Slováci si volili prezidenta. Okrsky hlásia pokojný priebeh, moratórium sa natiahlo o 30 minút

Prezidentské voľby na Slovensku sa začali o 7.00, skončili 22:30 h. Občania si vyberali spomedzi deviatich kandidátov. Väčšinu dňa bol priebeh prezidentských volieb na Slovenku pokojný a bez komplikácií. Volebné moratórium sa natiahlo o 30 minút. Dôvodom je skolabovanie člena komisie v jednom z volebných okrskov v Senici a v obci Norovce meškal ráno šéf volebnej komisie.

23.03.2024 07:00 , aktualizované: 22:30
debata (315)
Čaputová volila v Pezinku. Čo očakáva od nového prezidenta?
Video
Zdroj: TA3
Bývalý prezident Ivan Gašparovič s manželkou...
Exprezident Andrej Kiska po volebnom akte v...
+15Bývalý prezident SR Rudolf Schuster po vhodení...
Predseda NR SR a kandidát na prezidenta Peter...
Ivan Korčok drží hlasovací lístok vo volebnej...
+20Občiansky kandidát na prezidenta Štefan Harabin...
korčok Čítajte aj Rozdiel 123-tisíc hlasov. Ivan Korčok vyhral prvé kolo, s Petrom Pellegrinim ho čaká 6. apríla rozhodujúci súboj o prezidenta (online)

22:30 Posledné volebné miestnosti na Slovensku sa uzavreli. Prvé kolo prezidentských volieb a volebné moratórium sa skončilo.

22:28 Priebeh prvého kola prezidentských volieb v Trnavskom kraji hodnotia okresné volebné komisie (OVK) ako pokojný. Až na jedno predĺženie moratória v okrese Senica pre kolaps člena komisie o 20 minút nezaznamenali vážnejší problém. Uviedli to predsedovia OVK.

22:02 Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila. Komisie v nich začínajú sčítavať hlasy. Keďže v niektorých volebných okrskoch sa hlasovanie predlžuje, do 22.30 h platí stále volebné moratórium. Prvé výsledky prvého kola prezidentských volieb sa zverejnia až po tomto čase.

Dlhšie hlasujú v jednom z volebných okrskov v Senici, kde došlo k prerušeniu po tom, ako jeden z členov komisie skolaboval. Hlasovanie sa predĺžilo aj v obci Norovce v okrese Topoľčany, kde otvorili volebnú miestnosť polhodinu neskôr.

22:00 Do volebnej centrály na brehu Dunaja prišla aj mimnisterka zdravotníctva Zuzana Dolinková, mininster školstva Tomáš Drucker a mininsterka hospodárstva Denisa Saková. Čítajte viac.

Tomáš Drucker v centrále Petra Pellegriniho v... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Tomáš Drucker v centrále Petra Pellegriniho Tomáš Drucker v centrále Petra Pellegriniho v petržalskej reštaurácii Aušpic.

21:40 Prvé kolo prezidentských volieb prebieha vo volebnom obvode Žiar nad Hronom bez problémov a nenarušili ho žiadne mimoriadne udalosti. Krátko pred zatvorením volebných miestností to potvrdila zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Žiari nad Hronom Helena Najšlová.

Voľby v okresoch Prešov, Sabinov, Bardejov, Stropkov a Svidník sú takisto pokojné. Jednotlivé okresné volebné komisie potvrdili, že nezaznamenali žiadne komplikácie alebo incidenty.

21:31 Pokojný a bezproblémový priebeh v Bratislavskom kraji naďalej potvrdzujú okresné volebné komisie. „Nezaznamenali sme nič, čo by narušilo priebeh volieb,“ zhodli sa v čase, keď sobotné hlasovanie ide do finále.

„Ak sme niečo riešili, boli to väčšinou technické nedostatky, ktoré sa dali vyriešiť promptne a na mieste bez toho, aby to narušilo plynulosť a priebeh hlasovania,“ uviedli z bratislavskej okresnej volebnej komisie.

21:27 U prezidentského kandidáta Jána Kubiša sa začína volebná noc. V tlačovej miestnosti sa už nachádzajú zástupcovia médií. V rovnakom hoteli kedysi oslavoval víťazstvo Kiska. Prečítajte si viac o situácii v jeho centrále.

21:20 Krátko po deviatej navštívil Peter Pellegrini volebnú centrálu v petržalskej reštaurácii Aušpic. Pri príchode ho čakala zhruba stovka novinárov. Atmosféra je pokojná a pre hostí sú prichystané rezne a zemiakový šalát. Prečítajte si viac o situácii v štábe.

Peter Pellegrini vo svojej centrále v... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peter Pellegrini, centrála, voľby prezidenta Peter Pellegrini vo svojej centrále v petržalskej reštaurácii Aušpic.

21:13 Do volebného štábu Ivana Korčoka dorazil líder Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka aj bývalý minister životného prostredia Ján Budaj.

Ivana Korčoka prišiel podporiť líder PS Michal... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Voľby 24, Michal Šimečka, Ivan Korčok, volebný štáb Ivana Korčoka prišiel podporiť líder PS Michal Šimečka.

21:07 Kandidát Štefan Harabin prišiel do svojho volebného štábu.

Príchod Štefana Harabina do centrály
Video

Jeho centrála sa nachádza v priestoroch reštaurácie Palmyra club v bratislavskej Karlovej Vsi.

Atmosféra v Palmyra Clube Harabin
Video

20:40 Centrála Petra Pellegriniho sa už naplnila novinármi. Jeho volebný štáb sa nachádza v bratislavskej reštaurácio Aušpic. Prečítajte si viac o situácii v štábe.

Atmosféra v centrále Petra Pellegriniho
Video
Zdroj: TV Pravda

20:24 Prezidentské voľby na hornej Nitre boli do sobotného večera pokojné a bez vážnejších incidentov, zhodnotili zapisovatelia okresných volebných komisií v Prievidzi a Bánovciach nad Bebravou.

20:15 V okresoch Lučenec a Poltár pokračuje sobotné prvé kolo prezidentských volieb bez komplikácií. V žiadnom zo 134 volebných okrskov sa nevyskytli problémy, ktoré by priebeh volieb narušili, uviedol Ivan Galvánek, predseda okresnej volebnej komisie v Lučenci, ktorá zastrešuje oba okresy.

„Členovia komisie prešli viacero obcí, nenašli sme žiadne pochybenia,“ skonštatoval Galvánek. Ako dodal, podvečer komisia v Lovinobani preverovala podnet, podľa ktorého mal byť jeden z členov volebnej komisie pod vplyvom alkoholu. „Na mieste bola aj policajná hliadka, nikto nenafúkal,“ uzavrel Galvánek.

19:25 Okresná volebná komisia v Nitre, do pôsobnosti ktorej patrí aj okres Zlaté Moravce, hovorí o vysokej účasti voličov v prvom kole prezidentských volieb. Podľa členov komisie v niektorých okrskoch už v popoludňajších hodinách odvolila viac ako polovica oprávnených voličov.

19:10 Polícia doposiaľ nezaznamenala žiadne narušenie poriadku. Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že priebeh volieb je naďalej hladký. „Dohliadame na bezproblémový priebeh prezidentských volieb a doteraz sme nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku,“ uviedla.

19:08 V najväčších bratislavských mestských častiach (MČ) sú sobotné prezidentské voľby naďalej pokojné, bez problémov či incidentov, uviedli hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu.

„Priebeh volieb je vo všetkých okrskoch pokojný, neevidujeme žiadne sťažnosti ani incidenty,“ skonštatovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Do podvečerných hodín dosiahla volebná účasť viac ako 47 percent, najvyššiu zaznamenali v Materskej škole Fialová (Slnečnice), a to 62 percent. Svoj hlas v prezidentských voľbách tam odovzdal aj 100-ročný Ladislav, ktorý doteraz nevynechal ani jedny voľby. „Členovia komisia si ho pamätali a aj on sám povedal, že chodieva na všetky voľby,“ poznamenala Halašková.

18:50 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline odovzdalo v prvom kole prezidentských volieb hlas do prenosnej volebnej schránky 16 voličov, z nich 12 žien a štyria muži, informovala hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová.

18:30 Bezproblémový a pokojný priebeh prezidentských volieb zatiaľ hlásia okresné volebné komisie v Košiciach a okrese Košice-okolie. Narušenie volieb v Košickom kraji nezaznamenala ani polícia.

„Aspoň čo my máme informácie, tak je to taký pokojný bezproblémový priebeh,“ povedal pre TASR podpredseda okresnej volebnej komisie Košice Michal Kopka. Pripomenul, že súčasťou práce komisie sú kontrolné výjazdy do mestských častí. Členovia komisie tak absolvovali aj kontrolu hlasovania s prenosnou urnou v zariadení pre seniorov na Skladnej ulici v Košiciach, kde takto hlasovali desiatky starších ľudí. „Keď sme tam dohliadali, tak musím povedať, že všetko bolo lege artis (v súlade so zákonom – pozn. TASR),“ skonštatoval Kopka.

Občan vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do...
Prezidentské voľby v Šamoríne
+19Voliči vhadzujú obálku s hlasovacím lístkom do...

V okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava je takisto doterajší priebeh prvého kola prezidentských volieb pokojný a bez incidentov, ktoré by volebný deň narušili. Pre TASR to uviedli predsedovia jednotlivých okresných volebných komisií.

18:03 Keďže sa prezident priamo alebo nepriamo podieľa na vytváraní spoločenskej klímy v krajine a ovplyvňuje jej medzinárodnú akceptáciu, smerovanie a medzinárodné ukotvenie, je veľmi dôležité, kto stojí na čele krajiny. Myslí si to Bratislavčan Jakub Kintler. Význam hlavy štátu vníma vo viacerých rovinách.

„Prezident by mal byť vzorom v správaní, v schopnosti komunikovať, spájať spoločnosť, povzbudzovať ľudí a nie ich zastrašovať. V prípade krízovej situácie vziať na seba bremeno aj tých najnáročnejších a možno aj nepríjemných rozhodnutí,“ uviedol.

Druhú rovinu podľa neho tvorí nepriama možnosť vplývať na politické „špičky“ krajiny a spoločnosti, predovšetkým právomocami, ako aj formou zaužívaných tradícií, ktoré sa u nás historicky aplikujú. Tretiu tvoria témy, ktoré môže otvárať, pretože potrebujú dostať v spoločnosti väčší priestor a pozornosť. Štvrtú predstavuje spolupodieľanie sa na politickom diskurze krajiny a jej akceptácii zahraničnými, medzinárodnými a globálnymi mocnosťami.

Prezidentské voľby Bratislava základná škola a gymnázium Grösslingova
Video
Zdroj: Robert Hüttner / TV Pravda

„Súčasne je potrebné zdôrazniť aj to, že prezident by mal byť aj určitou protiváhou k zákonodarnej a výkonnej moci v krajine v rámci systému nastavených váh a protiváh. To je jeden zo základných pilierov demokratického usporiadania našej krajiny,“ podotkol Kintler.

17:58 Premiér Robert Fico (Smer) v sobotu odvolil v Bratislave. Oznámil to na sociálnej sieti.

„Potichu, bez médií som volil v Bratislave. Volebný akt je do určitej miery súkromná vec každého jedného z nás a ja sa už dlhšie snažím chodiť na voľby bez strapca novinárov,“ poznamenal.

17:42 Moratórium v rámci dnešného prvého kola prezidentských volieb sa nakoniec posunie na 22:30. Ako pre médiá potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, v obci Norovce v okrese Topoľčany meškal ráno šéf volebnej komisie. Volebnú miestnosť preto otvorili ž o 07:30. Štátna komisia sa však o celej veci dozvedela až v popoludňajších hodinách.

Moratórium sa pôvodne predĺžilo o 20 minút z dôvodu kolapsu člena komisie v Senici.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová priblížila, že na infolinku, ktorú pre voľby zriadil rezort, sa ľudia obracajú najmä pre problémy s dokladmi. „Minimálny počet telefonátov je zameraný na nejakú kritiku prípadného neférového konania kandidátov alebo členov okrskových komisií,“ dodala.

Na priebeh volieb počas celého dňa dohliada aj polícia. Riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia PZ Stanislav Hromádka ubezpečil, že od rána nedošlo k zhoršeniu bezpečnostnej situácie.

17:39 Veľmi nízka účasť charakterizuje zatiaľ prezidentské voľby na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch okrskoch je zapísaných spolu zhruba 4550 oprávnených voličov.

Hlasovanie prebieha v dvoch volebných miestnostiach v miestnom komunitnom centre. Voliči do nich prichádzali do popoludnia len sporadicky.

Podľa predsedu okrskovej komisie číslo 1 Rastislava Šantu sú voľby pokojné a bez problémov. Voči iným sú prezidentské voľby podľa neho jednoduchšie. „Keď príde volič, tak zakrúžkuje jedno meno, takže tá informácia je jednoduchá, ide za plentu a vie, čo má robiť. Aj keby ich bolo viacej, tak rýchlo odvolia,“ povedal pre TASR.

Účasť by sa podľa neho mala zdvihnúť v podvečerných hodinách. Záujem o hlasovanie do prenosnej volebnej urny zatiaľ nezaznamenali.

17:35 Méta Eleonóra Zacharová z podtatranského mesta Svit má 101 rokov, no ani vysoký vek jej nezabránil, aby šla v sobotu voliť. „Chodím voliť preto, lebo tu žijem a chcem, aby sme sa mali lepšie. Odkedy žijem vo Svite, ani raz som voľby nevynechala. Od začiatku som bola presvedčená o svojom kandidátovi, sledujem, čo sa deje, a myslím si, že som dobre volila,“ uviedla pre TASR.

Méta Eleonóra Zacharová, prezidentské voľby, Svit Čítajte viac K volebnej urne prišla aj 101-ročná volička. V čom vidí chybu súčasnej politiky?

17:11 Volebné moratórium v rámci prvého kola prezidentských volieb predĺžia o 20 minút. Na celom území SR potrvá do 22.20 h. Dôvodom je skolabovanie člena komisie v jednom z volebných okrskov v Senici. Avizoval to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda.

„Vyskytla sa jedna situácia v Senici v okrsku číslo šesť, kde skolaboval v dopoludňajších hodinách jeden člen volebnej komisie. Z tohto dôvodu bolo v danom okrsku na 20 minút prerušené hlasovanie,“ ozrejmil s tým, že hlasovanie v danom okrsku aj moratórium sa preto predĺži o 20 minút. Okrem toho je podľa jeho slov priebeh volieb na Slovensku pokojný.

17:00 Do volebnej miestnosti v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách prichádza aj počas dnešných volieb viac turistov než domácich. Tí tvorili napoludnie až dve tretiny z voličov. Mnohí sa zhodli na tom, že takto spojili turistiku s užitočným.

V jednej z volebných miestnosti v Tatrách však dnes odvolili napríklad aj manželia Frankovci, ktorí v obradnej sieni na mestskom úrade oslávili svoju diamantovú svadbu. Zodpovedná za organizačno-technické zabezpečenie volieb v meste Anna Jurečková potvrdila, že na veľký počet ľudí hlasujúcich na voličské preukazy sú navyknutí a pripravení. Rezervu, čo sa týka hlasovacích lístkov, majú podľa jej slov na meste aj na okresnom úrade.

Vo Vysokých Tatrách majú šesť volebných okrskov, od Vyšných Hágov až po Tatranskú Kotlinu. „Najväčší je v Tatranskej Lomnici, kde je zapísaných 1 200 domácich voličov. Celkovo však máme v meste zapísaných 2 351 voličov. Do piatkového dopoludnia sme vydali 210 hlasovacích preukazov na prvé kolo volieb,“ opísala Jurečková.

Podľa 82-ročného Wernera Franka, ktorý oslavuje diamantovú svadbu, potrebuje každý štát a národ svojho vodcu. „Mal by to byť vodca – manažér s nadhľadom, prehľadom, ktorý vedie ľudí k nejakému spoločnému cieľu, aby bol uctievaný aj v zahraničí,“ načrtol oslávenec, ktorý so svojou manželkou, takmer 90-ročnou Vlastou, prežil celý život v Tatrách.

„Dali sme si životný cieľ a niečo sme si sľúbili, a tak sme všetko robili preto, aby sa ten sľub, ktorý sme si dali, splnil,“ reagoval na otázku na recept na dlhé a šťastné manželstvo. „Na to treba trpezlivosť a dobré srdce,“ doplnila ho manželka. (sita)

16:36 V prvom kole prezidentských volieb už hlasovalo aj 140 odsúdených v dvoch ústavoch na výkon trestu odňatia slobody v Nitre. Podľa členov okrskových komisií bol záujem o voľby v oboch nitrianskych väzniciach pomerne veľký.

Ako uviedla podpredsedníčka okrskovej volebnej komisie Zuzana Košťálová, v ženskej väznici na Vašinovej ulici sa volieb zúčastnilo 83 odsúdených. „Záujem malo 88 ľudí, ale piati nemali hlasovací preukaz, takže sa na voľbách nemohli zúčastniť. Všetko prebiehalo pokojne a plynule,“ skonštatovala Košťálová.

Záujem o voľby bol aj vo väzení na Cintorínskej ulici. „Oficiálne sa zúčastnilo 57 žien aj mužov. Záujem prejavili aj ďalší, ale tým, že nemali hlasovací preukaz, tak nemali možnosť hlasovať,“ povedala členka okrskovej volebnej komisie Mária Krištofičínová­. (tasr)

16:21 V Pliešovciach v okrese Zvolen volili v sobotu aj slovenskí vojaci, ktorí sú na vojenskom cvičení v neďalekom Centre výcviku Lešť. Špeciálny spôsob hlasovania do prenosnej schránky využilo 27 vojakov s hlasovacími preukazmi, povedal predseda okrskovej komisie pre Lešť Marián Renčo.

Dodal, že s urnou určenou na tento spôsob hlasovania išli za nimi na Lešť členovia volebných tímov. Okrsková komisia pre Lešť sídli v budove Vojenského obvodného úradu v Pliešovciach. V tomto okrsku je zapísaných celkom 57 voličov. Podľa predsedu bola do 13.30 h vysoká účasť voličov s trvalým pobytom. „Čas v komisii trávime aj tak, že sa rozprávame a preberáme rôzne témy,“ poznamenal.

V Pliešovciach sú okrem toho ešte ďalšie okrsky, jeden je aj v časti Zaježová. Sídli v obnovenom komunitnom centre, v ktorom boli voľby prvýkrát. Do 14.00 h v ňom zaevidovali viac ako 50 voličov zo 196 zapísaných. „Viac občanov sme mali s hlasovacími preukazmi,“ informovala predsedníčka okrskovej komisie Žofia Cútová s tým, že v komisii sedí šesť žien.

Na hlasovanie do prenosnej schránky majú podľa nej nahlásených dvoch voličov. Doplnila, že voľby v Zaježovej sú pokojné a nemuseli riešiť žiadne problémy. „Počas dňa, keď nie sú ľudia, počúvame rádio, rozprávame sa, čítame časopisy a lúštime krížovky,“ zhrnula.

S hlasovacím preukazom prišlo do komunitného centra voliť približne 20 občanov, ktorí sú v súčasnosti na pobyte v zaježovskom vzdelávacom centre. „Máme totiž unikátnu možnosť vyjadriť svoj názor a zvoliť si človeka, ktorý mi hodnotovo sedí,“ poznamenala Jana Ďaďová z Bratislavy.

Hlasovať s ňou prišla aj účastníčka pobytu Magdaléna Martincová z Trnavy. „Som rada, že mám právo voliť a vybrať si takého kandidáta, ktorý presadzuje také hodnoty, s ktorými aj ja chcem byť v súlade,“ zdôraznila. (tasr)

15:52 Brehy Vodného diela v Žiline čistilo v sobotu dopoludnia zhruba 100 dobrovoľníkov. Podľa organizátora podujatia Karola Haasa im zabezpečili rukavice a vrecia na odpad mesto Žilina, Slovenský rybársky zväz Rada Žilina a vodohospodári, ktorí pomôžu aj s odvozom odpadu.

Doplnil, že komunita organizátorov navštívi volebné miestnosti po čistení vodného diela. „Nemyslím si, že to bola prekážka pre ľudí. Lebo ráno čistili a poobede idú voliť,“ podotkol.

Prvé tohtoročné stretnutie sa rozhodli zorganizovať pred tradičným aprílovým termínom. „Vždy to bývalo na Deň Zeme. Ale oteplilo sa skôr a odpad bolo viac vidieť. Takže sme na to chceli upozorniť,“ dodal s tým, že pred tromi týždňami čistili aj žilinské sídlisko Vlčince.

V predchádzajúcich šiestich rokoch vyzbierali podľa neho dobrovoľníci 16 veľkokapacitných kontajnerov. „Vodohospodári nám to vždy vážia a dávajú spätnú väzbu. Zatiaľ neviem, koľko to bude tento ročník,“ uzavrel. (tasr)

15:50 Novú hlavu štátu si v sobotu vyberajú aj ľudia v podhorskej osade Vlkolínec pri Ružomberku, zapísanej do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Obyvateľom, ktorých tam žije 20, nosia prenosnú urnu z volebného okrsku v mestskej časti Biely Potok, uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

„Uplatniť svoje volebné právo s hlasovacím preukazom tam môžu aj turisti či ľudia, ktorí vo Vlkolínci vlastnia nehnuteľnosti,“ dodal hovorca.

Miškovčík zhodnotil priebeh sobotňajších prezidentských volieb v okrese Ružomberok i v meste ako pokojný. „Okresná volebná komisia nezaznamenala žiadne komplikácie,“ poznamenal. V okrese Ružomberok je 59 volebných okrskov, 24 z nich sa nachádza priamo v meste. Podľa informácií od členov volebných komisií očakávajú vyššiu volebnú účasť v podvečerných hodinách. (tasr)

15:21 Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič označil prezidentské voľby za veľmi, veľmi dôležité, pretože sa v nich rozhoduje o osude Slovenska. „Je to veľmi dôležitá voľba a bol by som veľmi rád, keby ľudia dnes uprednostnili svoju občiansku povinnosť pred vlastnými pôžitkami. Ja idem až teraz umývať okná,“ povedal po odovzdaní svojho hlasu vo volebnom okrsku v Trnave, kde prišiel aj s manželkou Pavlínou.

Kandidát na prezidenta a predseda Hnutia... Foto: SITA, Pavol Machovič
Igor Matovič / Kandidát na prezidenta a predseda Hnutia Slovensko Igor Matovič s manželkou počas volebného aktu v rámci prvého kola prezidentských volieb 2024. Trnava, 23. marec 2024

Ako ďalej povedal, aj zmyslom jeho kandidatúry bola len snaha využiť mediálny priestor na pozvanie ľudí k voľbám. Pripomenul, že ako jediný prezidentský kandidát nedal do kampane ani jedno euro.

„Bude druhé kolo, a to bude to finále, v ktorom musíme definitívne rozhodnúť. Ja nechcem zo Slovenska čiernu dieru v strede Európy, kde by sa rodičia a starí rodičia museli rozprávať so svojimi vnúčatami cez internet, pretože tu sa nebude dať žiť. Čestný človek na Slovensku nezostane žiť,“ dodal Matovič. (sita)

14:52 Situácia na Slovensku je ťažká, občanov čaká obdobie uskromňovania. Zlepšiť ju môže aj hlava štátu. Uviedol to bývalý prezident Ivan Gašparovič, ktorý v sobotu odovzdal svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb na bratislavskom Gymnáziu na Metodovej ulici.

„Som presvedčený, že sa to všetko skonsoliduje, pri dobrej vôli. U politikov to znamená, že nebudú komunikovať len medzi sebou, ale bude komunikovať prezident aj s opozíciou, aj s koalíciou. Nebude si vyberať, s kým chce a s kým nechce,“ poznamenal Gašparovič.

Bývalý prezident Ivan Gašparovič s manželkou... Foto: TASR, Dano Veselský
Silvia Gašparovičová / Ivan Gašparovič / Bývalý prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silviou Gašparovičovou počas hlasovania v prvom kole prezidentských volieb v Bratislave 23. marca 2024

Pri zlepšení situácie je podľa neho potrebné aj vymaniť sa z rodinných či skupinových „bublín“ a hľadať vzájomné porozumenie. Dodal, že pri prezidentských voľbách je potrebné hľadať vhodného kandidáta podľa predstavy každého občana. (tasr)

14:37 V najväčších bratislavských mestských častiach sú sobotné prezidentské voľby zatiaľ pokojné, bez problémov. Incident zaznamenali len ráno v jednom z volebných okrskov na Nobelovom námestí v Petržalke, uviedli hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu.

Podľa hovorkyne Petržalky Márie Halaškovej spôsobil incident odvolaný nominant jednej z politických strán, ktorá ho predtým nominovala za člena okrskovej volebnej komisie. Strana ho ešte predtým odvolala na požiadanie mestskej časti, keďže malo ísť zo skúseností o konfliktného človeka. „Napriek tomu prišiel a nevedel pochopiť, že bol odvolaný. Začal sa vyhrážať, že si donesie zbraň,“ priblížila Halašková s tým, že bola privolaná hliadka štátnej polície. Mestská časť neskôr spresnila, že muž bol agresívny preto, lebo ho o stiahnutí z komisie strana neinformovala a dozvedel sa to až priamo na mieste.

Odhliadnuc od toho prípadu sú však podľa nej voľby na území Petržalky pokojné a plynulé. Zaznamenané neboli ani žiadne zdržania napriek tomu, že mestská časť z organizačných a logistických dôvodov znížila počet okrskov z 95, ako tomu bolo počas parlamentných volieb, na aktuálnych 57. „Voliči sa dlho nezdržia. V každej volebnej miestnosti je šesť hlasovacích plent a krúžkuje sa len jeden kandidát. Volič tam strávi v priemere minútu,“ poznamenala. (tasr)

14:12 Pacienti, hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici aj jej zamestnanci mohli v sobotu od 10.00 h odovzdať svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb priamo v nemocnici. Prišli za nimi dve členky okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou a zdržali sa takmer tri hodiny.

V nemocničnej dočasnej „volebnej“ miestnosti s dvomi plentami hlasovali ako prví najmä starší pacienti. „Nevedel som, že budem voliť v nemocnici. Som tu týždeň. Hlasovací preukaz mi vybavili bez problémov. O tom, koho budem voliť, som bol už dopredu rozhodnutý,“ reagoval 72-ročný Pavol z Medzilaboriec.

„Aj keď som v nemocnici, chcel som voliť, považujem to za dôležité. Očakávam od toho, že sa všetko zmení k lepšiemu,“ povedal 86-ročný Július z Banskej Bystrice, ktorému vybavovala hlasovací preukaz vnučka.

Rádiológ z Rooseveltovej nemocnice Jozef Zerzan vedel, že v sobotu bude mať 24-hodinovú službu a musí zabezpečovať prevádzku rádiodiagnostického oddelenia a nepretržitú starostlivosť. „Jediná možnosť bola vybaviť si hlasovací preukaz a ako poriadny občan odhlasovať v službe. Predpokladám, že to bude povinná jazda, pri ktorej postúpia do druhého kola dvaja favorizovaní kandidáti,“ konštatoval lekár.

Ako potvrdila Ľubica Letková, zapisovateľka okrskovej volebnej komisie, pod ktorú nemocnica spadá, vopred mali nahlásených okolo 40 ľudí s hlasovacími preukazmi a tí aj odvolili. Za pacientmi, ktorí nemohli prísť, išli k lôžkam na oddelenia. V prípade, že sa niektorí dostanú k hlasovacím preukazom až popoludní, počas návštevných hodín, otočia sa tam opäť. (tasr)

13:53 Polícia preverovala v sobotu v Liptovskom Mikuláši podnet občana, ktorý našiel leták súvisiaci s prezidentskými voľbami. Potvrdila to žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

„Predmetný podnet sme zadokumentovali ako priestupok,“ dodala hovorkyňa. Priebeh volieb v Žilinskom kraji je podľa Kremeňovej zatiaľ pokojný a bez narušenia verejného poriadku. (tasr)

13:51 Svoj hlas jednému z prezidentských kandidátov môžu v sobotu odovzdať voliči i na obecnom úrade v Chrenovci-Brusne v okrese Prievidza. Chrenovec-Brusno je jednou z obcí Handlovskej doliny, v ktorej sa dobrovoľníci zapojili do čistenia rieky Handlovka.

Medzi dobrovoľníkmi bol i starosta Chrenovca-Brusna a predseda Združenia obcí Handlovskej doliny Tibor Čičmanec, ktorý v obci dohliada i na priebeh volieb hlavy štátu. Uviedol, že voľby v obci sú zatiaľ pokojné. „Volebnú miestnosť sme otvorili načas o 7.00 h, niektorí obyvatelia už čakali na jej otvorenie. Boli to i takí, ktorí sa chceli zapojiť do akcie čistenia,“ priblížil Čičmanec.

Dobrovoľníci pri čistení rieky Handlovka v... Foto: TASR, Alexandra Moštková
Handlovka / Ekológia / Čistenie / Dobrovoľníci pri čistení rieky Handlovka v Chrenovci - Brusne 23. marca 2024

Starosta bol podľa svojich slov zároveň prvým voličom v obci, prezliekol sa do pracovného oblečenia a išiel pred základnú školu, kde bude akcia čistenia Handlovky pokračovať popoludní ďalším sprievodným programom. V Chrenovci-Brusne sa do čistenia rieky zapojilo približne sto ľudí. „Handlovka preteká veľkou časťou obce, je dosť zanedbaná. Ľudia tam hádžu rôzne veci, prípadne odpad priplaví z horných tokov a jej prítokov. Keďže ide o pstruhovú vodu, je potrebné, aby tak vyzerala,“ podotkol Čičmanec.

Dobrovoľníci v sobotné dopoludnie čistili koryto rieky a jej okolie od odpadu od Handlovej po Veľkú Čausu. Ide už o tretí ročník akcie, na ktorej sa podieľa Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) Handlová, samosprávy, poľovníci, občianske združenia, školy, dobrovoľníci, ktorým záleží na životnom prostredí, či Lesy SR, spomenul hospodár MO SRZ Handlová Rudolf Schwarz. „Akciu sme zorganizovali na celom úseku rieky Handlovka, ktorý obhospodaruje MO SRZ v Handlovej. Pokúšame sa okrem rieky vyčistiť i prítoky, ktoré rovnako obhospodarujeme. Ľudí sa zapojilo nad naše očakávania,“ doplnil Schwarz.

Odpadu v rieke a pri nej je podľa neho veľmi veľa. „Ide o dlhodobý problém, v rieke sa rozkladajú rôzne plasty, gumy, pneumatiky. Od povodní, ktoré boli v roku 2010, sú tam vyplavené odpadové nádoby, odpad tam však i pribúda. Je to vizitka ľudí, možno by si mali brať inšpiráciu od detí, ktoré povedia, že to tam nepatrí,“ uzavrel Schwarz. (tasr)

13:43 Obec Vyšný Komárnik v okrese Svidník navštívili takmer všetci prezidenti od skončenia druhej svetovej vojny. V jej katastri sa totiž nachádza Dukliansky pamätník. Miestni sa každoročne zúčastňujú spomienkových slávností.

Vyšný Komárnik / Peter Holík / Čítajte viac Vyšný Komárnik navštívili takmer všetci prezidenti od skončenia vojny

13:17 Predvolebná karikatúra. (Gašparec)

Gašparec, 22. 3. 2024

13:11 V Michalovciach v sobotu prvýkrát volili občania v mestskej športovej hale. Mesto tam presunulo volebnú miestnosť pre okrsok číslo 31. Ako uviedla vedúca odboru komunikácie Mária Stričková, zmena nastala po zvážení viacerých faktorov, ktoré súvisia s prístupnosťou pre obyvateľov.

Zmeny samospráva odôvodňuje väčšou kapacitou v porovnaní s pôvodnou volebnou miestnosťou v priestoroch budovy Služieb mesta Michalovce na Partizánskej ulici. Zavážilo aj to, že pôvodné priestory využívajú seniori, či už na stretávanie sa, alebo iné aktivity.

„Pred voľbami bolo nevyhnutné túto miestnosť vždy vypratať, ďalším dôvodom je, že voliči z daného volebného okrsku majú trvalé pobyty na Sídlisku SNP, preto sme sa snažili vybrať novú volebnú miestnosť tak, aby to mali čo najbližšie,“ doplnila Stričková.

V okrsku v mestskej športovej hale je zapísaných 1074 voličov. Ako povedala predsedníčka tamojšej volebnej komisie Anna Adamová, tento okrsok patrí k väčším v meste a účasť voličov v ňom je zvyčajne nad 40 percent. „Ak to porovnám, tieto priestory sú vyhovujúcejšie. Väčšie, voliči majú viac priestoru, tak verím, že to využijú. Pre Michalovčanov je to známe miesto, lebo sem chodia na športové podujatia a zrazu tu aj volia,“ uviedla. (tasr)

12:58 Prvé kolo prezidentských volieb prebieha bez väčšieho narušenia verejného poriadku. Polícia od rána zaevidovala jeden prípad člena komisie pod vplyvom alkoholu. Riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka o tom informoval na tlačovej konferencii.

Atmosféra počas konania prvého kola voľby prezidenta SR
Video
Zdroj: TV Pravda/Robert Hüttner

„Máme nahlásený jeden prípad člena komisie pod vplyvom alkoholu, kde zhruba o 7.45 h nafúkal 1,32 miligramu. Je to vyriešené, bol vylúčený, komisia pokračovala bez prerušenia,“ ozrejmil s tým, že ostatné podnety sú priebežne preverované a vyhodnocované.

Predseda štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda dodal, že štátna komisia eviduje viaceré prípady porušenia volebného moratória. „Postupne ich volebná komisia rieši. V niektorých prípadoch to vieme vyriešiť hneď, v niektorých prípadoch bude potrebné hlbšie riešenie,“ vysvetlil. (tasr)

12:49 Záchranári aktuálne zasahujú u pacientky s kolapsom vo volebnej miestnosti v Martine. Dopoludnia Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR vyslalo ambulancie na štyri zásahy v súvislosti s konaním prezidentských volieb. OS ZZS o tom informuje na sociálnej sieti.

Ambulancia bola vyslaná aj do základnej školy v Galante k 77-ročnej žene, ktorá utrpela úraz hornej končatiny a pleca po páde. „Záchranári ju po prvotnom ošetrení transportovali do nemocnice v Galante,“ dodalo OS ZZS.

Ďalej vyslali posádku do domu kultúry v Senici k 42-ročnému mužovi s epileptickým záchvatom. Pacienta záchranári transportovali do nemocnice v Skalici. „Ambulancia smerovala aj do volebnej miestnosti v Košiciach-Juh k 79-ročnej pacientke s kolapsom, ktorá utrpela povrchové poranenie hlavy. Transport do nemocničného zariadenia odmietla,“ uviedlo OS ZZS. (tasr)

12:46 Prezidentské voľby v obci Slanec v okrese Košice-okolie majú pokojný priebeh, volebná miestnosť je v miestnom kultúrnom dome. Občania prichádzajú hlasovať od rána priebežne, niektorí sa pýtajú volebnej komisie na spôsob určenia zvoleného kandidáta, teda krúžkovanie. Zvýšenú účasť voličov tam čakajú najmä po 17.00 h.

Hlasovací lístok k voľbe prezidenta SR Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Prezidentské voľby / Voľby24 / Hlasovací lístok k voľbe prezidenta SR

„Účasť je priebežná, prví štyria voliči tu boli už ráno o 7.00 h. Zatiaľ je všetko v poriadku, niektorí sa pýtajú, či majú kandidáta krúžkovať, ale my im to hovoríme pri odovzdávaní hlasovacích lístkov,“ uviedla podpredsedníčka tamojšej okrskovej volebnej komisie Alena Vejačková.

Na voľby je v Slanci zapísaných 1 148 oprávnených voličov, obec vydala 26 hlasovacích preukazov. Záujem v niektorých prípadoch je aj o hlasovanie prostredníctvom prenosnej volebnej urny. (tasr)

12:35 Členovia volebnej komisie musia byť nestranní pri výkone funkcie a nepôsobiť v prospech ani neprospech kandidujúcich subjektov. Tomu musia prispôsobiť aj svoje oblečenie a konanie. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra.

Členovia komisií nemôžu vstupovať s voličom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov. V prípade narušenia poriadku vo volebnej miestnosti je predseda okrskovej komisie povinný vyzvať jej člena, aby sa zdržal svojho konania. Pri opakovanom narušení poriadku alebo neuposlúchnutí výzvy požiada o pomoc políciu a informuje štátnu komisiu. (tasr)

12:09 Novú hlavu štátu si v sobotu volia aj obyvatelia obce Ľubiša v okrese Humenné. Obec je rodiskom prvého prezidenta SR Michala Kováča. Ako uviedla predsedníčka volebnej komisie Angelika Kaňuchová, voľby v Ľubiši zvyčajne majú vysokú účasť voličov.

Ako doplnila Kaňuchová, ktorá bola aj príbuznou bývalého slovenského prezidenta Kováča, najviac voličov prichádza voliť v čase, keď idú do kostola, alebo večer. „Stále si spomenieme pri prezidentských voľbách, že vlastne ujo Kováč bol prezidentom,“ dodala.

Aj ďalší Ľubišania si na rodáka pri voľbách spomenú, „bol na úrovni, neviem, či ešte niekto z mladých sa mu vyrovná,“ uviedol Štefan, ktorý odvolil hneď ráno. Jeho rodáčka Anna dopĺňa, že prezidenta si treba vybrať slobodne podľa svojich preferencií.

Volebná miestnosť je v budove obecného úradu, na stenách visia fotografie Michala Kováča z pracovných ciest. „Pán prezident zvykol do obce pravidelne telefonovať, na Vianoce a na Nový rok zaželať všetko dobré. Rodnú obec si vážil,“ povedal starosta Ľubiše Jozef Sklenčár s tým, že mu po smrti vysadili lipy, ako si prial. Aj park pri kostole nesie meno Michal Kováč, „prezidenta tu každý poznal a vážil si ho,“ dodal starosta. (tasr)

11:50 Voľbou prezidenta môžeme ovplyvniť našu spoločnú budúcnosť. Po odovzdaní hlasu v prvom kole prezidentských volieb to uviedla súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová.

Čaputová volila v Pezinku. Čo očakáva od nového prezidenta?
Video

„Práve som odvolila, využila som svoje právo, ako má každý občan vyplývajúce z ústavy. Je, samozrejme, dôležité a pozývam všetkých občanov Slovenskej republiky, aby sa volieb zúčastnili, pretože pre budúcu hlavu štátu je dôležité, aby mala čo najsilnejšiu legitimitu," skonštatovala prezidentka.

Ako dodala, Slovákom želá takého prezidenta, ktorý bude dodržiavať a chrániť ústavu, ktorý bude dôstojne reprezentovať našu krajinu v zahraničí a ktorý sa bude svojou činnosťou a rétorikou prihovárať všetkým, nielen svojim voličom. Zároveň by bola rada, keby jeho prvom oficiálnou návštevou bola návšteva Českej republiky. „Myslím, že tie blízke vzťahy medzi našimi krajinami a našimi občanmi sú dôležité a symbolicky je dobré, keď sa potvrdzujú aj tou tradíciou, ktorú máme," zhodnotila.

Prezidentka Zuzana Čaputová (v popredí) počas... Foto: SITA, Milan Illík
Zuzana Čaputová Prezidentka Zuzana Čaputová (v popredí) počas volebného aktu v rámci 1. kola prezidentských volieb 2024. Pezinok, 23. marec 2024

Hlava štátu sa vyjadrila aj k svojmu rozhodnutiu nekandidovať v aktuálnych prezidentských voľbách. Podľa vlastných slov nezvykne svoje rozhodnutia prehodnocovať. „Ten proces rozhodovania prebiehal zhruba takto pred rokom. Uvedené rozhodnutie bolo urobené po zrelej úvahe a veľmi poctivo. Nezvyknem prehodnocovať rozhodnutia, ktoré som urobila naozaj starostlivo," povedala. (sita)

11:20 Hlas v prvom kole volieb hlavy štátu odovzdal aj kandidát na prezidenta Peter Pellegrini. Uviedol, že čím vyššia je účasť vo voľbách, tým reprezentatívnejší je výsledok.

Svoj hlas na bratislavskom Gymnáziu na Grösslingovej ulici. Vyzval občanov, aby využili demokratické právo a zúčastnili sa prezidentských volieb.

Pellegrini odvolil v Bratislave na Grösslingovej
Video

„Každé voľby sú sviatkom demokracie, a preto by ľudia mali využiť pri akýchkoľvek voľbách svoje právo, ktoré im vyplýva z ústavy, kedy majú jedinečnú šancu ovplyvniť veci verejné,“ zdôraznil Pellegrini. Právo voliť by mali využiť podľa neho aj preto, aby za nich nerozhodli iní.

Podotkol, že voliči rozhodnú, kto bude na čele ďalších päť rokov, v prípade úspechu prezidenta aj desať rokov. Prezident bude podľa neho ovplyvňovať smerovanie Slovenska. Rovnako by si mal zastať národ v ťažkých časoch, dodal. (tasr)

Predseda NR SR a kandidát na prezidenta Peter... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Peter Pellegrini Predseda NR SR a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini vo volebnej miestnosti v prvom kole prezidentských volieb v Bratislave 23. marca 2024.

11:16 Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska vyzval ľudí, aby prišli voliť už v prvom kole a nespoliehali sa na preferencie jednotlivých kandidátov. V Poprade vhodil volebný lístok na mestskom úrade v spoločnosti manželky. Na výsledky volieb bude čakať doma pod Tatrami.

„Tieto voľby sú trochu podobné s tými, v ktorých som sa ja stal prezidentom. Pred desiatimi rokmi však vôbec nebolo isté, či do druhého kola postúpim ja alebo niekto iný, rozdiel medzi mnou a pánom Procházkom nebol až taký veľký. V tomto je teraz rozdiel, mám pocit, že tie dnešné voľby majú dvoch favoritov, ktorí postúpia do druhého kola,“ uviedol Kiska.

Bývalý prezident Andrej Kiska počas vyjadrenia... Foto: SITA, Mária Frisová
Andrej Kiska Bývalý prezident Andrej Kiska počas vyjadrenia pre médiá po volebnom akte v rámci 1. kola prezidentských volieb 2024. Poprad, 23. marec 2024

Zdôraznil, že súčasná doba je veľmi zložitá a hlas prezidenta môže zohrávať veľmi vážnu úlohu v politickom dianí doma i v zahraničí.

„Na Ukrajine zúri vojna, Rusi zabíjajú nevinných civilistov, náš minister zahraničných vecí sa fotí s ruským ministrom zahraničných vecí, čo je viac ako zarážajúce. Európska únia hrozí, že nám zastaví peniaze, dôležité zákony sa prijímajú v skrátenom legislatívnom konaní bez diskusie, verejnoprávnu televíziu chcú spolitizovať. To sú všetko javy, keď hlas prezidenta môže byť nesmierne dôležitý,“ uzavrel Kiska. (tasr)

10:55 Priebežné výsledky prvého kola prezidentských volieb bude Štatistický úrad SR aktualizovať každých desať minút na portáli volbysr.sk.

Zverejňovať ich začne po 22.00 h, respektíve po uzavretí poslednej volebnej miestnosti. Definitívne dáta budú dostupné na šiestich regionálnych úrovniach, informovala hovorkyňa úradu Jana Morháčová.

„Priebežné výsledky budú obsahovať dáta do úrovne 79 okresov, definitívne výsledky aj na úrovni takmer 3000 miest a obcí aj na úrovni takmer 6-tisíc okrskov,“ uviedla hovorkyňa s tým, že volebný portál volbysr.sk je jediný oficiálny úradný zdroj výsledkov volieb prezidenta SR.

Na stránke nájde verejnosť dáta zverejňované prostredníctvom grafov, tabuliek a interaktívnych máp. (tasr)

10:34 Svoj hlas v sobotňajšom prvom kole prezidentských volieb odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Odvolil vo volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Podľa jeho slov by nová hlava štátu mala spájať a utlmovať napätie v spoločnosti.

Exprezident Rudolf Schuster potom, ako odovzdal svoj hlas
Video
Zdroj: TA3

„Dosť bolo rozdeľovania. Poďme sa spájať – ale nie na politickom princípe, ale na ľudskom, spoločenskom. To, čo je pre Slovensko dobré,“ povedal.

Pripomenul, že vo svojej funkcii sľuboval tri veci. Z nich sa podaril vstup do NATO aj vstup do Európskej únie. „To tretie som nesplnil. Povedal som si, že sa budem snažiť obrusovať hrany medzi koalíciou a opozíciou, a to sa nepodarilo dodnes,“ uviedol s tým, že prezident by mal pochváliť všetko, čo sa robí dobre – v koalícii aj v opozícii, a pomôcť presadzovať dobré veci, ktoré sú v záujme občanov. „Ďalšie rozdeľovanie by sa už asi ťažko znieslo,“ dodal.

Podľa Schustera by mal byť nový prezident nadstranícky, a to bez ohľadu na to, odkiaľ príde. „Nech je to ktokoľvek, musí spájať. A prvý krok pre to musí urobiť strana, ktorá je pri moci. A to je koalícia,“ doplnil exprezident.

Bývalý prezident SR Rudolf Schuster po vhodení... Foto: TASR, František Iván
Rudolf Schuster Bývalý prezident SR Rudolf Schuster po vhodení obálky s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v Košiciach 23. marca 2024

10:26 Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

Volič musí vo volebnej miestnosti ísť do osobitného priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov. Pokiaľ sa pri hlasovaní pomýli, lístky vhodí do určenej schránky a okrsková volebná komisia mu vydá nové.

Podrobné informácie o prezidentských voľbách nájdete v článku: Manuál voliča: Ako voliť v prezidentských voľbách 2024

parlamentné voľby 2023, voliči, Žilina, volebná miestnosť, urna Čítajte viac Manuál voliča: Ako voliť v prezidentských voľbách 2024

10:21 Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu v prezidentských voľbách hlasovať s pomocou inej osoby. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú komisiu. Ministerstvo vnútra o tom informuje na svojom webe.

Takýto volič môže vziať so sebou do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, ktorá mu upraví hlasovací lístok podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie.

Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, ju môže v jeho prítomnosti vložiť iná osoba, ale nie člen okrskovej volebnej komisie. (tasr)

10:01 Do otvorenia volebných miestností polícia nezaznamenala narušenie verejného poriadku. „Nasadili sme dostatočný počet policajtov všetkých služieb na zabezpečenie prípravy a priebehu volieb,“ uviedol riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

Zvýšený počet policajtov sa počas dnešného dňa zameriava najmä na ochranu verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku. Viac policajných hliadok bolo v teréne nielen pred voľbami, ale samozrejme bude aj počas celého volebného dňa a aj po ukončení volieb, uzavrela polícia.

9:57 Svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb už odovzdal občiansky kandidát Ivan Korčok. Bývalý minister zahraničných veci volil v Senici.

Korčok odvolil na základnej škole v Senci
Video
Zdroj: TV Pravda/Ivan Majerský

„Choďte občania voliť a keď sa dá, využite relatívne dobré počasie, treba sa ísť trošku pohýbať, tí, ktorí môžu," uviedol po odovzdaní svojho hlasu na sociálnej sieti.

Ivan Korčok spolu s manželkou hádžu hlasovacie... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ivan Korčok Ivan Korčok spolu s manželkou hádžu hlasovacie lístky do volebnej urny, 23. marca 2024

8:28 Počas prvého kola prezidentských volieb je voličom k dispozícii infolinka Ministerstva vnútra SR. Môžu na ňu volať od 7.00 do 22.00 h. Pracovníci na otázky voličov, týkajúce sa volieb, odpovedia na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

8:00 Všetkých 5 938 volebných miestností by malo byť otvorených. Na priebeh pokojných volieb budú dozerať aj policajti. Na tlačovej konferencii o tom informovali riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová a riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

„Do otvorenia sme nezaznamenali žiadne narušenie verejného poriadku,“ ubezpečil Hromádka s tým, že voľby sú zabezpečené dostatočným množstvom policajtov. Chmelová podotkla, že volebné miestnosti by sa mali uzatvoriť o 22.00 h. „Pokiaľ pôjde všetko, ako predpokladáme a očakávame, tak všetky volebné miestnosti sa uzatvoria o 22.00 h,“ skonštatovala.

7:27 Rozhodovať o voľbe prezidenta SR začali v sobotu hneď po otvorení volebných miestností o 7.00 h aj obyvatelia bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Viacero z nich hlasovalo v prvých minútach vo volebnom okrsku č. 6 s volebnou miestnosťou na Hradištnej ulici.

Voliči prichádzali v prvých 15 minútach po jednom, rady ani pred miestnosťou, ani pred plentami sa netvorili. Jeden z prvých hlasujúcich svoj skorý ranný príchod k voľbám vysvetlil plynutím dňa. „Som sa zobudil, tak čo budem čakať, išiel som rovno voliť,“ povedal pre TASR. Dilemu, koho z kandidátov podporiť, nemal. „Nie, bol som rozhodnutý,“ zdôraznil.

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi je 13 volebných okrskov. Ich volebné miestnosti sú tak ako všade na Slovensku otvorené do 22.00 h.

7:00 Na Slovensku sa začali prezidentské voľby, otvorili sa volebné miestnosti.

parlamentné voľby 2023, voliči, Žilina, volebná miestnosť, urna Čítajte viac Manuál voliča: Ako voliť v prezidentských voľbách 2024

Slováci si v sobotu volia prezidenta. V ére samostatného Slovenska ide v poradí o šieste priame voľby hlavy štátu. O prezidentský palác bojuje deväť kandidátov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

Ľudia hlasujú za plentou. Hlasovacie lístky dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom, približuje ministerstvo vnútra. Voliči si za plentou vyberú jeden hlasovací lístok, kde zakrúžkujú poradové číslo len jedného kandidáta. Pri dvoch a viac krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný. Lístok vložia do obálky a potom ju vhodia do volebnej schránky.

Volebné ráno v Šamoríne
Video
Zdroj: TV Pravda

Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť osobne, môžu požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku. Tento spôsob je určený napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku.

Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu môže byť uložená pokuta 33 eur.

Na pokojný priebeh volieb a verejný poriadok bude v uliciach Slovenska dohliadať zvýšený počet policajtov.

V prvom kole volieb prezidenta môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,33 milióna osôb. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5938 volebných miestnostiach.

o uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy. Štatistici budú priebežné neoficiálne výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 24. marca.

© Autorské práva vyhradené

315 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2024