Na tretí pokus otvorili súdny proces s Bašternákom v kauze Bonaparte

Senát Mestského súdu Bratislava I otvoril na tretí pokus súdny proces s Ladislavom Bašternákom a ďalšími tromi spoluobžalovanými v kauze Bonaparte. Na hlavné pojednávanie sa vo štvrtok osobne nedostavil ani jeden z obžalovaných, súhlasili s konaním v ich neprítomnosti.

11.04.2024 09:42 , aktualizované: 11:03
debata (3)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Ladislava B. v kauze bytového komplexu Bonaparte v júni 2022. V prípade sú pre podozrenie z neoprávneného uplatňovania nároku na vrátenie DPH pri výstavbe bytového komplexu obžalované spolu štyri osoby. Daňový úrad si uplatňuje nárok na náhradu škody vo výške viac ako 913 000 eur.

„Hodnota stavby sa podľa obžaloby zvýšila do takej miery, aby bola vyžiadaná tzv. vratka DPH, pričom hodnota stavby bola nižšia, ako to deklarovali obžalovaní,“ povedal prokurátor Generálnej prokuratúry SR Ján Šanta. Poukázal na to, že obžalovaným hrozí v prípade dokázania viny sedem- až 12-ročný trest väzenia.

Obhajoba Bašternáka uviedla, že obsahom obžaloby je fiktívny skutok. Spochybňovala aj znalecký posudok o uplatnení nadmerného odpočtu DPH. „Môj klient sa vyjadril, že je v tejto konkrétnej trestnej veci nevinný,“ zdôraznil obhajca Peter Filip.

Po prečítaní svedeckej výpovede pracovníčky daňového úradu, výsluchov obžalovaných z prípravného konania a znaleckého posudku bolo hlavné pojednávanie odročené na 23. mája. Predvolaní majú byť viacerí svedkovia.

ladislav-basternak-pojednavanie-clanok W Čítajte viac Bašternák sa pred súd nedostavil. Pojednávanie odročili kvôli strateným doručenkám

Spolu s Bašternákom čelia obžalobe pre neoprávnené uplatňovanie vratiek DPH v súvislosti s výstavbou komplexu Bonaparte aj Stanislav Plutko, Ivan Piterka a Peter Hrkotáč. Podľa obžaloby si štvorica uplatnila vo februári 2011 na Daňovom úrade Bratislava II nárok na nadmerný odpočet DPH v celkovej sume 3,4 milióna eur. Tým sa dopustili trestného činu neodvedenia dane a poistného. Obhajoba v tejto súvislosti spochybnila, že by obžalovaní konali protiprávne.

Boris Susko a Daniel Lipšic Čítajte viac Lipšic varuje pred novelou Trestného zákona, hovorí o premlčaní káuz. Minister Susko to odmieta

Obžalovaný podnikateľ sa naposledy v januári z pojednávania ospravedlnil zo zdravotných dôvodov a požiadal o odročenie. Súd jeho ospravedlnenie neakceptoval a uložil mu poriadkovú pokutu 1 000 eur, v jeho neprítomnosti však konať nemohol. Proces v tejto veci sa mal pôvodne začať už v októbri 2023, obžalovaný Bašernák, ako aj Hrkotáč sa však na súd nedostavili. Aj keď obaja zaslali súhlas s konaním v neprítomnosti, súd konštatoval nevykázanie doručenia predvolania na pojednávanie poškodenému, teda Daňovému úradu v Trnave. Takisto podľa predsedu senátu nebola u niektorých obžalovaných zachovaná zákonná lehota na doručenie predvolania. Obžalobu na Ladislava Bašternáka podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta v júni 2022, pričom termín pojednávania bol už vytýčený na február 2023 na vtedajšom Okresnom súde Bratislava II. Súd však nakoniec termín zrušil.

Podnikateľa Bašternáka v auguste 2021 Okresný súd Bratislava V uznal za vinného z trestného činu neodvedenia dane a poistného, súhrnný a úhrnný trest mu však neuložil. Trest, ktorý obžalovanému uložil v roku 2018 Okresný súd Bratislava II a potvrdil ho aj odvolací súd, totiž sudkyňa považovala za postačujúci. Prokurátorka vtedy na mieste podala odvolanie, keďže pre obžalovaného požadovala sedemročný trest. Ladislav Bašternák ešte pred vynesením rozsudku svoju vinu priznal. Krajský súd v Bratislave neskôr rozhodnutie prvostupňového súdu potvrdil.

Podnikateľovi už v marci 2019 potvrdil Krajský súd v Bratislave päťročný nepodmienečný trest, ktorý mu v novembri 2018 uložil Okresný súd Bratislava II. Zároveň rozhodol aj o prepadnutí jeho majetku. Podnikateľa uznali vinným z trestného činu neodvedenia dane a poistného. V januári 2022 Bašternáka podmienečne prepustili z výkonu trestu. V decembri 2023 mu Mestský súd Bratislava I vyhovel vo veci žiadosti o obnovu konania, pokiaľ ide o trest prepadnutia majetku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Bašternák #Bonaparte #komplex Bonaparte