Ústavný súd potvrdil podanie prezidentky Čaputovej k novele Trestného zákona

Návrh prezidentky Zuzany Čaputovej na posúdenie ústavnosti novely Trestného zákona bol na Ústavný súd SR doručený v pondelok (19. 2.) večer, potvrdila hovorkyňa súdu Martina Ferencová.

20.02.2024 09:03 , aktualizované: 11:34
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (31)

Sudcom spravodajcom v danej veci je Peter Straka. „Vo veci sa aktuálne vykonávajú nevyhnutné procesné úkony a aktuálne nie je možné určiť termín jej predbežného prerokovania. Lehota na prerokovanie a rozhodnutie vo veci samej nie je stanovená,“ informovala Ferencová.

Ústavný súd dostal návrh prostredníctvom eschránky. „Po nevyhnutnej administrácii bude zverejnený na webovom sídle Ústavného súdu,“ uviedla hovorkyňa.

Video
Prezidentka Čaputová: Trestnú novelu som musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím
čaputová, prezidentka Čítajte viac Prezidentka napadne trestnú novelu na Ústavnom súde: Musela som ju podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím

Hlava štátu navrhla aj pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o jej návrhu nerozhodne. „Prezidentka v podaní napáda proces prijímania zákona v skrátenom legislatívnom konaní aj jeho obsah. Okrem iného kritizuje porušenie pozitívneho záväzku štátu efektívne postihovať trestnú činnosť a chrániť práva občanov poškodených trestnou činnosťou,“ informoval v pondelok hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaputová je presvedčená, že kombinácia zásadného zníženia trestných sadzieb, zvýšenia hraníc škody, zmien v ukladaní podmienečných trestov odňatia slobody a zmien v oblasti premlčania je rezignovaním štátu na ochranu bezpečnosti svojich občanov, ochranu ich základných práv a slobôd, ako aj na pozitívny záväzok štátu efektívne vymáhať spravodlivosť, a znamená silný odklon od ochrany princípov právneho štátu.

fico, čaputová Čítajte viac Začína sa hra o čas. Koalícia môže Ústavnému súdu skrátiť čas na rozhodnutie o novele Trestného zákona. Prezidentka riskuje, priznáva politológ
31 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #novela Trestného zákona #Zuzana Čaputová