Sila Talibanu rastie. Ovláda už 10 afganských metropol

Islamistické hnutie Taliban obsadilo vo štvrtok strategické mesto Ghazní, správne centrum rovnomennej provincie na juhovýchode Afganistanu.

11.08.2021 07:12 , aktualizované: 12.08.2021 09:38
Afganistan, kábul, utečenci, taliban Foto:
Afganskí utečenci zo severných provincií, ktorí utiekli zo svojich domovov počas bojov medzi Talibanom a afganskými bezpečnostnými silami, sa usídlili vo verejnom parku v Kábule.
debata (49)

Ghazní sa nachádza len zhruba 150 kilometrov južne od afganskej metropoly Kábul. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov a zdroje vzbúrencov. Islamskí povstalci sa tak už zmocnili správnych stredísk desiatich zo 34 provincií, čo predstavuje viac ako dve tretiny rozlohy krajiny.

Vzbúrenci tak obkolesili najväčšie mesto na severe, tradičnú protitalibanskú baštu Mazáre Šaríf.

Ghazní leží na hlavnej trase spájajúcej Kábul s juhoafganským mestom Kandahár. Diaľnica slúži ako vstupná brána medzi hlavným mestom a baštami militantov na juhu krajiny.

Armáda v problémoch

„Taliban ovládol kľúčové časti mesta – úrad guvernéra, sídlo polície i väznicu,“ potvrdil pre AFP predseda tamojšej provinciálnej rady Násir Ahmad Fakírí. Ako dodal, boje pokračovali v ďalších častiach mesta, väčšia časť provinciálnej metropoly bola už však v rukách povstalcov. Obsadenie mesta Ghazní potvrdil aj samotný Taliban vo vyhlásení jedného z hovorcov hnutia na sociálnych sieťach.

Konflikt v Afganistane sa dramaticky vystupňoval od mája tohto roka, keď Američanmi vedené zahraničné jednotky začali so záverečnou fázou sťahovania vojakov. Sťahovanie po takmer 20 rokoch vojenskej prítomnosti v tejto stredoázijskej krajine plánujú ukončiť do konca tohto mesiaca.

Strata Ghazní pravdepodobne vyvinie ešte väčší nátlak na už aj tak preťažené afganské vzdušné sily, ktoré by mali posilniť roztrúsené bezpečnostné jednotky. Tie sú čoraz viac odrezávané od pozemných zásobovacích trás, konštatuje agentúra AFP.

Afganistan / Vojaci / Milícia / Čítajte viac Analytik: Taliban môže o pol roka začať dobýjať aj veľkomestá vrátane Kábulu

Taliban obsadil ešte v priebehu utorka mesto Faráh, správne centrum rovnomennej provincie na západe krajiny, aj mesto Pol-e Chumrí, metropolu afganskej provincie Baghlán. Od piatka tak už ovládol deväť z celkových 34 provinčných metropol v tejto krajine.

Hnutie Taliban obsadzuje provinčné metropoly v rámci rozsiahlej ofenzívy, ktorú spustilo po tom, ako sa v máji z Afganistanu začali sťahovať zahraniční vojaci.

Militanti sa teraz zameriavajú na Mazár-e Šaríf, najväčšie mesto na severe krajiny. AFP uvádza, že vládne sily momentálne s talibmi bojujú aj v paštúnskych provinciách Kandahár a Helmand na juhu krajiny, kde je Taliban tradične silný.

Biden odsun vojakov neľutuje

Americký prezident Joe Biden vyzval v utorok afgánských predstaviteľov, aby sa zjednotili a „bojovali za svoj národ“ proti Talibanu. Zároveň povedal, že neľutuje odsun amerických vojakov z tejto krajiny.

Pakistan Afghanistan Čítajte viac Vojaci končia, ale Afganci potrebujú pomoc. Pridá sa Slovensko?

„Afganskí lídri sa musia spojiť… Musia za seba bojovať,“ povedal Biden podľa agentúry AFP novinárom v Bielom dome.

Americký prezident ďalej uviedol, že Spojené štáty budú aj naďalej podporovať vládu v Kábule. Zároveň však dodal, že „neľutuje“ svoje rozhodnutie stiahnuť do konca augusta – po dvoch desaťročiach bojov – amerických vojakov z Afganistanu.

Biden sa takto vyjadril v čase, keď sa v Afganistane čoraz viac darí postupovať militatnému hnutiu Taliban, ktoré v posledných dňoch dobýja jednu provinčnú metropolu za druhou.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban