Ján Mrva: Najprv by som zvolal krízový štáb, lebo Bratislava je v hroznom stave

Ján Mrva je starosta mestskej časti Vajnory a bratislavský mestský poslanec. Za primátora kandiduje ako nezávislý s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina, KDH, OKS, Nova a Zmena zdola. V online debate v stredu odpovedal na otázky čitateľov Pravdy.

24.10.2018 08:00 , aktualizované: 12:05
Ján Mrva Foto: ,
Ján Mrva, kandidát na primátora Bratislavy, počas online rozhovoru s čitateľmi Pravdy.
debata (32)

Aj Mrva označuje za najväčší problém Bratislavy dopravu. Verejnú dopravu je podľa jeho slov potrebné urobiť atraktívnejšou, zrýchliť ju a dať jej prioritu v bežnej premávke. Riešenie vidí v rozvoji veľkokapacitnej podzemnej koľajovej dopravy a to konkrétne od Starého mosta cez autobusovú stanicu Nivy až na Filiálku pozdĺž Karadžičovej a Dostojevského radu. „Sú to úbohé dva kilometre, ktoré by sme v meste mali ťahať pod zemou a nemusí sa to vôbec volať klasické metro, ale podzemná vlakoelektrička, tak ako majú v rakúskom Linzi,“ mieni Mrva.

Video

Ďalej upozornil, že v lokalite Nivy a Apollo vzniká nová štvrť, kde bude potrebné prepravovať desaťtisíce ľudí. „S tým súvisí aj vybudovanie novej regionálnej podzemnej železničnej stanice Filiálka neďaleko Trnavského mýta, kam by prišli ľudia pracujúci v Bratislave z Malaciek, Pezinka, Senca, Dunajskej Stredy a odtiaľ by sa rozdistribuovali pomocou podzemného koľajového systému. Trnavské mýto je dopravným centrom Bratislavy,“ dodal Mrva. Sústrediť sa chce aj na zrýchlenie procesov v rámci výstavby pokračovania električky v Petržalke.

Odmieta však dopravu zadarmo. „MHD zadarmo pri dnešnom nefungujúcom špinavom a pomalom MHD nie. To je populistické riešenie a dúfam, že naň občania nenaletia,“ povedal.

A aké by boli prvé tri veci po nástupe do úradu? „Prvá vec by bola zasadnutie krízového štábu, lebo mesto je v katastrofálnej situácii, čo sa týka riadenia magistrátu a mestských podnikov a fungovania mesta. Druhá bude zriadenie dopravnej komisie z odborníkov a poslancov a tretia bude vodohospodárska komisia na odvodnenie mesta, lebo toto bolo roky zanedbávané,“ dodal Mrva.

Ján Mrva odpovedal aj na otázky o parkovacej politike, podpore opozičných strán, o tom, čo sa mu podarilo počas starostovania vo Vajnoroch aj o jeho názore na protesty a pochody.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ján Mrva #komunálne voľby 2018