Žiara mesiaca počas splnu v celej svojej kráse. Cez víkend ju zachytili pri Nitre

Spln mesiaca je vec, ktorá láka mnohých nadšencov. Jeden taký zachytil aj náš mReportér Andy. Na jeho záberoch môžeme vidieť spln mesiaca z 25. novembra 2023 v Horných Lefantovciach v okrese Nitra. Spln alebo druhá štvrť je fáza Mesiaca, kedy je Slnkom osvetlená celá privrátená strana k Zemi.

29.11.2023 05:00

O tom, že spln mesiaca má vplyv aj na ľudské správanie, hovoria vedci už dlho. Napríklad výskumníci z University of Washington, Universidad Nacional de Quilmes v Argentíne a Yale university publikovali vo vedeckom magazíne Science Advances štúdiu, podľa ktorej fázy mesiaca naozaj ovplyvňujú náš spánok.

Dĺžka spánku sa u ľudí menila podľa toho, v akom cykle sa mesiac práve nachádzal. Čím bližšie bol Mesiac k splnu, tým neskôr ľudia išli spať. Noc pred splnom si tak v priemere líhali do postele o 30 minút neskôr a celkovo sa vyspali o 50 minút menej. Naopak, najdlhšie si ľudia pospali v čase, keď bol Mesiac vo fáze novu.

Video nám poslal náš čitateľ cez aplikáciu mReportér. Staňte sa našim mReportérom aj vy. Stačí si zdarma stiahnuť aplikáciu.

Spln mesiaca
Video
Zdroj: mReportér: Andy Snijders
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR Vrátna dolina, mReportér Čítajte viac Pri vrcholkoch bolo po kolená snehu. Do najatraktívnejšej časti Malej Fatry zavítala zima ako sa patrí
chyba
Viac na túto tému: #Horné Lefantovce #spln Mesiaca #mREPORTÉR