Počet obetí záplav v Nemecku a Belgicku atakuje 200

Počet obetí tohtotýždňových záplav v západnej Európe sa zvýšil na najmenej 183. Ďalšie úmrtia oznámila v nedeľu ráno polícia v Nemecku, kde prišlo o život podľa najnovšej bilancie celkovo 156 ľudí, informuje agentúra AFP.

18.07.2021 10:34 , aktualizované: 21:36
Nemecko počasie povodne obete škody Foto: ,
Zaplavené autá na ceste v nemeckom Erftstadt v spolkovej krajine Porýnie-Falcko po mohutných záplavách.
debata (8)

V nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko, jednom z najhoršie postihnutých regiónov na západe krajiny, polícia eviduje 110 mŕtvych. V sobotu tam ešte hlásili 98 obetí.

Krab na ceste v záplavami zničenej obci Schuld,...
Zaplavená železničná stanica v obci Kordel,...
+9Rozsiahly zosuv pôdy, ktorý zmietol viacero...

„Sú obavy, že pribudnú aj ďalšie obete,“ uviedla polícia v oznámení, podľa ktorého len v Porýní-Falcku utrpelo pri záplavách zranenia 670 ľudí.

Zvyšné obete zaznamenali v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, pričom jeden človek zahynul pri povodniach v Bavorsku, ktoré zasiahli prívalové dažde v sobotu.

Merkelová prisľúbila pomoc

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas návštevy oblastí postihnutých záplavami prisľúbila rýchlu pomoc zo strany nemeckej vlády. „Stojíme pri vás, krajinská aj spolková vláda,“ povedala Merkelová v okrese Ahrweiler v Porýní-Falcku.

Merkelová podľa svojich slov pricestovala, aby získala skutočný obraz o situácii.

Obraz škôd označila za “surreálny“. “Je to hrozné, takmer môžem povedať, že nemčina nepozná slov pre toto spustošenie. To, čo som tu však mohla vidieť, je tiež neuveriteľne upokojujúce – ako ľudia držia spolu, ako si pomáhajú, aká je tu solidarita," povedala Merkelová v meste Adenau.

Kancelárku počas návštevy sprevádzala krajinská premiérka Porýnia-Falcka Malu Dreyerová.

Spolková a krajinská vláda budú podľa Merkelovej slov spolupracovať s cieľom dať situáciu postupne do poriadku.

Nemecká vláda sa v stredu 21. júla dohodne na programe v súvislosti s rýchlou pomocou, strednodobými cieľmi a obnovou infraštruktúry, píše DPA.

Nemecko je podľa Merkelovej pripravené čeliť ničivej sile prírody. Vyžaduje si to podľa nej postup, ktorý prírode a klíme venuje väčšiu pozornosť.

Troch ľudí zadržali za rabovanie

Za rabovanie v nemeckom meste Eschweiler v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko zadržali troch ľudí. V televíznom vysielaní o tom informoval premiér spolkovej krajiny Armin Laschet, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Oblasť, blízko západonemeckého mesta Aachen, bola ničivými záplavami obzvlášť vážne postihnutá.

„Som zúrivý, keď počujem, že ľudia sa vracajú do svojich zničených domov, ale zistia, že zlodeji im ukradli aj to málo, čo im zostalo,“ povedal premiér Severného Porýnia-Vestfálska pre televíznu stanicu WDR.

Zaplavený Hallein

V susednom Rakúsku boli hasiči v pohotovosti v spolkových krajinách Tirolsko a Salzbursko, kde voda zaplavila historické centrum mesta Hallein.

„Silné dažde a víchrice spôsobujú vážne škody na viacerých miestach Rakúska,“ uviedol kancelár Sebastian Kurz na Twitteri.

Hladiny riek v sobotu stúpali tiež v nemeckom Sasku pri hranici s Českou republikou, kde sa tiež objavili správy o škodách.

Silné dažde a záplavy zasiahli v uplynulých dňoch okrem Nemecka aj Belgicko, kde v sobotu stúpol počet obetí na 27, no tiež Holandsko, Francúzsko, Švajčiarsko či Luxembursko.

záplavy, nemecko Čítajte viac Záplavy na západe Európy si vyžiadali 160 obetí, ďalší sú nezvestní

Odkaz z Vatikánu

Pápež František uviedol, že sa modlí za ľudí v Nemecku, Belgicku a Holandsku, ktorých v uplynulých dňoch postihli vážne záplavy. „Nech Pán prijme zosnulých a uteší ich rodiny. Nech podporí úsilie všetkých, ktorí sa snažia pomôcť tým, ktorí utrpeli vážne škody,“ povedal pápež pred stovkami veriacich na vatikánskom Námestí svätého Petra.

František viedol modlitbu Anjel Pána a požehnal veriacich z okna svojej pracovne v Apoštolskom paláci po prvý raz od operácie hrubého čreva, ktorú podstúpil pred dvoma týždňami.

František nemá okrem príhovoru k veriacim na túto nedeľu naplánované po zvyšok júla žiadne verejné vystúpenia. Už pred operáciou Vatikán oznámil, že počas tohto mesiaca sa nebudú konať stredajšie týždenné generálne audiencie.

Pápež tak bude mať niekoľko ďalších týždňov na zotavenie predtým, než v septembri začne opäť cestovať. V polovici septembra navštívi Maďarsko a Slovensko, následne nakrátko zavíta do škótskeho Glasgowu, kde sa v novembri plánuje zúčastniť na klimatickej konferencii COP 26.

Pápež František Čítajte viac Po takmer 20 rokoch navštívi pápež Slovensko
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #záplavy #Belgicko