Opozícia zvoláva mimoriadny výbor pre účasť Šutaja Eštoka v relácii s extrémistom Bombicom

Opozícia žiada mimoriadny Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, na ktorý chce predvolať ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas). Dôvodom je jeho vystúpenie v relácii s medzinárodne hľadaným Danielom Bombicom. Člen výboru Juraj Krúpa (SaS) hovorí o absolútne neprijateľnom správaní. Informoval hovorca strany SaS Ondrej Šprlák. Minister vnútra sa na výbore plánuje zúčastniť. Potvrdil to tlačový odbor rezortu vnútra.

22.03.2024 11:20
šuraj eštok Foto: ,
Minister vnútra SR Matúš šutaj Eštok
debata (40)

„Vystupovanie ministra vnútra v relácii s trestne stíhaným človekom, ktorého Slovenská republika žiada vydať pred spravodlivý súd, je popretím dôvery v orgány činné v trestnom konaní. Navyše, tento človek zverejnil mená radových policajtov a ich súkromnú adresu, čím ohrozil ich bezpečnosť. Miesto toho, aby sa Šutaj Eštok voči takémuto konaniu ohradil, spolu s ním konšpiroval a zabával sa na zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry,“ uviedol Krúpa.

„Napriek tomu, že ide opäť len o pokus opozície o zviditeľnenie sa v predvolebnej kampani na podporu svojho kandidáta, tak v prípade zvolania výboru sa minister vnútra na rokovaní zúčastní,“ uviedol pre TASR tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Matúš Šutaj Eštok Čítajte viac Šutaj Eštok diskutoval s medzinárodne hľadaným extrémistom. Nemám problém sa baviť s kýmkoľvek, reagoval minister

Ak mimoriadny brannobezpečnostný výbor nebude pre neprítomnosť koaličných poslancov uznášaniaschopný, predseda SaS Branislav Gröhling chce zvážiť ďalšie kroky.

K iniciatíve zvolať výbor sa pridáva aj opozičné Progresívne Slovensko (PS). „Je úplne absurdné, aby sa minister vnútra verejne ‚bratríčkoval‘ s človekom, ktorého sa naša vlastná polícia snaží dostať na Slovensko a sú preto na neho vydané tri medzinárodné zatykače,“ uviedol v stanovisku predseda PS Michal Šimečka. Ak koalícia zasadnutie výboru znefunkční alebo ak minister nepodá dôveryhodné vysvetlenie, PS bude podľa jeho slov iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu s návrhom na odvolanie ministra z funkcie.

Minister vnútra v reakcii na tohtotýždňovú kritiku opozície argumentoval potrebou informovať aj v alternatívnych médiách. Poukázal aj na prezumpciu neviny. Skonštatoval, že keď prijal pozvanie do alternatívneho média, netušil, o aký formát pôjde. V diskusii bolo podľa neho asi 50 ľudí, hľadaný sa pripojil cez stream. Extrémistické názory odmieta. Jeho účasť v relácii namietali okrem SaS aj predstavitelia strán PS, KDH aj hnutia Slovensko.

bombic Čítajte aj Po hoaxerovi Bombicovi alias Danny Kollárovi pátra polícia
40 debata chyba
Viac na túto tému: #Matúš Šutaj Eštok #danny kollár #daniel bombic #SASKA #mimoriadny výbor