Najväčší prírodný výtvor v Malej Fatre láka množstvo nadšencov turistiky, ale aj folklórny súbor, ktorý to rozbalil vo veľkom štýle

Zábery na Domašínsky meander v Malej Fatre, detský folklórny súbor Silešánek, hrad Lietava, ale aj na výstavu plazov, ktorá sa konala v Oponiciach pri Topoľčanoch. To sú najlepšie videá, ktoré poslali naši čitatelia Pravde.

16.03.2024 05:00
koláž, fotky, mReportér Foto:
Koláž fotiek od mReportérov.
debata (1)

Ak sa aj vám podarí zachytiť niečo pútavé, čo by mohlo zaujať čitateľov a divákov, neváhajte a pošlite nám svoje zábery. Najlepšie cez aplikáciu mReportér, ktorú si jednoducho a zdarma môžete stiahnuť do svojho mobilu.

Domašínsky meander je riečny meander a prírodná pamiatka na rieke Váh v Malej Fatre. Nachádza sa v Žilinskom kraji, v okrese Žilina a v katastrálnom území obce Strečno. Meandre môžeme zaradiť k najpútavejším riečnym javom. Meandrovanie je vlastne zarezávanie sa vodného toku do doliny.

Domašínsky meander
Video
Zdroj: mReportérka: Ľubomíra Šeroňová

Jeden z najkrajších pohľadov na meander je zo zrúcaniny Starého hradu nad Strečnom. Meander bol v roku 1978 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku so stupňom ochrany číslo 4. Jeho rozloha predstavuje 803 700 metrov štvorcových.

Detský folklórny súbor Sílešánek
Video
Zdroj: mReportér: Artim Roman

Detský folklórny súbor Silešánek z obce Vinodol predviedol svoje tanečné umenie, ktoré fanúšikom folklóru pohladilo dušu a rozjasalo nejedno srdce. 15. výročie založenia súboru sa nieslo vo výbornej atmosfére. Vystúpenie sa uskutočnilo v divadle Andreja Bagara v Nitre. Náš mReportér bol pri tom, neváhal a o svoje zábery z predstavenia sa podelil s čitateľmi Pravdy.

Hrad Lietava
Video
Krásne výhľady nielen na Žilinu, ale aj okolie. / Zdroj: mReportérka: Ľubomíra Šeroňová

Hrad Lietava patrí medzi naše najkrajšie zachovalé zrúcaniny. Vypína sa v nadmorskej výške 635 metrov nad morom. Lietava sa nachádza 10 kilometrov od krajského mesta Žilina v blízkosti vrchu Cibuľník na východnom okraji Súľovských vrchov. „Toto miesto dýcha históriou, keď mám voľno, rada si sem vybehnem. Sú tu krásne výhľady nielen na Žilinu, ale aj okolie,“ hovorí mReportérka Ľubka.

„Vďaka Združeniu na záchranu Lietavského hradu a ich usilovnej práci máme na hrade stále čo pozerať. Bez nich by hrad už dávno spustol a rozpadal sa. Vďaka patrí aj všetkým združeniam, ktoré ochraňujú a zachovávajú pamiatky,“ povedala nám Ľubka.

Výstava plazov v Oponiciach
Video
Zdroj: mReportér: Andy Snijders

V Oponiciach pri Topoľčanoch sa minulý týždeň konala výstava plazov. Ľudia mali možnosť si pohladiť leguána, ale aj hadov. Ďalej mohli na vlastné oči vidieť napríklad krokodíla, exotické pavúky a rôzne iné plazy. mReportér Andy bol pri tom a o svoje zábery z podujatia sa rád podelil s čitateľmi Pravdy.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR koláž, fotky, mReportér Čítajte viac Hrad, ktorý patrí k najzachovalejším zrúcaninám na Slovensku, ale aj známy hit od Elánu v podaní liptovských sympaťákov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #hrady #malá fatra #plazy #mREPORTÉR