Britský veľvyslanec kritizoval Fica za postoj k vojne. Premiéra jeho vyjadrenia šokovali

Britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker ostro kritizoval postoj Slovenska k ruskej vojne proti Ukrajine. Nepriamo sa ohradil predovšetkým proti vyjadreniam premiéra Roberta Fica. Uviedol, že ho prekvapili výroky o tom, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine. Fico v reakcii na to na svojom profile na facebooku napísal, že ho šokuje, ako sa o politike slovenskej vlády britský veľvyslanec vyjadruje.

03.03.2024 12:44 , aktualizované: 17:17
debata (1039)
Fico po samite v Paríži: Vládla bojová atmosféra, ani slovo o mieri
Video

Súčasná slovenská vláda odmieta poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc. Premiér Fico pri stretnutí šéfov vlád krajín Vyšehradskej skupiny v Prahe tento týždeň napríklad označil pondelkový summit v Paríži o pomoci Ukrajine za „militantný“. „Nepočul som tam jediné slovo o mieri a mierových rokovaniach,“ povedal.

Veľvyslanec Baker vo videu zverejnenom na sieti X povedal, že ho v posledných dňoch prekvapili vyjadrenia o tom, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine. Pripomenul tiež, že Slovensko je súčasťou Západu, vrátane NATO a EÚ.

lavrov, blanár Čítajte viac Blanár rokoval s Lavrovom. Opozícia to kritizuje, Fico hovorí o vyváženej politike

„Tvrdiť, že my alebo Západ nemáme záujem na mieru, je nesprávne. Je to nepravdivé. Prosto a jednoducho; Povedzme si celkom jasne, že mier je možné dosiahnuť veľmi ľahko, ak sa Rusko stiahne za medzinárodne uznávané hranice Ukrajiny. Táto podmienka nie je a nemala by byť kontroverzná. Pán premiér Fico jasne povedal, že Slovensko tieto hranice uznáva,“ pripomenul Baker a zdôraznil, že „je to Rusko, kto neprejavil záujem o mier“.

Fico uviedol, že ho šokovalo, ako sa na adresu politiky slovenskej vlády Baker vyjadruje. „Predstavte si, že by v Londýne vystúpil náš veľvyslanec a bral by si do úst britskú vládnu politiku a britského premiéra,“ napísal Fico na svojom facebookovom profile. Dodal, že by „možno bolo lepšie, keby Baker občanom Slovenska vysvetlil, akú úlohu zohral bývalý britský premiér Boris Johnson, keď krátko po začiatku vojny na Ukrajine pôsobil na ukrajinské politické vedenie, aby nepodpisovalo mierovú zmluvu s Ruskom, ktorá garantovala Ukrajine úniovú perspektívu a vojenskú neutralitu“.

France Ukraine Conference Čítajte viac Vyslať vojakov na Ukrajinu? Opozícia vo Francúzsku reaguje na Macrona podobne ako Fico

Bakera vyzval, aby apeloval na šéfa britskej diplomacie Davida Camerona, aby zverejnil „svoje militantné vystúpenie na summite v Paríži v pondelok“. V čom bol Cameronov prejav militantný, Fico neuviedol. „Toto sú minimálne dva dôvody, prečo by ho (veľvyslanca) nemalo prekvapiť, že nie som presvedčený o úprimnosti Západu dosiahnuť na Ukrajine mier,“ napísal tiež Fico.

Slovensko spoločne s Maďarskom sú jedinými krajinami Európskej únie, ktoré sú do veľkej miery ústretové voči Rusku napriek jeho agresii voči Ukrajine. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár sa v sobotu v Turecku na žiadosť Moskvy stretol so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Podľa Fica Slovensko vedie suverénnu a vyváženú zahraničnú politiku. Blanár povedal, že „bez komunikácie sa nikdy nenájde diplomatické riešenie kríz a bez diplomatického riešenia sa žiadne vojny neskončia“.

Schôdzku kritizovala aj prezidentka Zuzana Čaputová, podľa ktorej „nás nepriviedla bližšie spravodlivému mieru na Ukrajine“. Dodala, že najrýchlejšou cestou k mieru by bolo, keby ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojim jednotkám, aby sa stiahli z Ukrajiny, a nie dávať mu nádej na víťazstvo a prijatie.

Robert Fico / Viktor Orbán / Péter Szijjártó / Čítajte viac Fica v Prahe vítali maďarskí politici i proukrajinská demonštrácia
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Juraj Blanár #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová