Šutaj Eštok sťahuje novelu k ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Spišiak: Tlak opozície i spoločnosti

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) predloží vláde návrh na späťvzatie novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Zmeny si podľa ministra vyžadujú širšiu odbornú diskusiu, "aby neboli opäť zneužívané na politickú kampaň opozície". Chce takisto vytvoriť dostatočný časový priestor na diskusiu.

20.02.2024 10:06 , aktualizované: 20:30
debata (8)

Minister mal obidva materiály v utorok. Neprišiel však na rokovanie parlamentu a poslanci tak o vládnych zmenách v spomínanom zákone nemohli začať rokovať. Stiahnutie novely avizoval poslanec Gábor Grendel (hnutie Slovensko). Súčasne sa pýtal, aké hry koalícia hrá s opozičnými poslancami. Prijatím novely mal status ochrany oznamovateľov protispoločenskej činnosti zaniknúť policajtom.

Dlugošová: Vládne návrhy sú hrozbou pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti
Video
Archívne video

Zmeny v zákone sú podľa ministra potrebné, považuje však za dôležité viesť k nim širšiu diskusiu. „Aktuálne znenie návrhu novely sa v praxi ukázalo ako nedostatočné. Účelom tohto zákona má byť zabezpečenie ochrany občanov, ktorí sa rozhodli ohlásiť protispoločenskú činnosť vo svojom okolí, nie politická ochrana vybraných osôb, ktorí sa rozhodli zabetónovať vo svojich funkciách,“ uviedol Šutaj Eštok.

Úrad na ochranu oznamovateľov víta rozhodnutie stiahnuť novelu. „Dúfame, že riadny legislatívny proces zabezpečí vecný dialóg o zmenách v zákone. Agenda ochrany oznamovateľov je príliš citlivá na to, aby sa pravidlá menili narýchlo a bez odborného posúdenia ich vplyvov v praxi,“ uviedol na sociálnej sieti.

petícia, mimovládne organizácia, Peter Pellegrini, NR SR, parný valec, ÚŠP, právny štát, Zastavme korupciu Čítajte viac Pellegrini dostal parný valec a petíciu s vyše 38-tisíc podpismi. Mimovládky žiadajú, aby zastavil valcovanie legislatívneho procesu

„Stále sme v režime skráteného konania. Minulý týždeň mal tento návrh predniesť minister vnútra, nemal na to čas, tak snáď historicky prvýkrát sa veľmi dôležité skrátené legislatívne konanie presúva z decembra na január až na február. A dnes sa akože minister vnútra ospravedlnil. Tak čo je to za skrátené legislatívne konanie?," pýta sa poslanec Grendel

Zlý a prináša viac škody ako úžitku

Avizované kroky víta aj predseda KDH Milan Majerský. „Už v piatok (16. 2.) sme upozornili vládu, že zákon, ktorý opäť zrýchlene a bez odbornej diskusie predkladá, je zlý a prináša viac škody ako úžitku. Bol písaný až príliš účelovo a odrádzal všetkých ľudí od nahlasovania korupcie, podvodu či inej nekalosti na pracovisku,“ uviedol.

Peter Pellegrini / Andrej Danko / Čítajte viac Kompetenčný zákon sa vracia do NR SR: Koalícia ho chce uprednostniť, opozícia blokovať. Utne Pellegrini ďalšiu rozpravu?

Poslanec Národnej rady SR Jaroslav Spišiak (PS) v súvislosti s rozhodnutím stiahnuť novelu podotkol, že ide o výsledok spoločného úsilia opozície aj spoločnosti. „Vláda je pod tlakom. Spoza ramena ju sleduje aj Európska komisia a iné štáty. Toto je výsledok nášho spoločného úsilia. Poďme ďalej, rozprávajme, poukazujme, slušne protestujme, jedine takto dokážeme ak nie úplne zastaviť, tak nateraz aspoň zmierniť dosahy vlády, ktorá tu, zdá sa, vytvára priaznivé prostredie pre organizovaný, ba až medzinárodne organizovaný zločin,“ uviedol na sociálnej sieti.

Vláda pôvodne navrhovala parlamentu schváliť novelu v skrátenom legislatívnom konaní. O novele mali poslanci Národnej rady SR rokovať v utorok. Z návrhu okrem iného vyplýva, že ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa už nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. V súvislosti s poskytnutím ochrany v rámci trestného konania sa v novele navrhuje zaviesť možnosť preskúmať rozhodnutia prokurátora o udelení ochrany zamestnancovi na žiadosť zamestnávateľa.

ustavny sud Čítajte viac Ústavný súd posúdi ústavnosť kompetenčného zákona, účinnosť nepozastavil
8 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o ochrane oznamovateľov korupcie #Matúš Šutaj Eštok