Špeciálna prokuratúra končí. Lipšic považuje za hlavný dôvod jej zrušenia to, že riešila aj citlivé kauzy

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa v utorok vyjadrili k zániku ich úradu na tlačovej konferencii. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v úvode poďakoval najmä pracovníčkam administratívy a povedal, že bez nich by proces rušenia prokuratúry neprebehol hladko.

19.03.2024 13:28
debata (16)
Lipšic: Viaceré významné trestné veci budú po schválení novely premlčané (archívne video)
Video

„Najdôležitejšie je spoločenstvo. Na špeciálnej prokuratúre bolo a ešte je výnimočné spoločenstvo ľudí a ja verím, že ich potenciál sa ešte naplní. Tak ako prší a je slnko. Ja verím, že slnko v oblasti trestnej justície vyjde a nikto z nás sa nevzdáva,“ zdôraznil Lipšic s tým, že v tejto službe mnohí z nich chcú pokračovať.

ÚŠP riešil v posledných rokoch aj kauzy vedúce na najvyššie poschodia verejného života, biznisu a justície, čo bol zrejme hlavný dôvod na jeho zrušenie, povedal Lipšic. Poukázal na to, že prokurátori ÚŠP dozorovali najzávažnejšie trestné kauzy. „Či sa týkali korupcie, organizovaného zločinu, terorizmu, extrémizmu, eurofondových podvodov, najzávažnejšej ekonomickej trestnej činnosti a v posledných tri a pol rokoch tieto kauzy viedli aj na najvyššie poschodia verejného života, biznisu a justície. To je zrejme hlavný dôvod takého expresného zrušenia špeciálnej prokuratúry,“ uviedol.

lipšic, žilinka Čítajte viac Žilinka prerozdelil prokurátorov, Lipšic ide na legislatívny odbor

Lipšic tiež hovoril aj o podozrení, že Slovensko prichádzalo o stovky miliónov eur na rôznych tendroch alebo transakciách.

Uložili 28 doživotí

Lipšic ďalej priblížil, že v samostatnej histórii Slovenska bolo uložených 58 doživotných trestov, z toho 28 v kauzách pod vedením prokurátorov špeciálnej prokuratúry. „Od východu až na západ sa nám podarilo rozložiť všetky zločinecké skupiny, ktoré na Slovensku pôsobili,“ povedal prokurátor Bohdan Čeľovský s tým, že objasnených bolo 400 prípadov vrážd alebo úkladných vrážd.

Prokurátor Ján Šanta z odboru ekonomickej kriminality hovorí o úspešnom boji s nebankovými subjektami či zločineckými skupinami založenými na podvodoch s DPH. „Niet najmenšieho dôvodu na zrušenie tohto úradu a, naopak, tento úrad preukázal, že je vysoko špecializované a úspešné pracovisko, ktoré si za 20 rokov plnilo všetky úlohy, ktoré boli naň kladené,“ podotkol.

Specialny sud, prokuratura, tresny cin Čítajte viac PS vyzvalo Žilinku, aby informoval o kritériách prerozdelenia prokurátorov ÚŠP

ÚŠP zanikne 20. marca. Prokurátori ÚŠP si v pondelok (18. 3.) prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry SR, kde budú pôsobiť po zrušení špeciálnej prokuratúry. Prípady, kde bola podaná obžaloba alebo kde je návrh na podanie obžaloby, by mali aj naďalej zostať súčasným prokurátorom. Kauzy z prípravného konania budú rozdelené primárne na krajské prokuratúry naprieč Slovenskom.

Nové oddelenie

Lipšic potvrdil, že všetci prokurátori zo špeciálnej prokuratúry ostávajú na generálnej prokuratúre. Dvaja prokurátori majú zároveň záujem o preloženie na Krajskú prokuratúru v Žiline a jeden na Krajskú prokuratúru v Trnave. Zároveň by bývalým prokurátorom ÚŠP mali ostať prípady, ktoré sú už rozpojednávané na súdoch alebo v štádiu návrhov na podanie obžaloby. Podľa Lipšica je Slovensko vďaka pôsobeniu špeciálnej prokuratúry spravodlivejšou a bezpečnejšou krajinou. „Odídeme odtiaľto so vztýčenou hlavou," skonštatoval s tým, že úspešnosť obžalôb podaných prokurátormi špeciálnej prokuratúry na súdy predstavovala 96 percent.

Prokurátor Ján Hrivnák zároveň potvrdil, že má na generálnej prokuratúre viesť nové oddelenie závažnej trestnej činnosti. „Presná náplň činnosti zatiaľ nie je určená," povedal Hrivnák s tým, že na oddelení by malo pôsobiť šesť prokurátorov z ÚŠP a dve prokurátorky z generálnej prokuratúry.

Jaroslav Haščák Čítajte viac V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

Kauza Vírus i Gorila

Lipšic doplnil, že prokurátori ÚŠP si plnili svoje povinnosti do posledných dní. On sám napríklad zamietol sťažnosti obvinených v kauze Vírus týkajúcej sa predražených služieb pre vojenské spravodajstvo. Iní prokurátori napríklad v posledných dňoch vzniesli obvinenia týkajúce sa machinácii pri verejných obstarávaniach alebo porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. „Hektika posledných dní bola neuveriteľná," dodal Lipšic.

Pred pár dňami Lipšic spomenul, že zamietal sťažnosti v kauze Vírus, kde je trestne stíhaných 16 fyzických a dve právnické osoby. Okrem iných aj bývalí riaditelia Vojenského spravodajstva Ľubomír S. a Jána B. i exšéf Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin K.

Specialny sud, prokuratura, tresny cin Čítajte viac PS vyzvalo Žilinku, aby informoval o kritériách prerozdelenia prokurátorov ÚŠP

„Sú stíhaní pre obzvlášť závažný zločin z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a pre legalizáciu z výnosov trestnej činnosti. Je tu podozrenie, že cez nastrčenú firmu, ktorá nikdy v segmente nepracovala, boli dodávané predražené služby vojenskému spravodajstvu, kde rozsah trestných činov je vyšší ako 74 miliónov eur,“ poukázal na okolnosti.

Obvinenie nedávno vzniesol aj prokurátor, ktorý dozoruje kauzu Gorila. Rozhodol o obvinení finančníka Jaroslava Haščáka a ďalších štyroch osôb v rámci kauzy Gorila. Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy. V prípade štyroch osôb aj o trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Prípad už však ďalej nemá, presúva sa na bratislavskú krajskú prokuratúru.

sud, kuciak, hascak Čítajte viac Haščákov advokát reagoval na nové obvinenie v kauze Gorila
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) GP SR #ÚŠP