Vo filmovej škole v Košiciach „rastú“ aj experti v počítačových hrách či youtuberi

Takmer dvadsať rokov pôsobí na Slovensku Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová v Košiciach, ktorá je zameraná na mediálnu tvorbu. Novinky v tejto oblasti sleduje pozorne, preto jej pribúdajú stále nové odbory. K nim patria tiež youtuberstvo či influecerstvo. Porozprávali sme sa o tom s jej riaditeľkou Jarmilou Uhríkovou, ktorá v minulosti zastávala pozíciu dramaturgičky a scenáristky verejnoprávnej televízie.

15.03.2023 10:45
študenti, Košice, súkromná filmová škola,... Foto:
Študenti košickej filmovej školy na pobyte v Prahe a Písku, kam vycestovali v rámci projektu Erasmus+.
debata

Nadviazali ste partnerstvo so súkromnou školou v meste Buštěhrad, kde otvorili odbory pre youtuberov a influencerov. Ako k tomu došlo?

Naša škola je už pätnásť rokov zapojená do aktivít Slovenskej akademickej asociácie pre medzinárodnú spoluprácu (SAAIC), ktorá podporuje a koordinuje aj programy medzinárodnej spolupráce vzdelávacích inštitúcií. Ako jediná stredná škola na Slovensku s komplexným audiovizuálnym študijným programom pozorne sledujeme dianie v mediálnej oblasti. Samozrejme, našej pozornosti neuniklo, že pri Prahe, v Buštěhrade, vznikla Multimediálna stredná škola U2B, ktorá ponúka štúdium v oblasti youtuberingu, gamingu či hernej animácie. Skontaktovali sme sa, prešli študijné plány školy a dohodli spoluprácu.

Nevyskytli sa pri tom žiadne problémy?

Vôbec, lebo Filmová škola v Košiciach je nielenže držiteľkou akreditácie SAAIC, ale aj diplomu Centra excelentnosti, ktoré garantujú kvalitu jej mobilitných projektov. V roku 2015 sme boli napríklad zapojení do spolupráce piatich partnerských škôl v projekte Creative Lion, kde vo švédskej škole v Karlstade vzdelávajú žiakov v študijnom odbore e-sport.

Soňa Hanzlovičová Čítajte aj Šikovný žiak s praxou má na trhu práce náskok. Gymnazistu ľahko predbehne, hovorí expertka na školstvo

Môžete priblížiť spoluprácu s českým partnerom?

V škole U2B sú práve, v rámci projektu Erasmus+, štyria naši žiaci na tri týždne. Spoločne pracujú na tvorbe plošnej stolovej hry z historického prostredia Prahy, navštevujú praktické vzdelávanie v ateliéroch počítačových hier či virtuálnej grafiky. Aj ďalších desať našich študentov tvorí v Česku – štyria sú na pobyte v škole reklamnej tvorby Michael Praha a šiesti v týchto dňoch stážujú v Písku na Vyššej odbornej škole Filmovej akadémie Miroslava Ondříčka (VOŠ FAMO). Okrem štúdiového nakrúcania má každý žiak vlastné zadanie, takzvanú jednotku učenia, ktoré musí zvládnuť.

Nepochopila som ale, kde v tom nájdem spomínané youtuberstvo a influencerstvo.

Aktuálne si naši študenti vybrali skôr zameranie na počítačové hry, no v rámci predmetov tam majú aj tie dva. Čiže oboznamujú sa tiež s tvorbou videí a celým postupom okolo toho.

zväčšiť Študenti košickej filmovej školy na pobyte v... Foto: archív Filmová škola KE
študenti, Košice, súkromná filmová škola, erasmus, Česko Študenti košickej filmovej školy na pobyte v Prahe a Písku, kam vycestovali v rámci projektu Erasmus+.

Je zo strany študentov o takéto stáže veľký záujem?

Prirodzene áno. Jednak môžu porovnávať študijné programy, ale aj prístup školy k svojim žiakom. Tí naši navštívili tiež Českú televíziu a vyrobili si mini program v Technickom múzeu v Prahe.

Ako dlho vaša škola funguje a koľkých máte žiakov?

Na budúci rok oslávime okrúhle dvadsiate narodeniny. Začínali sme s ôsmimi žiakmi, dnes ich máme, spolu so študentmi na vyššom odbornom štúdiu, 195. Odbory ako masmediálna tvorba, kamera, zvuk, strih či virtuálna grafika vytvorili naši odborníci z audiovizuálnej oblasti. Každý rok záujem prevyšuje počet prijímaných. Sme zodpovednou školou, nikdy sme neotvorili, s ohľadom na veľkosť pracovného trhu na Slovensku, viac ako jednu triedu. Mnoho našich absolventov už pôsobí v Česku, rôznych krajinách Európskej únie aj v zámorí.

migranti Čítajte aj Vraj zem zasnúbená. USA vykorisťujú opustené deti migrantov

Chystáte nejaké novinky?

V tomto roku začíname s experimentálnym overovaním študijného odboru vizuálne efekty a dizajn počítačových hier. Zakončený bude záverečnou absolventskou skúškou s titulom diplomovaný špecialista (Dis.).

Kde sa môžu presadiť vaši absolventi?

Kreatívny priemysel je pojem s budúcnosťou. Záujem o činnosti s tvorivým individuálnym vkladom stúpa. A to pritom nehovoríme len o televízii, filme, hudbe, divadlách, reklame, ale tiež o mnohých odvetviach hospodárstva, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v procese digitalizácie a globalizácie. Kreativita je zárukou úspechu. Samozrejme, musí byť podložená tvrdou prácou, rozhľadom, vedomosťami a zručnosťami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický kraj #stredná umelecká škola