Nočný vajíčkový fantóm sa zľakol. Polícia po ňom vedie pátranie

Surové vajíčka lietali vzduchom v Topoľčanoch vždy po zotmení. Neznámi páchatelia ich v nočných hodinách hádzali po okoloidúcich ľuďoch. Žene vracajúcej sa z práce nimi „zababrali“ bicykel a bundu, jednému mužovi dokonca trafili a poranili oko. Podobných prípadov sa stalo viac, no nikto útočníkom nevidel tvár. Neexistujú ani kamerové záznamy.

30.01.2024 10:00
debata (1)
Vajíčkový fantóm v Topoľčanoch
Video
Zdroj: TV Pravda

Zásah vajcom, ktorého škrupina sa človeku rozbije na hlave, môže byť bolestivý. Okrem nepríjemného poranenia hrozí aj znečistenie oblečenia, dopravného prostriedku či múrov domu. Nedávno na takéto vyčíňanie upozornil na sociálnej sieti mladý muž, ktorý sa posťažoval, že v nočných hodinách, pätnásť minút po desiatej, napadli neznámi ľudia jeho matku.

Marián Jány, Štiavnické Bane Čítajte viac Darček, ktorý nikto nečakal: Mariánovi spadla pred dom obrovská masa zeme. Zrútila sa zo strmého kopca

„Išla domov z práce. Spomalili pri nej autom a hádzali do nej vajcia,“ priblížil Filip. Celú bundu mala podľa neho špinavú od stekajúcich vajíčok, ktoré zasiahli tiež jej bicykel. „Štve ma, že takíto ľudia sa stále objavujú a akurát na nich natrafila moja mamina. Žiaľ, poznávaciu značku sa jej nepodarilo zachytiť,“ dodal s tým, že incident sa odohral na topoľčianskej Ulici Československej armády, oproti kinu.

Schytala to aj fasáda

Svedkom podobnej situácie bola aj Mária. „Susedovi prišla návšteva – odstavili auto a keď pani vystúpila, trafilo ju vajce, ktoré niekto vyhodil z okoloidúceho auta. Zvyšok ale zostal na fasáde môjho domu a na vstupnej bráne,“ opísala svoju skúsenosť. „Munícia“ k nim vraj letela z červeného auta, nič viac si všimnúť nestihli. „Pani to ďalej nechcela riešiť a ja som si všetko, čo sa dalo, očistila. Mladí už nevedia, čo majú so sebou robiť,“ mieni.

Jej menovkyňa, tiež Mária, reagovala, že aj po nej niekto, keď vystúpila krátko po desiatej večer z autobusu, hodil vajce. „Našťastie netrafili. Stalo sa to v Krušoviciach,“ ozrejmila s tým, že inak drahá surovina k nej takto smerovala z tmavého vozidla.

Väčšina takýchto prípadov sa ale stala priamo v Topoľčanoch. „Vajce hodili aj po mojom priateľovi pri nemocnici,“ podotkla Natália. Asi najdrsnejší útok však zažil muž, ktorý o pol jedenástej večer išiel z práce z tamojších hydinární, keď pri ňom zrazu pribrzdilo auto a z neho tiež letelo vajce. Trafilo ho presne do oka, ktoré má vraj poškodené. Auto útočníkov bolo tmavé a zaznieval z neho smiech.

Posilnili kontroly

Náčelník topoľčianskej mestskej polície Maroš Kmeťko nám povedal, že sťažnosť či podnet v tejto súvislosti zatiaľ neevidujú. O prípadoch sa dozvedeli len zo sociálnych sietí.

„U nás ani u štátnej polícii žiadny oficiálny oznam kvôli tomuto prehrešku prijatý nebol. Na základe zverejnených skúseností sme však posilnili, najmä v nočných hodinách, kontroly v lokalitách, kde sa tieto skutky stali,“ uviedol náčelník. „Podľa zistení by malo ísť o vozidlá tmavej farby, preto sa na také snažíme zameriavať, tiež na posádky s väčšou skupinou ľudí,“ vysvetlil.

zväčšiť Bicykel zasiahnutý vajíčkom zverejnil syn... Foto: archív Filip A.
bicykel, vajíčkový fantóm, Topoľčany Bicykel zasiahnutý vajíčkom zverejnil syn jednej z obetí.

Od incidentu, pri ktorom došlo k zraneniu oka, sa podľa Kmeťka „fantóm“ odmlčal. „Zrejme pomohlo aj zverejnenie tých skutkov. Vyzývam ale všetkých ľudí, ktorí niečo podobné zažijú, aby to oznámili hliadkam mestskej alebo štátnej polície,“ podčiarkol. „Viem, že vo vypätej situácii, keď sa človek zľakne, je ťažké sledovať detaily. Pomohlo by nám ale, keby ľudia vedeli identifikovať aspoň typ vozidla, koľko v ňom bolo ľudí, či boli mladí alebo starší. Samozrejme, úplne ideálne by bolo, keby si zapamätali značku. Takto by sme sa mohli dostať do zdarného konca,“ zhodnotil.

Treba to nahlásiť

Náčelník pokračoval, že Topoľčany majú pomerne rozsiahly kamerový systém, no práve lokality, v ktorých došlo k spomínaným incidentom, ním pokryté nie sú. Zároveň zdôraznil, že problém vypátrať vozidlo, z ktorého páchatelia útočili, spôsobuje aj fakt, že nebol podaný žiadny oznam.

„Takže ho nevieme ani vytrasovať tak, že by napríklad prechádzalo miestami, kde máme kamery. Takto máme naozaj neúplné informácie o farbách a typoch auta,“ hovorí. Nevie, prečo ľudia tieto incidenty nenahlásili, no myslí si, že dôvodom môžu byť aj malé ujmy.

pamätník, Kremnička, domy Čítajte aj Rodinné domy len kúsok od masových hrobov obetí fašistov? Mnohí nad tým krútia hlavami

„Možno sú skeptickí a neveria, že by sa to vyriešilo. Chcem však na nich apelovať, že aj z malých vecí sa dá urobiť niečo veľké. Teraz sú to vajíčka, no nabudúce to môže byť kameň alebo niečo tvrdšie. Preto by sa to nemalo podceňovať,“ upozornil Kmeťko. Zdôraznil, že to netreba prehliadať a vinníci by mali pykať.

„Mali sme aj iné prípady, na ktoré sme sa zamerali a podarilo sa ich vyriešiť. Na jednom sídlisku nám napríklad prepichovali pneumatiky, no v spolupráci so štátnou políciou sme vinníka odhalili a k skutku sa priznal,“ povedal. Bol by rád, keby ľudia polícii viac dôverovali.

Postih za útoky vajíčkami sa presne konkretizovať nedá. „Záleží od druhu skutku – či to pôjde do priestupkovej roviny, so škodou na oblečení, majetku a podobne, prípadne to bude hrubé správanie na verejnosti. Ďalšou možnosťou je ublíženie na zdraví – určí sa to podľa typu zranenia a doby liečby. Nad sedem dní by to už išlo do trestnoprávnej roviny,“ pripomenul náčelník.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Topolčany #nitriansky kraj