Korčok bude kandidovať za prezidenta: Chcem pomôcť Slovensku. Čaputová sa teší

Bývalý minister zahraničných vecí a dlhoročný diplomat Ivan Korčok oznámil, že bude kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Voľba prezidenta SR sa uskutoční v roku 2024.

30.08.2023 08:56 , aktualizované: 18:16
debata (997)
Ivan Korčok ku kandidatúre na prezidenta
Video
Zdroj: TV Pravda

Jeho hodnotami sú oddanosť a vernosť Slovenskej republike, princípy právneho štátu, tolerancia, rešpekt voči všetkým demokratickým názorovým prúdom a menšinám žijúcim v našej krajine. Hlási sa tiež k odkazu novembra 1989. „Ja som hodnotovo úplne jasne vyhranený človek,“ uviedol.

„Niekto povie, že hrozba prichádza z EÚ, zo Západu a berie si taký obsah vlastenectva, ktorý mne je úplne cudzí. Včera sme videli cynikov, ktorí vlastenectvo predávali tak, že kričali „spasiba, hovorili, že komunizmus bol vlastne dobrý režim, že vojna prišla zo Západu. To je pre mňa opak vlastenectva. Mňa motivuje to, aby som sa postavil pred občanov a povedal, že existuje aj iná forma vlastenectva, iný typ hrdosti. na túto krajinu. Obsahom vlastenectva je to, že začneme túto krajinu opravovať, že sa v nej začne lepšie žiť. Toto je pre mňa náplň vlastenectva,“ hovorí Korčok.

„Som pripravený na konfrontáciu,“ uviedol na margo otázky, že podobným útokom čelili aj Zuzana Čaputová a Andrej Kiska, najmä zo strany Smeru. Je on pripravený na zvládanie podpásoviek? „Na toto sa nedá nikdy stopercentne pripraviť. Každý je iný,“ povedal s tým, že jeho manželka bude bokom tohto úsilia. „Ak dovolíte, ja sa týmto politikom nebudem vôbec zaoberať,“ odpovedal na margo toho, či je pripravený na konfrontáciu aj s Ficom ak potenciálnym premiérom.

Korčok tvrdí, že toto nie je začiatok kampane a od tej pred parlamentnými voľbami sa bude držať ďalej. „Slovensko dlhé roky prešľapovalo na mieste, musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa vymanili zo stagnácie,“ povedal.

Čas zvažovania sa naplnil

„Rozhodol som sa kandidovať za prezidenta Slovenskej Republiky,“ potvrdil Korčok. „Chcem pomôcť tejto krajine, mám na to chuť. Nie je mi jedno, akým smerom sa táto krajina vybrala v poslednom období,“ povedal na margo motivácie kandidovať. „Ten moment, kedy môžeš svojej krajine pomôcť, je práve teraz,“ uviedol. S politickými stranami o podpore nerokoval, keďže sa bude o priazeň ľudí uchádzať ako občiansky kandidát.

Vyzbierať potrebuje 15-tisíc podpisov, aj to je dôvod, prečo oznamuje kandidatúru už teraz. „Čas zvažovania sa naplnil a nevidím dôvod toto oznámenie odďaľovať,“ povedal Korčok. Druhým dôvodom je, že potrebuje vyzbierať podpisy a stretávať sa s ľuďmi. Kampaň je podľa neho finančne náročná a bude sa uchádzať o príspevky, má zverejnený aj transparentný účet. Korčok bude prvým prispievateľom na svoj účet, aj keď sú jeho zdroje limitované. „Dám tam rozumnú sumu, veľmi rýchlo tam tá suma pribudne,“ povedal.

Zatiaľ nebude aktívne kampaňovať, keďže sa blížia predčasné parlamentné voľby. Konkrétnu víziu o tom, ako si predstavuje výkon mandátu a čomu sa chce venovať, preto predstaví až po parlamentných voľbách. „V prípade, že uspejem, chcel by som niesť spoluzodpovednosť za to, ako naša krajina napreduje a aká je jej budúcnosť, nie je mi to ľahostajné,“ uviedol.

Slovensku chce ponúknuť svoju 30-ročnú skúsenosť služby Slovenskej republike. „Chcem ponúknuť nadstraníckosť, takto vnímam post prezidenta. Zároveň chcem ponúknuť jasné postoje,“ povedal s tým, že dôležitý je fungujúci štát a dobré, kvalitné služby, ktoré štát poskytuje občanom. To odkiaľ človek pochádza, považuje za dôležitú hodnotu a aj preto kandidatúru oznamuje v Banskej Bystrici. „Mnohí majú pocit, že príbeh Slovenska sa píše v Bratislave. Nie je to pravda,“ hovoril.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa teší z každého demokratického kandidáta na prezidenta, ktorý zdieľa rovnaké hodnoty ako ona. Preto sa teší aj z kandidatúry Ivana Korčoka. Uviedla to pre TASR v nemeckom Magdeburgu, kde si v stredu prevzala Cenu cisára Otta.

„Teším sa každému demokratickému kandidátovi, ktorý zdieľa rovnaké hodnoty ako ja. Myslím také, ktoré sú perspektívne na udržanie mieru, bezpečia, právneho štátu v Európe a na Slovensku. V tomto zmysle sa teším aj kandidatúre Ivana Korčoka, ktorého považujem za hodnotovo blízkeho človeka,“ povedala hlava štátu. O ostatných potenciálnych kandidátoch nechcela špekulovať.

čaputová Čítajte viac Čaputovej v Nemecku udelili cenu za mimoriadny prínos k právu, mieru a slobode

Viaceré politické strany ocenili rozhodnutie Korčoka kandidovať

Politické strany Progresívne Slovensko (PS), SaS, Demokrati aj OĽaNO a priatelia ocenili rozhodnutie Ivana Korčoka kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. K jeho podpore sa, rovnako ako Modrí, Most-Híd, zatiaľ nevyjadrili. Líder Republiky Milan Uhrík, naopak, tvrdí, že Slovensko nepotrebuje druhú Zuzanu Čaputovú v nohaviciach. Smer Korčoka odmieta. Hlas mu pripisuje ako členovi posledných vlád zodpovednosť za stav Slovenska.

„Som rád, že sa Ivan Korčok rozhodol kandidovať. A je podľa môjho názoru aj správna cesta, že sa rozhodol ísť občianskou cestou a zbierať podpisy,“ uviedol predseda PS Michal Šimečka. Dodal, že viac sa k prezidentským voľbám strana bude vyjadrovať až po voľbách do Národnej rady SR.

prezidentsky palac Čítajte viac Do boja o nástupcu Čaputovej sa môžu zapojiť silné mená. Kto z nich je už teraz favoritom?

SaS sa o podpore prezidentského kandidáta rozhodne až po parlamentných voľbách. „Je viac ako zrejmé, že Ivan Korčok je pre nás hodnotovo blízky kandidát,“ skonštatovala.

Demokrati vyzdvihli, že do zápasu o prezidentský úrad nastupuje podľa ich slov prvý demokratický kandidát. „Veríme, že takýchto osobností bude pribúdať a občania si budú môcť vybrať v kvalitnej a spravodlivej politickej súťaži založenej na demokratických princípoch,“ skonštatovala strana.

Hnutie OĽANO a priatelia verí, že vo finále si demokraticky a protikorupčne cítiaci voliči budú môcť vybrať z viacerých dobrých kandidátov. „Od budúceho prezidenta či prezidentky očakávame najmä to, že nebude odtrhnutý od reality dennodenného života ľudí na celom Slovensku a bude zastupovať záujmy všetkých čestných ľudí, nielen svojich obľúbencov,“ uviedlo.

Zuzana Čaputová, oznámenie, kandidatúra, prezidentské voľby Čítajte viac Čaputová nepriamo podporila Korčoka v prezidentskej kandidatúre

Pre stranu Modrí, Most-Híd je dôležité, aby post hlavy štátu zastávala osoba, ktorá vyznáva základné princípy demokratického právneho štátu. „Osoba, ktorá našu krajinu bude zastupovať dôstojne v zahraničí a nespochybní súčasnú zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska,“ načrtli. Otázke o voľbe hlavy štátu sa plánujú venovať po parlamentných voľbách.

SmerD považuje Korčoka za typického prezliekača kabátov. „Smer-SSD hovorí veľmi jasne – ďakujeme, neprosíme. Hlavou štátu – Slovenskej republiky musí byť človek realizujúci suverénnu slovenskú zahraničnú politiku, bojujúci za mier a schopný odmietnuť cudzie záujmy poškodzujúce Slovensko. Pán Ivan Korčok nespĺňa ani jednu z týchto požiadaviek,“ vyhlásili v stanovisku.

Hlas tvrdí, že Korčok ako nominant SaS vo vládach Igora Matoviča a Eduarda Hegera nesie spoluzodpovednosť za katastrofálny stav Slovenska. „Ambíciou Hlasu bude ponúknuť alebo podporiť kandidáta, ktorý bude na jednej strane garantom zotrvania Slovenska v Európskej únii a NATO, ale na druhej strane bude citlivo vnímať problémy každého jedného človeka a aktívne konať tak, aby sa jeho život zlepšoval,“ uvádza strana v stanovisku.

Podľa Uhríka treba v prezidentskom úrade človeka, ktorý sa za Slovensko odvážne postaví. „Čiže opak Korčoka,“ podotkol na sociálnej sieti.

Hlavu štátu volia občania Slovenskej republiky na päť rokov. Kandidátov na prezidenta navrhuje podľa Ústavy SR najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi. Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Oznam aj na oficiálnej stránke

„Po 30 rokoch v diplomatickej službe som sa rozhodol uchádzať o úrad prezidenta Slovenskej republiky. Celý profesionálny život som strávil v službe vlasti, presadzoval som záujmy Slovenskej republiky, bojoval o naše miesto v Európe aj vo svete. Vždy som namiesto konfliktu hľadal dohodu a namiesto hádok spoluprácu. Som pripravený odovzdať moje skúsenosti v úrade prezidenta Slovenskej republiky a budem vďačný za vašu podporu,“ uviedol Korčok na svojej webovej stránke.

Stránka, kde Korčok oznámil svoju kandidatúru, bola dostupná iba pár minút. Tlačovú konferenciu ohlásil na 10.30 hod v Banskej Bystrici.

zväčšiť Webová stránka, kde Ivan Korčok oznámil svoje... Foto: ivankorcok.sk
Korčok Webová stránka, kde Ivan Korčok oznámil svoje rozhodnutie kandidovať v prezidentských voľbách

Korčok pôsobil od roku 1992 v diploma­tických službách. Na ministerstvo medzinárodných vzťahov ho prijímal Milan Kňažko.

Ivan Korčok o svojej kandidatúre na prezidenta
Video
Zdroj: Peter Madro

V roku 2015, počas tretej vlády Smeru, si Korčoka za štátneho tajomníka vybral minister zahraničia Miroslav Lajčák. Z funkcie odišiel v auguste 2018, keď ho prezident Andrej Kiska vymenoval za veľvyslanca v USA.

Exminister zahraničných vecí Korčok v posledný deň roku 2022 uzavrel svoju 30-ročnú kariéru v slovenskej diplomatickej službe. „Bolo mi cťou 30 rokov slúžiť Slovenskej republike. Dnešný posledný deň tohto roku, je zároveň mojim posledným dňom na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Mal som tú česť byť súčasťou slovenskej diplomatickej služby od prvého dňa vzniku samostatnej a demokratickej Slovenskej republiky 1. januára 1993. Bol som pri veľkých medzníkoch slovenskej zahraničnej politiky,“ napísal Korčok.

© Autorské práva vyhradené

997 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Ivan Korčok