Grécko: Najhoršie požiare za desaťročia sú pod kontrolou

Lesné požiare, ktoré v Grécku vypukli pred vyše týždňom a spôsobili najhoršiu ekologickú katastrofu za posledné desaťročia, sa v piatok podarilo dostať pod kontrolu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu miestneho hasičského zboru.

12.08.2021 08:38 , aktualizované: 13.08.2021 10:31
grécko, požiar Foto:
Zhorený les pri dedine Agia Anna po rozsiahlych požiaroch na gréckom ostrove Evia.
debata (1)

Podľa neho už od štvrtka v krajine nehorí „ani jeden veľký aktívny požiar, iba malé ohniská“.

Aj keď pri hasení týchto požiarov pomohli aj zrážky a klesajúce teploty, hasiči naďalej zostávajú v pohotovosti pre prípad možného vzplanutia ohnísk v ťažko prístupných roklinách na ostrove Euboia (Evvia) a v regióne Arkádia na Peloponéze, informoval hovorca.

VIDEO: Slovenskí hasiči v Grécku.

Video

Hovorca miestnej civilnej ochrany Spyros Jeorjiu uviedol, že väčšina početného mnohonárodného tímu, ktorý tento týždeň pomáhal gréckym hasičom, zostáva na mieste, keďže podľa predpovedí v zmienených oblastiach cez víkend očakávajú silný vietor.

V Grécku počas uplynulého týždňa horelo približne 600 požiarov, čo si vynútilo evakuáciu desiatok dedín a tisícov ľudí. Oheň zničil stovky domov a podnikov na Euboii, v Arkádii i na okraji Atén.

Lesné požiare spálili za posledné dva týždne už viac než 100 000 hektárov lesných porastov, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Oheň od 29. júla zničil v krajine celkovo 100 874 hektárov lesov. Požiare vypukli aj v dôsledku počasia a vysokých teplôt, píše AFP s odvolaním sa na údaje Európskeho systému informácií o lesných požiaroch (EFFIS).

Ekologická katastrofa

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vo štvrtok označil lesné požiare vo svojej vlasti za „najhoršiu ekologickú katastrofu, akú Grécko za posledné desaťročia zažilo“, napísala agentúra AP. „Podarilo sa nám zachrániť životy, stratili sme však lesy a majetok,“ povedal Mitsotakis.

Hasiči bojovali uplynulé dni so stovkami požiarov po celej krajine a vláda preto požiadala o zahraničnú pomoc. Na pomoc prišli stovky hasičov, lietadiel a vozidiel z 24 krajín Európy a Blízkeho východu.

Situácia sa vo štvrtok zlepšila a väčšina veľkých požiarov je už podľa AP na ústupe. Predseda gréckej vlády však upozornil, že nebezpečenstvo ďalších požiarov stále pretrváva. Takisto povedal, že klimatická zmena sa týka celého sveta a je to podľa jeho slov „spoločná kríza pre nás všetkých“.

Grécko požiare hasič Čítajte viac Slovenskí hasiči zápasia v Grécku s horúčavami a presunom ohňa do korún stromov

Grécka vláda prisľúbila rýchle kompenzácie pre obyvateľov postihnutých oblastí otvorením špeciálnej webovej platformy od 18. augusta, informuje Ekathimerini.com, anglická internetová verzia denníka Kathimerini.

V priebehu stredy horelo v Grécku viacero požiarov. Najkritickejšia situácia bola na juhu krajiny v regióne Arkádia, kde s ohňom bojovali početné pozemné i letecké jednotky za pomoci zahraničných misií a miestnych obyvateľov.

Na ostrove Euboia v stredu bojovalo s požiarmi pozdĺž jeho južného pobrežia dovedna viac než 800 hasičov, vyplýva z vyhlásenia miestneho hasičského zboru. Miestni obyvatelia sa pritom už sústredili na hrozby možných povodní, ktoré by oblasť mohli postihnúť vo štvrtok. Počasie by sa podľa meteorológov mohlo v regióne začať zlepšovať od štvrtkových popoludňajších hodín, uzatvára Kathimerini.

požiar Čítajte viac Ničivé požiare v Taliansku pripravili o život troch ľudí
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #povodne #Požiare #lesné požiare