Rieka dosiahla hladinu, akú už dlho ľudia nevideli, ale aj prvá sauna, ktorá bola postavená v Československu

Zábery na zvýšenú hladinu rieky Revúca pri Ružomberku, na zasnežené Štrbské Pleso a vysvietené hotely, prvú saunu postavenú v Československu, ale aj pekný pohľad pod Kráľovou hoľou, ktorý bol zachytený tesne pred oteplením. To sú najlepšie videá, ktoré poslali naši čitatelia Pravde.

17.02.2024 05:00
koláž, fotky, mReportér Foto:
Koláž fotiek od mReportérov.
debata

Ak sa aj vám podarí zachytiť niečo pútavé, čo by mohlo zaujať čitateľov a divákov, neváhajte a pošlite nám svoje zábery. Najlepšie cez aplikáciu mReportér, ktorú si jednoducho a zdarma môžete stiahnuť do svojho mobilu.

Rieka Revúca na Podsuchej pri Ružomberku dosahovala zhruba pred týždňom rôzne stupne povodňovej aktivity. V nedeľu vyhlásilo SHMÚ tretí – najvyšší stupeň, situácia na rieke Revúca bola kritická. V pondelok bol vyhlásený druhý stupeň, kedy sa zábery podarilo zachytiť nášmu mReportérovi. Pozrite si video.

Zvýšenie hladiny rieky Revúca
Video
Zdroj: mReportér: Miroslav Mydlo

Štrbské Pleso je známa dovolenková destinácia vo Vysokých Tatrách. Aj v polovici februára je na ňom dosť snehu na to, aby si ho ľudia vedeli užiť. Sídlo založil v roku 1872 Jozef Szentiványi, ktorý dal postaviť na brehu jazera poľovnícku chatku. Tá odštartovala rozvoj obce, v ktorej je dnes mnoho hotelov a gastro služieb. Na Štrbskom Plese sa dá užiť zjazdové lyžovanie, bežkovanie alebo iba pokojné prechádzky okolo jazera.

Štrbské Pleso vo Vysokých Tatrách
Video
Zdroj: mReportér: Marián Hrnčiar

Prvá sauna v Československu bola postavená v roku 1919 v obci Šumiac na Horehroní. Postavil ju mlynár Michal Demo pre svoju manželku Máriu, ktorá pochádzala z Ruska a bola zvyknutá na saunovanie. Pôvodne bola budova sauny drevená. Na ochladzovanie sa používala drevená kaďa s chladnou vodou z potoka.

Prvá sauna v Československu
Video
Zdroj: mReportér: Ján Margeta

V 60. rokoch ju Michal Demo prestaval na murovanú. Odvtedy stála na svojom mieste, pomaličky chátrala a neskôr sa stala obeťou vandalizmu. Myšlienka na jej rekonštrukciu a záchranu začala v roku 2019, keď sa obec s odobrením potomkov Michala Dema rozhodla objekt zlegalizovať. Rekonštrukcia sauny stála takmer 10-tisíc eur. Zrekonštruovaný objekt bude slúžiť ako miestne múzeum a pre návštevníkov bude sprístupnený celoročne.

Pred oteplením nad dedinou Šumiac a pod Kráľovou hoľou
Video
Zdroj: mReportér: Ján Margeta

Kráľova hoľa s výškou 1946 metrov nad morom je najvyšším vrchom východnej časti Nízkych Tatier. Dominuje okolitému prostrediu a ponúka nádherné výhľady. Vrchol je opradený legendami a povesťami, oslavovaný básnikmi a patrí medzi najnavštevovanejšie vrcholy Nízkych Tatier. Toto video nám poslal náš mReportér pred blížiacim sa oteplením.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR Koláž, fotky, mReportér Čítajte viac Slovenka, ktorá si po výbuchu sopky začala opekať na láve, ale aj zábery z koncertov Cigánskych Diablov a skupiny Salco
debata chyba
Viac na túto tému: #Československo #Štrbské pleso #sauna #Revúca #Kráľova hoľa #mREPORTÉR