Hlas našiel príčinu pádu na tretie miesto: Nespájajte nás s PS ani liberálmi. Mikulec sa o OĽaNO nebojí

Podľa posledného prieskumu Ipsosu pre Pravdu sa Hlas ocitol na treťom mieste. Nie je to prvýkrát, čo prieskumy ukázali, že podpora Hlasu rapídne klesla a prepad sa zatiaľ nezastavil. Podpredseda Hlasu Erik Tomáš preto v relácii ta3 V politike hľadal príčinu a prieskumy spochybňoval. Podľa jeho slov subjektu Petra Pellegriniho škodí, že ho spájajú s Progresívnym Slovenskom (PS) a liberálmi zo Sasky. O tom, či sa priklonia po voľbách k Smeru, špekulovať nechcel. Roman Mikulec sa nebojí, že by sa koalícia OĽaNO a priatelia do parlamentu nedostala.

06.08.2023 15:30
roman mikulec, erik tomáš Foto:
Roman Mikulec a Erik Tomáš (vpravo)
debata (71)

Podpredseda strany Hlas Erik Tomáš v nedeľnej relácii ta3 V politike spochybnil prieskumy, ktoré Hlasu namerali nižšie čísla a aj preto sa strana začína čoraz viac dištancovať od možnej povolebnej spolupráce s PS. Rázne odmietol aj prívlastok liberálnej strany.

Tomáš spochybňuje prieskumy
Video
Zdroj: TV Pravda

Hlas tretí už vo štvrtej agentúre

Podľa posledného prieskumu Ipsosu pre Pravdu by Hlas skončil vo voľbách na treťom mieste so ziskom 13,4 percenta. Po dvoch rokoch, kedy boli suverénnou jednotkou, ich tak predbehol nielen Smer, ale už aj PS.

fico, šimečka, matovič, kollár Čítajte viac Prieskum Ipsosu pre Pravdu: Rast Smeru a rekordné PS. Matovičove fiatky zrejme zaberajú, na Kollára doľahla kauza

„Niektoré prieskumy, ktoré doteraz na Slovensku nepôsobili a sú pre Slovákov neznáme, niečo také ukazujú, naopak v etablovaných prieskumoch sa Hlas väčšinou vyskytuje na druhom mieste. Bič plieska na konci, jediným normálnym volebným prieskumom sú normálne voľby,“ povedal.

Faktom však je, že na druhom mieste by Hlas skončil aj podľa etablovanej agentúry AKO, podľa ktorej by získali niečo vyše 15 percent. Na druhom mieste skončila vo volebných model agentúr Ipsos aj NMS Market Research. Obe agentúry sú členmi Slovenskej asociácii výskumných agentúr, prieskumom sa venujú viac ako 20 rokov na Slovensku aj vo svete.

Na druhom mieste so 14 percentami Hlas skončil aj v českej agentúre Sanep, ktorá v Českej republike pôsobí od roku 2008 a je členom medzinárodnej aliancie výskumných agentúr AIMRI.

Nespájajte nás s PS ani liberálmi

Tomáš chce, aby sa ľudia nerozhodovali na základe prieskumov a klebiet. „Lebo o Hlase sa toho klebetí veľa, napríklad, že sme liberáli, pritom predkladáme len sociálne zákony, ale na základe reálnych výsledkov, ktoré za stranu Hlas určite sú,“ reagoval Tomáš.

Mikulec sa o preferencie OĽaNO nebojí
Video
Zdroj: TV Pravda

V Hlase neplánujú kvôli klesajúcim preferenciám meniť svoj štýl kampane. „My nejdeme do hodnotových otázok, nerozoštvávame spoločnosť. Jediné, čo nás poškodzuje, je to, že nás začali lepiť k Progresívnemu Slovensku a SaS. Pritom nikto, ani Peter Pellegrini nepovedal, že pôjdeme s PS a SaS. Vylúčili sme len OĽaNO, Republiku a ĽS NS,“ povedal Tomáš.

Prípadné spojenectvo s PS začal spochybňovať, lebo progresívci sa z nej podľa neho vylúčili sami. „Neviem si predstaviť, že by sme vládli so stranou, kde sociálny expert povedal, že dôchodky sú nadštandardné,“ dodal podpredseda Hlasu. Politik narážal na starší výrok experta PS Tomáša Hellebrandta o krátení dôchodkov, ktorý zaznel na debate Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb.

Progresívne Slovensko však tvrdí, že Hellebrandtovo vyjadrenie bolo vytrhnuté z kontextu a že chcú presadzovať vyššie dôchodky. Tomáš tiež vidí „obrovskú snahu liberálnych médií“ a „bratislavskej kaviarne“ pomáhať PS. Hlas však podľa neho svoj štýl aj napriek nižším číslam v prieskumoch meniť nebude.

Bude teda po voľbách Hlas hľadať kompromis skôr so Smerom? „Nebudem špekulovať o výsledkoch volieb, máme ambíciu voľby vyhrať alebo uhrať taký výsledok, aby sme zostavovali vládu. Čo bude potom, uvidíme, až keď ľudia rozdajú karty,“ reagoval na otázku Pravdy. Pellegrini sa predtým vyjadril, že Smer je pre neho stranou minulosti a PS neznámou.

Podľa Mikulca bude OĽaNO spolupracovať s každým, kto nechce Slovensko uniesť smerom k Rusku

Člen predsedníctva OĽaNO a exminister vnútra Roman Mikulec sa o preferencie hnutia, resp. koalície OĽaNO a priatelia nebojí. Poukázal na fakt, že aj v posledných parlamentných voľbách získali oveľa viac percent, než ako im prieskumy 21 dní pred voľbami namerali.

ipiccy image  1 Čítajte viac Prieskum Ipsosu: Možné sú len tri koalície, zostaviť vládu bude ťažké pre Fica aj Šimečku. Môže Pellegrini vyhrať?

Hnutie sa odstúpiť nechystá, aj keď je zatiaľ na hranici zvoliteľnosti a hrozí prepad hlasov. „Historicky malo OĽano vždy menej percent, ako potom vo výsledku volieb,“ uviedol Mikulec. Rastúci trend a potenciálne víťazstvo OĽaNO však bolo v prieskumoch viditeľné už mesiac pred voľbami.

„Kampaň sa ešte len rozbieha,“ povedal Mikulec s tým, že to, že boli teraz vo vláde im môže uškodiť aj pomôcť. OĽaNO má aktuálne zrejme najnižší koaličný potenciál, líder hnutia Igor Matovič útočí prakticky na každého a zo spolupráce s ostatnými sa dištancovali aj podmienkou prijatia 500-eurovej odmeny za účasť vo voľbách.

OĽaNO totiž nevstúpi do koalície s nikým, kto to odmietne. Odmietli to prakticky všetky strany. S kým si teda vie OĽaNO predstaviť spoluprácu? Odmenu 500 eur berie ako pomoc ľuďom, preto si myslí, že sa hnutie nediskvalifikovalo a verí, že aj ostatní budú chcieť pomôcť. „Budeme vedieť spolupracovať s každým, kto bude ochotný pomáhať občanom a kto bude na strane demokratického voliča a nie na strane tých, ktorí nás budú chcieť uniesť smerom k Rusku alebo smerom na východ a rozprávajú tu o tom, aký je Putin dobrý človek, ako napríklad Danko či Fico,“ reagoval Mikulec.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Erik Tomáš #Roman Mikulec #predčasné voľby 2023 #OĽaNO a priatelia