Matovič pred voľbami ostro útočí na Sulíka, polícia preveruje informácie z Haščákových mobilov

Informácie z mobilných telefónov, ktoré v minulosti polícia zaistila finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, sa preverujú v trestných konaniach a operatívnom preverovaní, potvrdila polícia s tým, že došlo aj k začatiu trestného stíhania pre podozrenie z podvodu vo výške približne 460 miliónov eur. Zároveň ozrejmila, že preverovala aj údajné korupčné správanie Richarda Sulíka. Ako však poukázala, trestné stíhanie sa nezačalo, keďže Igor Matovič spoluprácu s políciou odmietol. Šéf OĽaNO si na záver predvolebnej kampane zobral na mušku šéfa SaS. V nedeľu napadol Sulíka, že slúži mafii, v pondelok, že sa predseda SaS dopustil sabotáže a záškodníctva.

25.09.2023 14:55 , aktualizované: 23:35
Igor Matovič, parlament, májová schôdza Foto: , ,
Igor Matovič
debata (34)

„NAKA môže potvrdiť, že v minulosti zaistila mobilné telefóny osoby J. H., ktoré boli podrobené znaleckému skúmaniu, pričom v spolupráci s Europolom sa podarilo zabezpečenie predmetných mobilných telefónov prelomiť. Všetky informácie, ktoré sa podarilo zabezpečiť z predmetných mobilných telefónov, sa preverujú jednak v rámci trestných konaní, ako aj v operatívnom preverovaní, a preto nie je možné sa v tomto štádiu bližšie k ich obsahu vyjadriť a tým pádom ani k autenticite rozhovoru zverejneného Igorom Matovičom v mediálnom priestore,“ uviedol odbor komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Polícia potvrdila, že v rámci informácií z mobilných telefónov došlo k začatiu trestného stíhania pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu s predpokladanou škodou vo výške približne 460 miliónov eur a taktiež boli informácie odstúpené do iných konaní ako informácie dôležité pre trestné konanie.

Igor Matovič, OĽaNO Čítajte viac Volebný seriál: Od víťazstva k izolácii. Matovič dvíhal tlak Ficovi aj koaličným partnerom: Končí sa jeho éra?

Na margo vyhlásení Matoviča o korupčnom správaní Sulíka, ktoré verejne prezentoval v minulosti, polícia potvrdila, že boli predmetom operatívneho preverovania, ako aj trestného konania. „Nakoniec nedošlo k vydaniu uznesenia o začatí trestného stíhania, keďže samotný Igor Matovič odmietol akúkoľvek spoluprácu s políciou a neuviedol žiadne konkrétne okolnosti, ktoré by napomohli objasniť ním avizovanú trestnú činnosť,“ priblížil odbor komunikácie.

V súvislosti s aktuálne medializovanými informáciami od Matoviča polícia poznamenala, že za súčasnej dôkaznej situácie zatiaľ z jeho vyjadrení nevyplývajú konkrétne podozrenia z naplnenia obligatórnych znakov ktorejkoľvek skutkovej podstaty korupčného trestného činu. „Čo však nevylučuje ich ďalšie operatívne preverovanie,“ uzavrela polícia.

Matovič a Bittó Cigániková. Čítajte viac Prostitútky so svedomím, handry a sluhovia Penty. OĽaNO a priatelia sa vadia s Bittó Cigánikovou

Haščák vylúčil, že by obsah jeho telefónu zaisteného políciou v roku 2020 mohol byť podkladom pre dôvodné začatie akéhokoľvek trestného stíhania, vyplýva zo stanoviska, ktoré poskytol advokát Martin Škubla. „Zároveň vyjadruje pohoršenie nad politickým zneužívaním polície pár dní pred parlamentnými voľbami,“ uvádza sa v stanovisku.

Advokát dodal, že „Úrad špeciálnej prokuratúry už osem mesiacov nerozhoduje o nezákonnosti zaistenia Haščákovho telefónu, lebo má ‚kompetenčný problém‘, NAKA to nebráni, aby bez akejkoľvek možnosti J. Haščáka sa brániť produkovalo 5 dní pred parlamentnými voľbami tvrdenia, na čo všetko ‚vďaka prelomeniu telefónu‘ prišlo,“ uviedol Haščákov advokát.

kollár, matovič, pellegrini, šimečka, fico Čítajte viac Prieskum Ipsosu: Kollárov pád a rast OĽaNO. Po voľbách hrozí koaličný pat, jazýčkom na váhach bude Hlas

Matovič cez víkend obvinil Sulíka, že si ako člen vlády písal s podnikateľom Jaroslavom Haščákom a dohadoval sa s ním cez mobil, ako na vláde zastaviť dofinancovanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Vytiahol údajnú komunikáciu medzi Sulíkom a Haščákom z jesene 2020. Zdroj informácií neuviedol, tvrdil len, že celá záloha komunikácie Sulíka mu bola ponúknutá za milión eur, no nič nezaplatil, iba si vyžiadal kópiu časti o komunikácii s Haščákom.

Sulík oznámil, že sa nebude vyjadrovať k obsahu svojho mobilu. „Nebudem sa vyjadrovať k nejakým domnelým obsahom, o ktorých nič neviem,“ povedal. Matoviča označil za pomstychtivého a podlého klamára a manipulátora.

Zároveň uviedol, že návrh dofinancovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) 300 miliónmi eur považoval za veľmi zlé riešenie. Na jeseň 2020 preto presadzoval ako člen vlády zvýšiť platbu za poistencov štátu, peniaze by sa tak rozdelili do všetkých troch zdravotných poisťovní.

Tlačovku Smeru prerušil Matovič. Skončilo sa to bitkou
Video

Finančník Jaroslav Haščák očakáva, že polícia začne trestné stíhanie pre korupciu, prípadne iné trestné činy, ktorých sa dopustila osoba, ktorá ponúkla lídrovi Matovičovi komunikáciu v mobile šéfa SaS Richarda Sulíka, za čo žiadala milión eur. Polícia by mala podľa neho konať aj voči Matovičovi pre neoznámenie tohto trestného činu.

Slovensko podľa Matoviča prišlo kvôli Sulíkovi o historicky najväčšiu zahraničnú investíciu zo strany čínskej firmy Catl. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil Matovič s tým, že Sulík firme neposlal investičnú ponuku. Dopustil sa tak podľa neho sabotáže a záškodníctva. Investíciu nakoniec získalo Maďarsko.

Podľa Matoviča Sulík tiež takmer prekazil investíciu spoločnosti Volkswagen, takže rokovania “v utajenom režime” napokon viedol Úrad vlády. Taktiež mu kladie za vinu, že sa nerealizovalo odkúpenie polovice oceliarenskej spoločnosti U.S. Steel v Košiciach za výhodnú cenu. Podľa Matoviča Sulík amerických oceliarov “urazil”, lebo im ponúkol ešte nižšiu sumu.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #Igor Matovič #predčasné voľby 2023