Zriedkavá udalosť. Američania a Bielorusi hovorili o situácii v Európe

Predstavitelia rezortov obrany USA a Bieloruska absolvovali vo štvrtok telefonický rozhovor, ktorý agentúra AFP označila za zriedkavú udalosť. Rozhovor podľa vyjadrenia Pentagónu prispel k "zníženiu pravdepodobnosti omylov" pri vyhodnocovaní situácie, poslúžil ako priestor na prezentáciu názorov na vývoj v oblasti bezpečnosti v Európe i na podporu vzájomných kontaktov.

10.02.2022 20:57
Mark Milley Foto:
Predsedu Zboru náčelníkov štábov americkej armády generála Mark Milley.
debata (17)

Telefonát predsedu Zboru náčelníkov štábov americkej armády generála Marka Milleyho a generálmajora Viktara Huleviča z hlavného štábu bieloruských ozbrojených síl sa uskutočnil v čase spoločných vojenských cvičení Ruska s Bieloruskom. Konajú sa v období zvýšeného napätia, ktoré súvisí s hromadením ruských jednotiek v blízkosti hraníc Ukrajiny.

Milley a Hulevič „sa dohodli, že podrobnosti týkajúce sa rozhovoru nezverejnia“.

Cvičenia, ktoré potrvajú do 20. februára, nasledujú po postupnom sťahovaní jednotiek ruskej armády k hraniciam Ukrajiny, pričom podľa niektorých odhadov z USA je v desiatkach bojových brigád zoskupených asi 130 000 vojakov.

S-400 / Raketový systém / Čítajte viac Rusko skúša bieloruský front

AFP pripomenula, že lídri západných krajín v posledných dňoch prichádzajú do Moskvy na rokovania v snahe udržať otvorené všetky možné komunikačné kanály, čím dali Rusku príležitosť, aby vyjadrilo a vysvetlilo svoje námietky voči rozšíreniu NATO do východnej Európy a bývalých republík rozpadnutého Sovietskeho zväzu.

Kyjev prebiehajúce bielorusko-ruské cvičenia odsúdil ako „psychologický nátlak“, zatiaľ čo francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian označil manévre za „veľmi násilné gesto“.

Milley v stredu telefonicky diskutoval o bezpečnostnej situácii vo východnej Európe s hlavným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Valerijom Zalužným.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov pripustil dočasnú čiastočnú evakuáciu ruských diplomatov z Kyjeva
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #bielorusko