Blanár rokoval s Lavrovom. Opozícia to kritizuje, Fico hovorí o vyváženej politike

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa v sobotu na okraj diplomatického fóra v tureckom meste Antalya stretol so svojím slovenským náprotivkom Jurajom Blanárom (Smer). Na facebooku o tom informovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

02.03.2024 13:20 , aktualizované: 20:15
debata (1165)

„Strany si vymenili názory na najpálčivejšie otázky medzinárodnej agendy, vrátane situácie okolo Ukrajiny. Ruská strana potvrdila pripravenosť obnoviť vzťahy so Slovenskom na medziparlamentnej úrovni, v kultúrnej, humanitárnej a vojenskej pamiatkovej oblasti,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

O stretnutí Lavrova s Blanárom najskôr informovalo ruské štátne médium RIA Novosti. Krátky videozáznam zachytávajúci ministra Blanára, ktorý mal podľa portálu kráčať na stretnutie s ruským diplomatom, pridal portál na svoj telegramový účet.

RIA Novosti tiež spomína slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý podľa nich vyhlásil, že krajina by mala mať s Ruskom normálne vzťahy a prisľúbil, že aj v tomto smere podnikne kroky.

Poľský minister zahraničia vyškolil v OSN Rusko
Video
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski sa v OSN prihovoril ruskému veľvyslancovi Vasilijovi Nebenzjovi. / Zdroj: Twitter poľskej vlády

Ruská agentúra Interfax informovala, že Blanár po schôdzke s Lavrovom novinárom povedal, že Slovensko neplánuje na Ukrajinu vyslať svojich vojakov ani poslať zbrane. Slovensko podľa Blanára poskytuje Ukrajine humanitárnu podporu a darovalo krajine aj systémy na odmínovanie.

Ministerstvo o stretnutí informovalo až neskôr

Slovenské ministerstvo zahraničia na svojom facebooku o stretnutí Blanára s Lavrovom najskôr neinformovalo. Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR poskytlo svoje stanovisko až v podvečerných hodinách.

Šéf slovenskej diplomacie Blanár absolvoval v rámci podujatia viacero dôležitých bilaterálnych rokovaní so zahraničnými partnermi, s ktorými diskutoval o vzájomných vzťahoch, nových možnostiach rozvoja i aktuálnej zahranično-politickej situácii, uviedol rezort. Tretí ročník diplomatického fóra v tureckej Antalyi sa konal pod záštitou prezidenta Tureckej republiky Recepa Tayyipa Erdogana.

Počas piatkového programu rokoval minister Blanár s hostiteľom diplomatického fóra v Antalyi, tureckým ministrom zahraničných vecí Hakanom Fidanom. Stretol sa aj s moldavským náprotivkom Mihaiom Popšoiom, ktorému tlmočil podporu Slovenska pri integrácii Moldavska do Európskej únie.

V rámci diplomatického fóra prebehlo súčasne stretnutie Juraja Blanára s ministrom zahraničných vecí Bosny a Hercegoviny Elmedinom Konakovičom.

Sobotňajší program slovenského ministra pokračoval rokovaním so srbskou členkou predsedníctva Bosny a Hercegoviny Željkou Cvijanovičovou spolu s prezidentom Republiky srbskej Miloradom Dodikom.

„Informovali ma o aktuálnom pokroku Bosny a Hercegoviny na ceste do Európskej únie. Slovenská republika vyjadruje podporu otvoreniu prístupových rokovaní s EÚ za predpokladu splnenia zvyšných nevyhnutných podmienok,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie s tým, že približovanie sa krajiny k EÚ napomáha aj v ďalšom prehlbovaní vzájomnej ekonomickej spolupráce.

Blanár: Bez diplomatického riešenia sa žiadne vojny neskončia

Blanár sa podľa stanoviska slovenského ministerstva zahraničia stretol s Lavrovom na žiadosť ruskej strany. „Bez komunikácie sa nikdy nenájde diplomatické riešenie kríz a bez diplomatického riešenia sa žiadne vojny neskončia,“ povedal Blanár po schôdzke. Šéfovi ruskej diplomacie tlmočil aj postoj vlády SR, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie.

„Informoval som ho tiež o pozícii vlády SR postavenej na rešpektovaní základných princípov medzinárodného práva, ako je územná celistvosť a suverenita členských krajín, ukotvených v Charte OSN. Apeloval som na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Robert Fico / Viktor Orbán / Péter Szijjártó / Čítajte aj Fica v Prahe vítali maďarskí politici i proukrajinská demonštrácia

Ruskému ministrovi tiež zdôraznil, že „to, čo sa stalo na Ukrajine, sa nikdy nemalo stať“. Blanár dodal, že SR je proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou. „Musia sa hľadať také riešenia, ktoré budú garantovať bezpečnosť a mier,“ doplnil. Lavrova zároveň ubezpečil, že Slovensko nepošle na ukrajinské územie žiadneho slovenského vojaka.

V závere pracovnej cesty sa šéf slovenskej diplomacie stretol v Antalyi s ministrom zahraničných vecí Palestínskeho štátu Rijádom al-Malkím.

Fico stretnutie odobril

Premiér Robert Fico (Smer) obhajuje stretnutie Blanára s ruským ministrom Lavrovom. Vo videu na sociálnej sieti hovorí o vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politike. Pripomína totiž aj nedávne stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer) s jeho americkým rezortným kolegom, ministrom obrany USA Lloydom Austinom v Pentagone.

„Nech je príkladom našej odvážnej suverénnej slovenskej zahraničnej politiky nielen schopnosť pomenovávať veci správnymi slovami, ale aj konať vyvážene,“ odkázal Fico.

Premiér na margo stretnutia Blanára s Lavrovom na okraj tureckého samitu poznamenal, že o ňom vedel. „Vedel som o tomto stretnutí a odporúčal som ministrovi, aby sa s ruským ministrom stretol,“ skonštatoval Fico. Ministri zahraničných vecí mali na stretnutí podľa premiéra hovoriť o možnostiach, ktoré môže priniesť pripravovaný mierový samit vo Švajčiarsku.

Robert Kaliňák LLoyd Austin Pentagon Washington Čítajte viac Robert Kaliňák rozosmial amerického ministra obrany, keď hovoril o stíhačkách F-16

Tretí ročník diplomatického fóra v Antalyi je venovaný hľadaniu mierových riešení, informoval rezort vo štvrtok v tlačovej správe. Na podujatí sa zúčastňuje viac ako 20 najvyšších predstaviteľov štátov a vlád, vyše 60 ministrov zahraničných vecí a 20 predstaviteľov medzinárodných organizácií. „Témou je Úloha diplomacie v časoch nepokojov. Minister Juraj Blanár absolvuje popri fóre diplomacie viacero bilaterálnych rokovaní so zahraničnými partnermi,“ napísalo ministerstvo.

Vzhľadom na to, že Západ prerušil vzťahy s Ruskom pre jeho inváziu na Ukrajinu, ktorú spustilo pred dvoma rokmi, stretnutie ministrov vyvolalo rozpaky. Blanár je jeden z mála popredných európskych predstaviteľov, ktorí sa od začiatku vojny na Ukrajine osobne stretli s predstaviteľmi Rus­ka.

Súčasná slovenská vláda od svojho nástupu k moci minulý rok urobila niekoľko krokov a vyhlásení, ktoré sú vnímané ako skeptické voči Ukrajine a bližšie k Moskve.

Czech Republic V4 Čítajte aj Mienka Ukrajincov o Slovensku sa zhoršila, ale Fica hodnotia lepšie ako Orbána
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Blanár #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine