Americkí vojaci sa začali sťahovať z kábulského letiska

Armáda Spojených štátov sa začala sťahovať z kábulského letiska, kde v uplynulých dvoch týždňoch pokračovala evakuácia cudzincov aj Afgancov utekajúcich pred radikálnym islamistickým hnutím Taliban. Oznámil to v sobotu hovorca Pentagonu John Kirby.

28.08.2021 18:12 , aktualizované: 19:16
Afganistan / Kábul / Foto:
Vojaci americkej armády evakuujú dievča na medzinárodnom letisku v afganskom Kábule
debata (55)

Kirby ďalej uviedol, že armáda z bezpečnostných dôvodov nebude uvádzať presné počty stiahnutých vojakov z medzinárodného letiska. Vojaci sa podľa neho budú až do konca svojho pôsobenia v Kábule snažiť evakuovať čo najviac štátnych príslušníkov západných krajín i spolupracujúcich Afgancov.

Nemenovaný predstaviteľ Pentagonu v sobotu agentúre Reuters však súčasne povedal, že počet amerických vojakov na letisku sa znížil na menej ako 4-tisíc z pôvodných 5 800.

Afganistan Kábul letisko výbuch Čítajte viac Výbuch v Kábule má 170 obetí. Biden: Teroristi evakuáciu nezastavia

Situácia na letisku zostáva po štvrtkovom krvavom útoku Islamského štátu krajne napätá. Povstalecké hnutie Taliban v piatok večer uviedlo, že má pod kontrolou väčšinu vzdušného priestoru.

Jeden z členov hnutia agentúre DPA povedal, že americká armáda v noci na sobotu odovzdala Talibanu „dve až tri“ vstupné brány. Podľa agentúry AP príslušníci Talibanu cez svoje okolité kontrolné stanovište teraz nevpúšťajú takmer nikoho.

Hovorca Talibanu pre agentúru Reuters uviedol, že hnutie získa nad letiskom plnú kontrolu „veľmi rýchlo“. „Je predčasné hovoriť, či budeme potrebovať na prevádzku letiska pomoc Turecka či Kataru,“ dodal s tým, že hnutie disponuje dostatkom bezpečnostného a technického personálu, ktorý bude môcť letisko riadiť. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predtým uviedol, že jeho krajina s Talibanom o tejto záležitosti rokuje.

Afganistan, Kábul Čítajte viac Americká odveta za výbuch v Kábule. Zaútočili dronom na teroristov

Washington skôr oznámil, že americkí vojaci svoju prítomnosť na kábulskom letisku ukončia k 31. augustu. Prítomnosť americkej armády na letisku je z hľadiska evakuácie úplne kľúčová. USA z Afganistanu evakuovali viac ako 110-tisíc osôb od chvíle, keď sa Taliban v polovici augusta po prekvapivej a bleskovej ofenzíve zmocnil prakticky celého Afganistanu. Tisíce ďalších osôb previezli do bezpečia armády spojeneckých krajín.

Mapa znázorňujúca afganské územia, ktoré...
Afganistan / Taliban / Mapa znázorňujúca afganské územia, ktoré zabralo hnutie Taliban v priebehu od apríla do 25. augusta 2021.

Spoločný prístup krajín G7 k novej afganskej vláde

Britský premiér Boris Johnson v sobotu telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, s ktorou hovoril o situácii v Afganistane. Lídri oboch krajín sa zhodli na tom, že krajiny G7 musia zjednotiť svoj prístup k budúcej afganskej vláde.

„Premiér a kancelárka sa rozhodli, že spolu s ostatnými krajinami skupiny G7, budú pracovať na vytvorení plánu na to, ako sa vyporiadajú s akoukoľvek novou vládou v Afganistane,“ píše sa vo vyhlásení britskej vlády.

Johnson však počas rozhovoru zdôraznil, že akékoľvek uznanie vlády Talibanu „musí byť podmienené tým, že hnutie umožní bezpečne opustiť krajinu tým, ktorí si želajú odísť, a bude rešpektovať ľudské práva“.

Obaja lídri sa okrem toho zhodli na tom, že „je potrebné Afganistanu poskytnúť medzinárodnú pomoc, inak v krajine vypukne humanitárna kríza“.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Kábul #Americká armáda