Zavolajte nadriadených, dožadoval sa muž, ktorý chcel na Agrokomplexe zaplatiť za parkovanie. Bez karty to nebolo možné

„Zbúram tu rampu a zavrú ma do basy, nie!“ rozčuľoval sa jeden z návštevníkov medzinárodnej poľnohospodárskej výstavy Agrokomplex na parkovisku hneď pri hlavnom vchode na výstavisko. Za parkovanie sa tu dalo platiť jedine kartou, on mal iba hotovosť. Pokiaľ ide o dopravu, to najhoršie čaká domácich i návštevníkov štvordňovej akcie počas piatka a soboty.

17.08.2023 17:41
Agrokomplex, výstavisko, výstava, Nitra Foto:
Výstava Agrokomplex láka do mesta pod Zoborom desiatky tisíc návštevníkov. Tlak na dopravu, najmä v jeho okolí býva najhorší v piatok a v sobotu.
debata (18)

Príjazd do Nitry, ktorá hostí 48. ročník Agrokomplexu, bol v prvý deň krátko popoludní bezproblémový. Prvé drobné zaseknutie nastalo až pred vjazdom na parkovisko blízkeho obchodného centra. Asi päť minút čakalo niekoľko vodičov z oboch strán na povel muža v reflexnej veste.

Parkovisko pri Agrokomplexe
Video
Zdroj: TV Pravda/Žaneta Mikulíková

Strecha parkoviska bola takmer plná. Voľných zostalo len niekoľko parkovacích miest. „Tak preto je tu toľko áut,“ uvedomila si staršia pani, keď sme sa jej pýtali, či je takáto obsadenosť počas pracovného týždňa bežná, alebo to súvisí s Agrokomplexom. Do Nitry chodí raz za čas na nákupy.

„Vždy, keď ideme na Agrokomplex, nechávame auto na tomto parkovisku,“ priznal Tibor (36), ktorý prišiel aj s rodinou z Nových Zámkov. Celodenné parkovanie osobného motorového vozidla vyjde na parkoviskách výstaviska na sedem eur, na parkovisku obchodného centra platiť nemusia. Do Nitry dorazili o desiatej predpoludním. „Vôbec to tu nebolo také obsadené ako teraz,“ dodal.

Na chvíľu ho uzatvorili

Návštevníci majú možnosť zaparkovať na niekoľkých oficiálnych parkoviskách. Okrem jedného sú všetky ostatné vo vnútri areálu. Parkoviská nemajú počítadlá. O voľných miestach informujú vodičov prítomní pracovníci v reflexných vestách. Pri každom vstupe je tiež policajt. Na parkovisku pred hlavným vstupom na výstavisko bolo chvíľami dusno.

Prvý deň výstavy bol ešte celkom pokojný. Nápor...
Vodiči chvíľu čakali pred vjazdom na strešné...
+7Zaplnené strešné parkovisko obchodného centra...

„Chcem zaplatiť, no dá sa len kartou, ktorú tu nemám. Ako ma pustíte von?“ prišiel sa k rampám opýtať jeden z návštevníkov. S pracovníkom sa chvíľu doťahovali, či ho na to vopred upozornil alebo nie. Pred vstupom na parkovisko je však umiestnený panel, kde je táto informácia uvedená. Vodičov o tom v našej prítomnosti informovali, niektorí sa preto otáčali.

Starší spoločník nahnevaného muža sa ohradil právom na platbu v hotovosti. Na parkoviskách vo vnútri areálu sa dalo platiť oboma spôsobmi. „Zbúram tu rampu a zavrú ma do basy, nie! Príde po mňa NAKA, nie,“ ironicky pokračoval mladší z mužov. Dožadovali sa, aby zavolali nadriadených a situácia sa mohla vyriešiť.

Parkovisko sa zaplnilo asi pred dvanástou hodinou, na istý čas ho aj uzatvorili. „Autá sme chvíľu posielali ďalej dozadu, kde boli voľné plochy,“ prezradil pracovník, ktorý dohliadal na plynulý priebeh na parkovisku. „Kde môžeme zaplatiť?“ pýtal sa anglicky mladý chlapec. K pokladni sme ho navigovali my.

Výstava Agrokomplex v číslach

rok 2022

  • počet návštevníkov – 82 108
  • počet vystavovateľov – 416

rok 2021 zrušené

rok 2020 zrušené

rok 2019

  • počet návštevníkov – 115 623
  • počet vystavovateľov – 650

rok 2018

  • počet návštevníkov – 114 960
  • počet vystavovateľov – 650

Celú ulicu až k ďalšiemu vstupu lemovali odstavené vozidlá. Parkovné vyberali aj na okolitých pozemkoch, ktoré nespadajú pod výstavisko. Napríklad pred budovou Inštitútu znalostného pôdohospodárstva a inovácií či na pozemku autoškoly.

Pri inštitúte sme narazili na domáceho, ktorý mieril na masáž. V budove sa nachádzajú aj ďalšie služby ako kaderníctvo či fitness centrum. „Za parkovanie sa tu normálne neplatí. Teraz je tu Agrokomplex a zrazu mám zaplatiť sedem eur,“ krútil hlavou ponáhľajúc sa na masáž. Ako nám povedali miestni, ak by si prevádzkovatelia služieb zaplatili parkovacie miesta, ich zákazníci by tam mohli bezplatne parkovať aj počas výstav.

„Dnes je pokojný deň, to najhoršie ešte len prípade,“ potvrdili nám pri ďalšom vstupe. Nával očakávajú v piatok a v sobotu. Najviac ľudí prichádza dopoludnia, asi okolo jedenástej. Tlak na parkovanie ešte zosilnie.

Niektorí sa prešmyknú, syna nepustili

Cítia ho aj obyvatelia okolitých bytoviek. Vjazd do vnútroblokov nepovoľujú prenosné značky a určitý čas sa v ich blízkosti zdržiavajú aj policajti. Ako však domáci hovoria, vždy sa sem niekomu podarí prešmyknúť. „Tie značky tu bývajú odkedy si pamätám. A odkedy si pamätám ich ľudia veselo ignorujú,“ podotýka mladá žena, ktorá nechcela byť menovaná.

Nitra, Agrokomplex 2015 Čítajte aj Nitrania chcú zjazd z cesty R1 k Agrokomplexu

Nadežde (66) sa naopak v minulosti stalo, že k nim policajti nechceli pustiť syna, pretože tam nebýva. Zistili to pri kontrole občianskeho preukazu. „Musel zaparkovať ďalej. My sme potrebovali ísť na záhradu, tak sme sa tu s nimi dohadovali,“ opísala.

Problém tak môžu mať aj cezpoľní, ktorých v podnájmoch žije podľa miestnych celkom dosť vrátane študentov či tých, ktorí v Nitre a v jej okolí pracujú. Ako príklad ženy uvádzajú suseda, ktorý podľa evidenčného čísla vozidla pochádza z okresu Veľký Krtíš.

V prvý deň premávala bez väčších komplikácií aj mestská hromadná doprava. „Autobusy nemeškajú nijako výraznejšie, do štyroch minút,“ potvrdil hovorca nitrianskej radnice Tomáš Holúbek. V minulosti podľa neho zažili situácie, keď autobusové spoje naberali aj viac ako polhodinové meškanie.

Pravidelné problémy s meškaním spojov mávajú najmä linky, ktoré prechádzajú okolo výstaviska. „Z našich skúseností sú najhoršie rána okolo deviatej, keď sa výstava začína a potom neskoré popoludnia, okolo 17. a 18. hodiny, keď sa brány výstaviska zatvárajú,“ spresnil Holúbek.

Zjazd k výstavisku na papieri

V roku 2015 iniciovali nespokojní obyvatelia Nitry aj petíciu za napojenie z rýchlostnej cesty R1 na Akademickú ulicu pri výstavisku. Ďalšou požiadavkou petičiarov bolo tiež vybudovanie záchytného parkovacieho domu.

Hovorca nitrianskej radnice potvrdil, že existuje štúdia, podľa ktorej by sa dalo úplne novou križovatkou zísť priamo z rýchlostnej cesty R1 k areálu výstaviska. „Mestské časti Chrenová a čiastočne aj Staré mesto by po jej vybudovaní nemali žiadne problémy s dopravou počas konania výstav, a to ani s parkovaním,“ zdôraznil Holúbek.

škola, školské pomôcky, príspevok, mesto, Senica Čítajte aj Školská výbava vyjde tento rok opäť drahšie. Rodičia si musia pripraviť aj stovky eur

Ministerstvo dopravy však pri prerokovaní územného plánu vyššieho územného celku so vznikom tejto križovatky podľa jeho slov nesúhlasilo. „Argumentami ministerstva boli technické dôvody, konkrétne vzdialenosti jednotlivých križovatiek na R1,“ dodal hovorca.

Problémy neevidovali vo štvrtok popoludní ani na vjazdoch do mesta. Správca úseku rýchlostnej cesty R1 s názvom Via Pribina potvrdil, že premávka je bez obmedzení.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Nitra #Agrokomplex #parkovanie #výstavisko