Tretina opýtaných nepozná právomoci prezidenta, ukázal prieskum

Tretina respondentov na Slovensku nevie, aké sú právomoci prezidenta SR. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ako, ktorý zverejnila televízia Joj v diskusnej relácii Na hrane. Na otázku „Aké sú podľa vás právomoci prezidenta SR? Čo všetko môže prezident/ka SR urobiť?“ odpovedalo „neviem" 30,2 percenta opýtaných.

23.02.2024 11:08
Zelenskyj, čaputová, prezidentský palác Foto: ,
Na snímke uprostred vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a uprostred vľavo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas uvítacieho ceremoniálu na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave v piatok 7. júla 2023.
debata (5)

Podľa 25,5 percenta respondentov prezident „reprezentuje a zastupuje SR". To, že prezident „môže vrátiť NR SR zákon, vetovať zákon", uviedlo 25,3 percenta opýtaných. Respondenti spomenuli aj to, že prezident „podpisuje zákony" (8,8 percenta), „vymenúva a odvoláva vládu SR" (5,6 percenta), „je hlavným veliteľom ozbrojených síl" (4,5 percenta) alebo „udeľuje milosť alebo amnestiu" (4,5 percenta).

kandidáti Čítajte aj Boli stále „len dvaja“? Hra o palác bude o tom, či Fico vyhrá, alebo nie. Korčok aj Pellegrini robia chyby

Niektorí respondenti v prieskume uvádzali aj nereálne kompetencie prezidenta ako napríklad „myslieť na dobro všetkých ľudí", „upokojovať atmosféru, spájať, spolupracovať" alebo napríklad „byť morálnym spoločenským vzorom". Podľa 18,2 percenta opýtaných má prezident „minimálne právomoci, mohli by byť väčšie". Naopak, dostatočné právomoci má prezident podľa 4,7 percenta respondentov.

Agentúra Ako prieskum robila v dňoch 5. až 12. februára na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov telefonickou formou.

radičová, vášáryová, čaputová Čítajte aj Politická (ne)kultúra, „mačovské“ strany a útoky... Po 20 rokoch nekandiduje žiadna žena. Ide Slovensko rodovo vpred?
5 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #prezident #právomoci prezidenta #prezidentské voľby 2024