Johnson bude Taliban posudzovať na základe činov, vojakov vyslať nemieni

Postoj voči militantom z Talibanu treba zaujať skôr podľa ich činov a rozhodnutí, než na základe ich vyjadrení. Uviedol to počas mimoriadnej rozpravy v parlamente britský premiér Boris Johnson, informovali agentúra AFP a televízia Sky News.

18.08.2021 13:15
Johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson v stredu 18. augusta 2021 opúšťa Downing Street 10 a smeruje do parlamentu.
debata (2)

„Tento režim budeme skôr posudzovať na základe jeho rozhodnutí a činov než podľa slov, či už pôjde o jeho postoj k terorizmu, zločinu a omamným látkam, ako aj prístupu k humanitárnej pomoci smerujúcej do Afganistanu alebo právam žien na vzdelávanie,“ uviedol Johnson pred poslancami Dolnej snemovne, ktorá sa z dôvodu pandémie prvýkrát zaplnila až po 17 mesiacoch .

Môžu byť hrdí

Johnson ďalej dodal, že vojaci, ktorí bojovali v Afganistane, by mali byť hrdí na to, čo dosiahli, keďže v priebehu dvoch desaťročí poskytovali ľuďom v Afganistane dôležitú ochranu. Okrem toho vyzval OSN, aby pre tento región iniciovala novú humanitárnu pomoc.

Britský premiér informoval, že odkedy Taliban obsadil väčšinu afganského územia vrátane metropoly Kábul, Spojené kráľovstvo evakuovalo 2 052 Afgancov a 306 britských občanov. Schválených podľa neho bolo aj ďalších zhruba 2 000 žiadostí afganských občanov o víza a „mnoho ďalších“ sa stále spracúva.

Afganistan / Vojaci / Milícia / Čítajte viac USA evakuovali z Kábulu doteraz 3200 ľudí, popularita Bidena padá

Británia plánuje prijať v nasledujúcich rokoch do 20 000 Afgancov utekajúcich pred militantným hnutím Taliban, oznámilo v utorok britské ministerstvo vnútra. V prvom roku fungovania tohto nového programu presídľovania utečencov mieni Londýn prijať 5 000 ľudí.

Johnson odmietol opätovné vyslanie vojakov do Afganistanu. „Je ilúziou domnievať sa, že medzi našimi partnermi (v NATO) existuje chuť pokračovať vo vojenskej angažovanosti,“ reagoval na otázku svojej predchodkyne Theresy Mayovej, kedy prvýkrát hovoril s generálnym tajomníkom NATO o vytvorení aliancie, ktorá by nahradila americké sily v Afganistane. „Neverím, že nasadenie desaťtisícov britských vojakov na boj proti Talibanu je možnosťou, ktorá by vyhovovala britskému ľudu alebo tomuto parlamentu,“ dodal Johnson.

Afganistan / Taliban / Kábul / Čítajte viac Otázku prijatia Afgancov by mali podľa Kollára riešiť hlavne USA, oni tento chaos spôsobili
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Veľká Británia #Taliban #Boris Johnson