novela bude mať priame a nepriame dosahy aj na osoby poškodené majetkovou kriminalitou,“ zdôraznila prezidentka.

Poslanec Mažgút nazval rozhodnutie prezidentky za schizofrenické
Video
Zdroj: tasr

Nevyužitie práva veta vysvetlila postojom koalície, ktorá podľa nej opakovane preukázala stotožnenie sa s prijatým znením novely. „Nemám žiadny dôvod sa domnievať, žeby sa koalícia zaoberala mojimi pripomienkami, nad rámec jednej jedinej, a tou sú premlčacie lehoty. Tie však môže koalícia zmeniť aj bez môjho veta,“ upozornila hlava štátu. Poukázala tiež na to, že v prípade vetovania zákona by poslanci mohli o novele definitívne rozhodnúť tesne pred začiatkom navrhovanej účinnosti. „Neostal by tak priestor na posúdenie právnej normy ústavným súdom,“ dodala.

Na tento možný scenár scenár reagoval predseda NR SR a šéf Hlasu Peter Pellegrini vo štvrtkovej relácii Ide o pravdu, kde podotkol: „Ak ho pani prezidentka podpíše, tak to si neviem predstaviť, lebo svojim podpisom potvrdzuje, že s ním súhlasí tak, ako je schválený. Tu neobstojí argument „ale ja som ho podpísala, len aby som ho mohla dať na Ústavný súd“, pretože potom buď pani prezidentka je už dopredu dohodnutá s Ústavným súdom, a to by nemala byť, pretože Ústavný súd by mal byť úplne nezávislý aj od prezidentky… alebo potom ide hrať vabank a teraz je na 50:50, či jej to na Ústavnom súde vyjde. Nemyslím si, že toto je zodpovedný postoj prezidenta alebo prezidentky“.

Ide o pravdu, Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini v Ide o pravdu: Prezidentka ako keby vyplakávala za opozíciu. Podpísať trestný zákon a obrátiť sa na súd nie je zodpovedné

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR minulý týždeň. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Premiér Robert Fico (Smer) v stredu (14. 2.) podpísal Trestný zákon a po šiestich dňoch od schválenia doručili novelu do kancelárie prezidenta. Čaputovej zároveň poslal list, v ktorom navrhuje aj úpravu premlčacích lehôt, ich výšku navrhuje aj v závislosti od závažnosti trestného činu a trestných sadzieb, ktoré za skutky hrozia.

Robert Fico pri preberaní poverenia na zostavenie vlády od prezidentky Zuzany Čaputovej. Čítajte viac Fico novelu Trestného zákona podpísal, na ťahu je Čaputová. Kedy začne platiť a čo zmôže prezidentka?

Na margo postupu, ktorý v liste navrhol premiér, Čaputová vo štvrtok skonštatovala, že ide o ultimátum. „Z toho listu vyplýva, že v podstate mi hovorí o tom, že by som mohla vetovať ten zákon, ale iba v jednej časti, ktorá sa týka násilných trestných činov, a to iba spôsobom, ktorý mi v tom liste navrhol. Vlastne je to v istom zmysle akoby ultimátum a zúženie priestoru na to, akým rozsahom veta by sa boli ochotní vôbec zaoberať,“ dodala.

Hlava štátu po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby nenadobudla účinnosť. Jej prijatie označila za zlú správu pre Slovensko a všetkých jeho občanov.

Fico Čítajte viac Fico poslal prezidentke list. Navrhuje riešenie dĺžky premlčacích dôb pri trestných činoch
577 debata chyba
Viac na túto tému: #novela Trestného zákona #Zuzana Čaputová