Slovensko čakajú historické voľby: Výzvou budú pre voličov i komisie

Historicky prvé spojené voľby síce majú zvýšiť záujem voličov a ušetriť financie, ale zároveň prinášajú aj zmätok. Občania na celom Slovensku si budú na dvoch hlasovacích lístkoch vyberať župana a krajské zastupiteľstvá a na ďalších dvoch starostov či primátorov a obecné zastupiteľstvá. V Bratislave a Košiciach budú ľudia dokonca vypĺňať až šesť lístkov, keďže budú voliť aj zastupiteľov v jednotlivých mestských častiach. Prinášame návod, ako voliť, na čo si dať pozor a akých chýb sa vyvarovať.

28.10.2022 10:10
voľby do VÚC, Komunálne voľby 2022, volebná urna, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (5)

„Spojené voľby spojené so špeciálnym hlasovaním sú organizačno-technickou výzvou,“ skonštatovala šéfka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová. „Najväčšou je volebná miestnosť, pretože sa v nej budú konať voľby do orgánov samosprávnych krajov aj komunálne voľby. Okrskové volebné komisie si s tým budú musieť poradiť tak, aby usmernili voličov nielen o správnom vyplnení hlasovacích lístkov, ale aj pri ich vkladaní do obálok a následne do hlasovacích schránok,“ hovorí.

odkaz
putak-volby-kandidati
Všetci kandidáti na županov a primátorov krajských miest

Ako hodnotia uplynulé obdobie a čo by chceli v mestách a krajoch zmeniť?

všetci kandidáti

Kvôli usmerňovaniu voličov k správnemu hlasovaniu pribudla aj nová pracovná pozícia koordinátora. Po dostavení sa pred volebnú miestnosť v príslušnom volebnom okrsku, kde je volič zapísaný, si treba pripraviť občiansky preukaz alebo doklad o pobyte pre cudzinca. Po jeho kontrole občan prevezme hlasovacie lístky a obálky. Jednu prázdnu modrú obálku dostane s dvoma lístkami označenými modrými pruhmi – jeden pre voľbu poslancov a druhý pre predsedu samosprávneho kra­ja.

Následne okrsková volebná komisia poznačí voliča aj na zoznam pre obecné voľby a vydá druhú obálku, tentoraz bielu. S ňou občan dostane opäť dva biele hlasovacie lístky – pre obecných a mestských poslancov a druhý pre starostov a primátorov. Prevzatie všetkých hlasovacích lístkov a obálok volič potvrdí podpisom.

Seriál článkov o spojených župných a komunálnych voľbách

Predstavujeme vám najvážnejších kandidátov na primátorov a županov

„Volič by si nemal zabudnúť vziať si so sebou občiansky preukaz. Následne je najpodstatnejšie správne upraviť hlasovací lístok, teda zakrúžkovať taký počet kandidátov, ako je uvedený na hlasovacom lístku. Potom už len stačí dať lístky do správnej obálky a tú do ešte do správnej schránky,“ pripomenula Eva Chmelová z odboru volieb pri otázke, na čo si dať pozor.

Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 29. októbra. Volebné miestnosti sa otvoria ráno o siedmej a zatvoria sa o 20. hodine večer. Výsledky župných volieb by mali byť známe ešte v sobotu večer, rovnako ako primátori Bratislavy a Košíc. Všetky definitívne výsledky z miest a obcí by mali byť zverejnené v nedeľu popoludní.

Hlasovanie v Bratislave a Košiciach

  • Aj vo dvoch najväčších slovenských mestách platí, že voliť je možné iba v mieste trvalého pobytu v príslušnom volebnom okrsku mestskej časti. V Bratislave a v Košiciach voliči dostanú až šesť tlačív, ale stále len dve obálky. Volebné lístky, obálky aj urny budú farebne odlíšené.
  • Biele sú lístky, obálky a urna, pomocou ktorých volíme v komunálnych voľbách – primátora, starostov mestských častí, poslancov mestského zastupiteľstva a poslancov miestnych zastupiteľstiev. Volič teda dostane štyri biele hlasovacie lístky, z toho dva so sivým pásom na okraji. Všetky vkladá do bielej obálky a bielej urny.
  • Modrou sú označené lístky, obálky a urna, ktorými volíme v župných voľbách – teda predsedu samosprávneho kraja a poslancov zastupiteľstva samosprávneho kraja. Volič dostane dva hlasovacie lístky s modrým pásom, ktoré vkladá do modrej obálky a modrej urny.

Zdroj: MV SR

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #spojené voľby 2022