Taliban ovládol letisko v Kandaháre, na kábulskom padli aj varovné výstrely

Islamistické hnutie Taliban oznámilo, že sa zmocnilo medzinárodného letiska v Kandaháre. Na mieste sa vzdalo niekoľko tisíc príslušníkov afganských špeciálnych síl, oznámil podľa spravodajského serveru BBC News Taliban.

16.08.2021 06:33 , aktualizované: 18:09
taliban Foto:
Bojovníci Talibanu v uliciach Kábulu.
debata (121)

Druhé najväčšie afganské mesto Kandahár, ktoré sa nachádza na juhu krajiny, Taliban obsadil už minulý týždeň.

Letisko, ktoré slúži na vojenské aj civilné účely, povstalci posledné tri dni obliehali. „Letisko v provincii Kandahár, kde boli rozmiestnené tisíce vojakov … dnes prevzal pod kontrolu Taliban,“ napísal na twitteri hovorca hnutia Karí Júsuf Ahmádí.

Už cez víkend Taliban zverejnil videonahrávku, na ktorej bolo vidieť povstalcov s americkými vrtuľníky Black Hawk, ktorých sa údajne zmocnili na letisku v Kandaháre. Vrtuľníky podľa označenia patrili afganskej armáde. Na videozázname bolo vidieť tiež helikoptéry ruskej výroby. Povstalci podľa doteraz známych informácií nemajú pilotov ani techniku, ktorá je potrebná na prevádzku týchto strojov, podotýkajú tlačové agentúry.

Varovné výstrely

Americkí vojaci vypálili v pondelok varovné výstrely do vzduchu na Medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule, kde sa zhromaždili tisíce Afgancov v nádeji, že sa im podarí odletieť z krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Afganistan Taliban Kábul Čítajte viac Taliban vstúpil do Kábulu a ovláda skoro celú krajinu. Prezident opustil Afganistan

„Cítim sa tu veľmi vystrašený. Veľa strieľajú do vzduchu,“ povedal pre AFP svedok.

Vedenie letiska v tejto súvislosti podľa televízie TOLOnews v pondelok oznámilo, že všetky komerčné lety boli pozastavené.

Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu bez boja obsadilo kľúčové mesto Džalalabad a vstúpilo do Kábulu, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní z krajiny utiekol.

Letecké spoločnosti United Airlines, British Airways a Virgin Atlantic v tejto súvislosti presmerovali svoje lety tak, aby sa vyhli vzdušnému priestoru Afganistanu, uviedla v pondelok agentúra Reuters.

Čína je pripravená spolupracovať s Talibanom

Čína je pripravená na priateľské a kooperatívne vzťahy s Afganistanom, uviedla v pondelok hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing v čase, keď nad krajinou preberá moc Taliban.

„Taliban opakovane vyjadril záujem o rozvoj dobrých vzťahov s Čínou a že sa teší na účasť Číny na obnove a rozvoji Afganistanu,“ povedala novinárom Chua Čchun-jing.

„Vítame to. Čína rešpektuje právo afganského ľudu nezávisle určovať svoj vlastný osud a je ochotná pokračovať v rozvíjaní … priateľských a kooperatívnych vzťahov s Afganistanom,“ dodala hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie.

Chua Čchun-jing ďalej vyzvala Taliban, aby „zaistil hladký prechod“ moci a dodržal svoje sľuby zriadiť „otvorenú a inkluzívnu islamskú vládu“.

Peking kritizoval minulý týždeň odsun vojakov USA z Afganistanu ako unáhlený. Obáva sa tiež, že by odtiaľ mohli do krajiny preniknúť teroristi, ktorí by bojovali za nezávislosť oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny, komentuje AFP.

Nemecko evakuuje, let plánuje i Francúzsko

Nemecko spustilo evakuáciu svojich občanov z Afganistanu po tom, čo militantné hnutie Taliban v nedeľu ovládlo i hlavné mesto Kábul. V noci na pondelok pristálo podľa agentúry DPA v katarskej Dauhe americké lietadlo, na palube ktorého bolo 40 spolupracovníkov nemeckého veľvyslanectva a štyria členova švajčiarskej diplomatickej mi­sie.

Kandahár, Afganistan, Taliban Čítajte viac New York Times o Afganistane: 20-ročná misia USA zlyhala

O niekoľko hodín neskôr odletelo do Kábulu z dolnosaského vojenského letiska Wunstorf prvé lietadlo nemeckej armády s vojakmi, ktorí majú zaistiť evakuáciu. Odcestovali s nimi i vojenskí policajti a zdravotníci Bundeswehru. Nemecko stiahlo svoje jednotky z Afganistanu koncom júna po 20 rokoch.

Francúzsko do pondelka večera uskutoční prvú evakuáciu svojich občanov z Kábulu na základňu v Spojených arabských emirátoch, uviedla podľa agentúry AFP ministerka obrany Florence Parlyová. Pre rozhlasovú stanicu France Info povedala, že z krajiny plánujú evakuovať desiatky Francúzov, ako aj „ľudí pod našou ochranou“.

Krajiny si pomáhajú

Holandskí občania odleteli z Afganistanu na palube ukrajinského vojenského lietadlá ešte v nedeľu. Belgicko eviduje najmenej 50 svojich občanov, ktorým sa zatiaľ krajinu ovládnutú Talibanom nepodarilo opustiť.

Holandský spravodajský server DutchNews.nl uviedol, že Ukrajina v nedeľu vyšla v ústrety občanom viacerých európskych krajín a na palube svojho vojenského lietadla odviezla do bezpečia aj občanov Bieloruska, Holandska a Chorvátska, ako aj viacerých obyvateľov Afganistanu.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Twitteri uviedol, že všetci evakuovaní sú v bezpečí. „Neopúšťame svojich ľudí a pomáhame ostatným,“ opísal situáciu Kuleba. Nespresnil však, koľko ľudí sa ocitlo na palube ukrajinského lietadla, a ani to, či medzi nimi boli aj zamestnanci ambasád.

Mobilizácia lietadiel

Evakuovať svojich občanov z Afganistanu sa podľa televíznej stanice RTBF snaží aj Belgicko. Ministerstvo zahraničných vecí v pondelok evidovalo okolo 50 Belgičanov v tejto krajine – 34 osôb s trvalým pobytom vrátane pracovníkov mimovládnych organizácií a osôb s dvojitým občianstvom, a 11 až 13 Belgičanov, ktorí krajinu navštívili súkromne. Ich odchod z Afganistanu je komplikovaný, belgická armáda však už potvrdila, že zmobilizuje niekoľko lietadiel, aby pomohla pri evakuácii osôb, ktoré chcú z krajiny odísť.

Afganistan Taliban letisko Kábul Čítajte viac Afganské milície prepustili tlmočníka, ktorý pracoval pre českú armádu

Viacero Belgičanov, ktorým sa v pondelok ráno nepodarilo odletieť z preplneného a chaosom poznačeného kábulského letiska, požiadalo o pomoc belgické veľvyslanectvo v pakistanskom Islamabade.

Poľsko udelí víza

Poľsko udelí víza Afgancom, ktorí spolupracovali s Poliakmi počas misie NATO v Afganistane. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki, informovala agentúra PAP.

„Rozhodol som sa udeliť humanitárne víza 45 osobám, ktoré spolupracovali s Poľskom, delegáciou EÚ v Kábule… Dodržíme naše záväzky voči našim spojencom,“ uviedol Morawiecki, podľa ktorého Poľsku záleží na tých, ktorí pomáhali počas poľskej misie v Afganistane.

Premiér tiež dodal, že Poľsko už pripravuje lietadlo, ktoré „do krajiny dovezie všetkých tých, ktorí sa majú vrátiť“ do Poľska, a to ako poľských občanov a ich rodinných príslušníkov, tak aj tých, ktorí v Afganistane s Poľskom spolupracovali.

Vyše 60 krajín na čele s USA vyzýva Taliban, aby umožnil ľuďom bezpečný odchod

Medzinárodné spoločenstvo na čele so Spojenými štátmi vyzvalo v nedeľu militantné hnutie Taliban, aby umožnilo bezpečný odchod všetkým Afgancom i cudzincom, ktorí chcú opustiť krajinu. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

„Afgancom a cudzincom, ktorí chcú odísť, to musí byť umožnené,“ uviedla v spoločnom vyhlásení zverejnenom americkým ministerstvom zahraničných vecí skupina viac ako 60 krajín.

Afganský ľud si podľa nich zaslúži žiť v bezpečí a dôstojnosti a medzinárodné spoločenstvo je pripravené im pomôcť.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že „cesty, letiská a hraničné priechody musia zostať otvorené a v regióne musí byť zaistený pokoj“.

Podľa agentúry AFP sa v dokumente okrem iného píše, že „tí, ktorí majú v Afganistane moc a autoritu, nesú zodpovednosť za ochranu ľudských životov“.

Medzi signatármi vyhlásenia je okrem USA aj Rakúsko, Británia, Kanada, Nemecko, Španielsko či šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu bez boja obsadilo kľúčové mesto Džalalabad a vstúpilo do metropoly Kábul, kde podľa záberov televízie al-Džazíra jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác.

Z Kábulu sa momentálne snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban