Kvôli novej plavárni začali trestné stíhanie. Aký bude osud miliónového projektu v Ružomberku?

„Desaťročia tu zostane už len diera, nikto s tým nepohne. Je to škoda,“ komentujú niektorí Ružomberčania tamojšiu kauzu plaváreň. „Ak to malo byť neúnosne predražené, nech to radšej v zárodku stopnú,“ mienia ďalší. Narážajú tak na fakt, že cena plánovanej novinky sa predražila o viac ako milión eur. Mesto v tom preto odmietlo pokračovať.

31.01.2024 10:00
plaváreň, stavba, Ružomberok Foto: ,
Nová ružomberská plaváreň mala vyrásť v blízkosti zimného štadióna.
debata
Nedostavaná plaváreň v Ružomberku
Video
Zdroj: TV Pravda

Stopku dostala rozostavaná plaváreň, ktorá mala byť hotová už koncom minulého roka, vlani v marci. Dôvodom je navýšenie ceny diela, s čím samospráva nesúhlasila a vypovedala zmluvu so sporným dodatkom. Ten podpísal bývalý viceprimátor Ján Bednárik. Celé to potom zdraželo o 1,2 milióna eur bez DPH. Pôvodne dohodnutá suma sa tak zvýšila zo 7,1 na 8,3 milióna eur.

Nová ružomberská plaváreň mala vyrásť v...
Nová ružomberská plaváreň mala vyrásť v...
+2Sporný dodatok k zmluve podpísal bývalý...

Oplotená stavba, ktorá sa nachádza v pokojnej štvrti pri zimnom štadióne, je teraz opustená. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa tam v blízkej dobe malo niečo diať. Vykonané sú zatiaľ len úvodné práce a pilóty, základová doska ešte nebola postavená. Miestni obyvatelia pri pohľade na to nemajú dobrý pocit.

„Myslím, že tak ako všetko v Ružomberku sa to asi nasledujúcich dvadsať rokov nedokončí a zostane tu trvalá diera,“ povedala nám Dáša Zavacká, ktorú sme stretli v blízkosti rozostavanej plavárne. Súčasný stav je podľa nej na škodu. „Ružomberčania aj ľudia z okolia si zaslúžia, aby v meste stála slušná plaváreň. Taká, aby mohla dobre fungovať dlhé desaťročia,“ uzavrela.

Marián, ktorý býva v jednom z neďalekých domov, nad súčasným stavom krúti hlavou. „Celé je to zbabrané. Rozkopali to tu a teraz nechajú tak. Ale počul som, že z pôvodnej ceny to vyskočilo poriadne vysoko. Ak na to mesto nemá, je rozumnejšie dať ruky od toho preč skôr, ako sa do toho vrazia veľké peniaze,“ zhodnotil. Podobne reagoval aj Pavol. „Vraj je to neúnosne predražené. Ak je to tak, je dobre, že to zastavili už na začiatku,“ poznamenal.

Mesto: Je to nemorálne

Dodatok k zmluve podpísal vtedajší viceprimátor a zároveň konateľ mestskej firmy CZT Ružomberok (ktorá bola objednávateľom prác, pozn. red.) Ján Bednárik. Stalo sa tak v novembri 2022, po jeho neúspešnej kandidatúre na primátora mesta.

„Iné riešenie tam určite nebolo. Dodávka špeciálnych materiálov, robených na mieru, trvá pol roka. Keby som to nezakontrahoval, zostalo by to stáť. Musel som konať rýchlo,“ povedal Pravde Ján Bednárik.

Samospráva však odmietla platiť obrovský balík navyše. To sa zase nepáčilo dodávateľovi, ktorý svojich robotníkov z miesta prác „stiahol“. Hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík potvrdil, že výstavbu plavárne prerušil v polovici minulého marca zhotoviteľ diela. Ešte predtým, na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v decembri 2022, poverili poslanci primátora Ľubomíra Kubáňa, aby v rámci výkonu pôsobnosti valného zhromaždenia zaviazal konateľov spoločnosti k uskutočneniu všetkých potrebných právnych úkonov smerujúcich k zrušeniu dodatku k zmluve o dielo.

Maroš Kmeťko, náčelník, MsP, Topoľčany Čítajte aj Nočný vajíčkový fantóm sa zľakol. Polícia po ňom vedie pátranie

„Ten dodatok bol podpísaný tri dni pred konaním ustanovujúceho mestského zastupiteľstva. Nech bol dôvod akýkoľvek, mesto to považuje za nezodpovedné a nemorálne. Zvýšenie ceny pri výstavbe plavárne hodnotíme ako odporujúce právnej úprave, ekonomicky neopodstatnené a nehospodárne,“ uviedol Miškovčík. „K uzatvoreniu došlo napriek tomu, že hradenie takto zvýšenej ceny nebolo finančne zabezpečené,“ podčiarkol.

Exkonateľ: Dodatok bol nutný

Vedenie mesta podalo v tejto veci trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru pre podozrenie z možného spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Žilinská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová potvrdila, že prípadom sa zaoberajú. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie bližšie informácie nateraz nie je možné poskytnúť,“ reagovala.

Bednárik trvá na svojom. „Ten dodatok bol nutný, peniaze na to sme mali vyčlenené,“ podotkol. Podľa neho to nepodliehalo schváleniu zastupiteľstvom. „Ani základná zmluva sa tak neschvaľovala a tí, čo to tvrdia, nehovoria pravdu,“ povedal. Za svojím rozhodnutím si stojí, jeho kroky v tejto veci vraj boli správne. „Došlo k tomu kvôli inflácii. Všetko išlo hore, každé železo a nerez. Nestalo sa to len tak, je to doložené cenovými ponukami priamo od dodávateľa,“ doplnil Bednárik.

pamätník, Kremnička, domy Čítajte aj Rodinné domy len kúsok od masových hrobov obetí fašistov? Mnohí nad tým krútia hlavami

Mestský poslanec Michal Lazár bol v čase podpisu sporného dodatku tiež jedným z troch konateľov dotknutej mestskej spoločnosti.

„Pokiaľ viem, polícia v tejto veci začala konať už vlani. Vyšetruje sa to, no podrobnosti nepoznám. Samozrejme, vypovedal som, keďže som riaditeľom CZT a v minulosti som bol aj jej konateľom,“ hovorí. Zároveň zdôraznil, že on dodatok nepodpísal.

„My, teda ďalší dvaja vtedajší konatelia, sme o ňom ani nevedeli. Nikto nás o tom vopred neinformoval. Dozvedeli sme sa to až po podpise, keď sa po týždni, možno dvoch, ozvala dodávateľská firma,“ tvrdí. On sám by vraj podobný krok neurobil. „Vtedy ale boli také stanovy – podpísať to mohol ktorýkoľvek z troch konateľov, ktorí mohli rozhodovať samostatne,“ vysvetlil.

Je šanca na dokončenie?

Súčasťou rozostavanej plavárne mal byť šesť dráhový plavecký bazén, tiež detský, zážitkový či výukový bazén, potápačská veža a sauny. Na území mesta už síce jedna plaváreň existuje, no bývalé vedenie sa pre novú malo rozhodnúť kvôli požiadavkám od obyvateľov. Tá stará vraj už v podstate dožívala, mala technologické problémy.

Mnohí sú zvedaví, či je ešte vôbec nádej, že v budúcnosti sa problémová stavba znovu „pohne“. Konečné rozhodnutie je podľa Miškovčíka na mestskom zastupiteľstve. „Ak by sme chceli postaviť úplne novú plaváreň, respektíve pokračovať vo výstavbe, museli by sme absolvovať náročný a zdĺhavý zákonný proces. Zároveň sa zriecť rozvojových plánov, lebo ide o veľmi nákladný projekt,“ povedal. V aktuálnej ekonomickej situácii je podľa neho potrebné zvažovať plány investícií, ktoré sú reálne.

Peter Pellegrini / Andrej Danko / Čítajte aj Vzťahy medzi SNS a Pellegrinim sú podľa Michelka napäté. Strana však zostane v koalícii

„Preto prichádza do úvahy aj rekonštrukcia starej plavárne, na ktorú máme už z minulosti projekt a vydané právoplatné územné aj stavebné povolenia. Zahŕňa to komplexnú obnovu, dostavbu výcvikového bazéna pre neplavcov, dve sauny, ochladzovací bazén a šmykľavku,“ priblížil hovorca.

V súčasnosti zostáva stará plaváreň, po dokončení vlaňajších opráv, v prevádzke tak, ako sú jej návštevníci zvyknutí. Faktom však je, že rekonštrukcia je nutná. Dno bazéna má totiž nevyhovujúci technický stav – kvôli netesnosti obkladov môže hroziť pretekanie vody. Podobne sú na tom všetky technológie zabezpečujúce kvalitu vody v bazéne, tiež elektroinštalácia a vzduchotechnika.

„V minulosti mestská spoločnosť CZT, ktorá sa stará o prevádzku plavárne, investovala do nevyhnutných opráv. Tie zahŕňali napríklad netesnosti potrubia v šatni, wapky, previnutie motora, obnovu omietok či dlažby v sprchách a šatniach a nové kabínky na prezliekanie,“ doplnil hovorca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ružomberok #Žilinský kraj